Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '09

 
Kategori
Kitap
 

A Ş K

A Ş K
 

Hayatın içinde savrulmalar yaşarken, en çok kendinle yüzleşebilmelidir insan.


Kitaplar vardır, bir sonraki sayfada neler olduğunu merak ederek hızla okumaya çalışırsınız; öte yandan bitmesini istemediğiniz için okumaya korkarsınız.


Nedenini bilirsiniz, roman, hikaye, her ne ise, bittikten sonra sizin için bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.


* “ On Dördüncü Kural : Hakkın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değil, seninle birlikte aksın,

- Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir - diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını? “


Elif Şafak’ın son romanı “ AŞK “ işte böyle bir roman.


Romanı elinize aldığınızda, okumaya başlamadan önce, kitap kapağının tasarımı dikkat çekiyor.


Pembe zemin üzerine tasarlanmış, şeffaf bir yaprak ve yaprağın üzerindeki belirgin damarlar, gerçekten de okura ilkin “ Aşk” ı çağrıştırıyor.


Kitap tasarımı daha da dikkatli incelediğinde, okur yaprağın üzerindeki her bir damardan farklı ama daha ince damarlar çıktığını görüyor.


Sayfalar içinde ilerledikçe ve tam da 275. sayfaya gelindiğinde, bunun hayat devam ederken insanın karşılaşabileceği yol ayırımları ile ilgili bir mesaj olup olmadığını düşünmeye başlıyorsunuz ve ilk sayfalardan itibaren zaten sizi alıp götüren kırk kuraldan biri olan 29. kural üzerine düşünmeye başlıyorsunuz. :


** “ Kader, hayatımızın önceden çizilmiş olması demek değildir. Bu sebepten; - ne yapalım, kaderimiz böyle - deyip, boyun bükmek cehalet göstergesidir.

Kader, yolun tamamını değil, sadece yol ayırımlarını verir.

Güzergah bellidir ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. Öyleyse ne hayatın hâkimisin, ne de hayat karşısında çaresizsin. Bunu anlatır 29. kural.“


A Ş K ‘ ı anlatırken Elif Şafak, 415 sayfada okura, roman içinde başka bir roman, hikaye içinde başka bir hikaye, dolayısı ile birbirinden farklı hayatlar sunmayı başarmış. Bu hayatların bir kısmı çoktan tarihe karışmış, bir kısmı ise 21. yüzyıl dediğimiz şimdiki zamanda yaşamış.


Bu farklı hayatlar yaşanırken, üzerinden yüzlerce yıl geçmiş ama dünya denen o uçsuz bucaksız coğrafyada savaş ve kavga bitmemiş.


Farkında olmadan tarihe tanıklık eden bu insanlar, hep savaş ve kavga gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalmışlar.

Bu farklı hayatların birleştiği tek yer ise sadece AŞK olmuş.

*** Kırkıncı Kural : “ Aşksız geçen bir ömür beyhude yaşanmıştır. Acaba ilahi aşk peşinde mi koşmalıyım mecazi mi, yoksa dünyevi, semavi ya da cismani mi diye sorma!

Ayırımlar, ayırımları doğurur. AŞK’ın ise hiçbir sıfata veya tamlamaya ihtiyacı yoktur.

Başlı başına bir dünyadır aşk.

Ya tam ortasındasındır, merkezinde, ya da dışındasındır, hasretinde. “


AŞK’ı okuyup bitirdikten sonra, ya tekrar okumak isteyeceksiniz, ya da uzun süre kitap okumak istemeyeceksiniz.


* AŞK sayfa 134
** AŞK sayfa 249
*** AŞK sayfa 415

 
Toplam blog
: 157
: 1671
Kayıt tarihi
: 12.10.06
 
 

İstanbul doğumluyum ama 20 yıldır Antalya'da yaşıyorum. 3 yaşında bir oğlum var ve eğitimciyim. Kend..