Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '06

 
Kategori
Tarih
 

ABD' de seçimlerden sonra neler değişecek?

İran’ a savaş açılması olasılığı çok düştü. Tabii diğer, Suriye’ye ve diğerlerine de… Irak atağının sonucu belliydi ama kimse bunu önceden görmüyordu. Bunu ise herkes görüyor.

Seçimlere katılma oranı 5 puan artabilir, çünkü artık bazı siyasal sonuçlar seçimler aracılığıyla değiştirilebilmeye başladı. Eskiden hiçbirşey değişmezdi. Şimdi de değişeceği kesin değil.

Göçmen politikası gevşer ve bu ABD’ye zarar verir. Meksikalılar’ı kastetmiyorum, daha çok Asyalılar’ı kastediyorum. Siyahlar ve Hispanikler’den farklı olarak Asyalılar, kültürel kökenlerine çok bağlı. Yankileşmeyeceklerdir.

Hillary Clinton’a başkanlık yolu açıldı. Yine de ayırsayalım: Eski başkan karısı olmasa, tek başına bir kadın ABD’de hala başkan olamaz.

Müslüman zenci vekil, azınlıklara iktidar yolunu tümüyle açtı. Şerh: Maalesef seçilirken Musevi desteğini arkasına aldı. Kapalı kapılar ardında kimbilir ne satışlar döndü.

İlk sosyalistten sonra, ilk komünist vekil de Kongre’ye girebilir. Şerh: Her ikisini de asla ve kata ciddiye almıyorum. ABD’den sosyal demokrat bile çıkamaz. Açlara yardım, burjuva geleneğidir, sosyal demokrasi değil. Diğer bir deyişle, sosyal demokrasi bunu bir ideoloji olarak görür, ABD’liler herhangi bir şeye ideolojik olarak bakamazlar, Chomsky dahil.

Başkan ve yardımcısından sonra, 3. nolu ABD vatandaşı olan Temsilciler Meclisi başkanı olan demokrat kadın vekil, kadınlara, dolayısıyla bayan Clinton’a da yol açtı. Şerh: Rice’ın yaptıklarından sonra, kadınların siyasette olumlu şeyler yapabileceği düşüncesi ciddi yaralar aldı.

Demokratlar gerçekten demokrat olmak zorunda kalacak. Liberal-demokratlar sosyal demokrat gibi yapamayacak. Ya da: Dünya var ve orada. ABD kafasına vurula vurula bunu er geç anlayacak.

Bağımsızlar gidişatı giderek daha çok etkileyecek. Tüm dünyadaki gibi. Türkiye’deki gibi.

3. parti olasılığı hala ortada yok. 2 partili yaşama demokrasi denmiyor.

ABD küçük de olsa, bir geri çekilme politikası izleyeceğinden, 10-15 yıllık bir duralama daha yaşayacak. Çin, Rusya ve AB, ABD’yi güle oynaya sollayacaklar.

Latin Amerika, bir soluk daha alarak, ABD’nin gölgesizliğinin imkansızlığından 5-10 adım uzaklaşacak. Ancak, bu olumlu bir son demek olmayacak.

ABD mali politikalara ağırlık vererek, dünya ekonomisini birkaç kez dipten tepeye sallayacak. Tabii, dışarıya 1 zarar verirken, kendi 3 zarar görerek.

Irak mahvolacak, aslında oldu bile. ABD çekilince, daha da beter olacak. Şerh: Türkiye açısından konuyu yazmayı metin dışı bıraktım.

Türkiye şahinler tarafından korunduğu için, demokrat iktidarından zarar görecek ama bu pek açıkça olmayabilir.

ABD halkı bir 20 yıl daha lümpen apolitik kalacak. Sonra kafalarına düşen taşlar nedeniyle, gözlerini yavaştan açarlar. Tabii ki geç kalırlar.

11 Eylül 2001’den sonra, ABD’nin gerçek ve kesin bir geri adımı daha yazıldı. Bunlardan 10 tanesi ABD’nin ilk 5’in altına düşmesi, 20 tanesi ilk 10’un altına düşmesi demek olacak. Bundan sonra ilk (veya gerçekte üçüncü) adım 2020’de, ikincisi (veya gerçekte dördüncüsü) 2030’da muhakkak gerçekleşmiş olacak. Ancak, henüz bu ilk 2 adım için negatif tepkiyi ABD veremedi. Ötekiler / gelecektekiler için, global düzeyde ve birikimli olarak çok büyük zararlar sözkonusu olacak.

Şerh: Anımsayalım: Osmanlı İmparatorluğu gerilemeye 300 yıl dayanıp, 20. Yüzyıl’ın başında kendi hatası ile yıkılırken, Rusya Çarlığı’nı da mezara kendiyle birlikte götürerek, dünyanın ilk devriminin gerçekleşmesine kesin katkıda bulundu ki o olmasaydı Çin Devrimi olamazdı, o devrim olmasaydı, bugünkü Çin olamazdı. Çin, dostluk adına gerekeni çoktan yaptı am bizimkiler bunu görmedi ne yazık ki.

Toplam: İşte bu nedenle, tarihin neden-sonuç ilintileri bir tuhaf ilerler.

Özetlersek: ABD çökerken, epeyi gücü kendiyle birlikte gömecek ve aynı zamanda yeni bir kültürün reenkarnasyonuna yol açacak ama bunu asla istiyor olmayacak, tıpkı İngiltere’nin 1789 Fransa Devrimi’nde önce ama ona koşut bir biçimde, kendi hatalarıyla ABD’yi yaratıp, yepyeni ve bambaşka bir dünya kurulmasına yol açtığı gibi.

En uç tahmin: ABD’nin bazı parçaları, Brezilya’nın vassalı olacak: Yıl 2100.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..