Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '17

 
Kategori
Sosyoloji
 

ABD Neden ve Nasıl Dünya'nın En Güçlü Devleti Haline Gelebildi?

ABD Neden ve Nasıl Dünya'nın En Güçlü Devleti Haline Gelebildi?
 

ABD


Düşünüyorum da aşağıda sayacağım sebepler bunda etkili olmuş olabilir.

Hemen akla gelebilecek etkenler; Pasifik Okyanusundan Atlantik okyanusuna kadar uzanan çok büyük ve bakir bir kara parçasına sahip olmaları, Bu büyük kara parçasının çok bol yerüstü ve yeraltı zenginliklere sahip olması gibi sebepler olabilir. Ama bence bu ve bu gibi sebeplerden daha öncelikli olarak, en büyük sebep Amerika’ya göçen insanların yapısı ve özellikleriydi. Bu insanlar çoğunlukla bulundukları Avrupa ve İngiltere’de ümitlerini hemen hemen yitirmiş, kaybedecek fazla bir şeyleri hatta hiçbir şeyleri kalmamış, tek ve son ümitleri olarak onlara neredeyse sınırsız yeni topraklar ve olanaklar vaat eden yeni bir ülkeye göç etmeyi gören, bir bakıma çaresiz bir bakıma da maceraperest insanlardı.

 

Bu insanlara çaresiz ve maceraperesttiler diyerek onları küçük görmeyelim veya haksızlık etmeyelim. Bu insanlar aynı zamanda kendilerini çok büyük zorlukların beklediğini bilen mücadeleci bir ruha sahip insanlardı. Sadece mücadeleci bir ruha sahip değildiler, aynı zamanda o ruhla bilfiil çok zorlu bir mücadeleye girmiş ve o mücadeleden muzaffer çıkmış insanlardı. Tabii bu mücadeleyi kazanamayıp, hayatını, ailesini, her şeyini kaybedenler de oldu ama ayakta alabilenler de mücadeleden daha da güçlenerek çıktılar.

 

Burada mücadele derken sadece sömürge idaresi İngilizlere karşı verdikleri mücadeleyi kastetmiyorum. Yokluğa, parasızlığa, ağır tabiat şartlarına, Kızılderililere, kötü kovboylara, çetelere, eşkıyalara, mafyaya, çetelerle, eşkıyayla, iş birliği yapan şeriflere, polislere karşı verdikleri mücadelelerden de bahsediyorum.

 

Bu mücadeleyi kazanarak yeni bir devlet kuranlar öyle bir sistem kurdular, öyle kanunlar yaptılar, öyle bir düzen kurdular ki her şey evvela kendinin ve ailesinin canını sonra toprağını, malını, haklarını korumaya ve muhafaza etmeye yönelikti. Arazi zaten herkese yetecek kadar büyüktü, istediği kadar araziyi çevirip, burası benimdir diyen, sonra da orayı ekip biçen zaten oranın sahibi oluyordu. Mesele orayı diğerlerinden, daha güçlülerden veya kötülerden koruyabilmekti. Onun için devletin anayasasına, “herkesin silah alma ve taşıma hakkı” kondu. Kanunlarda kendinin ve ailesinin canını ve malını korumak gerektiğinde silah kullanabilme hakkı tanındı. İnsanlara bahçesine izinsiz giren ve çık ihtarına uymayanı vurup öldürme hakkı tanındı. Velhasıl Darwin’in evrim teorisinde olduğu gibi, zayıflar elendi, kuvvetliler daha da kuvvetlenerek ayakta kaldı.

 

Evet kanaatimce Amerika’nın, dünyanın en güçlü devleti haline gelmesinde şüphesiz pek çok sebepler, etkenler vardır ama bence temel olarak bunların en önde geleni oraya gelen, yerleşen insanların sosyal yapısı, tabiatı, hem fert hem toplum olarak geçirdikleri ve yenmek zorunda kaldıkları, yendikleri zorluklar ve bu uğurda verdikleri mücadeleler olmuştur.

 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..