Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '10

 
Kategori
Dünya
 

ABD nin yaptığı savaş

ABD nin yaptığı savaş
 

Afganistan hakkinda cogumuzun buyuk bir bilgisi yoktur. Aslinda bize cok uzak bir ulke degil. Iran var aramizda bu kadar. Bu ulke fakir, zira zenginliklerini henuz kullanamiyor. Ne icinde yasayan gucler bunu degistirmek istiyor, nede fakir halkin buna gucu var. Cok az bir kismi, sagladigi saltanat ve zenginlik icinde, kalanlari umursamayarak yasadi (eski kral ve prensleri). Demokratiklik girisimleri molla ve hocalarin baskilari sebebiyle asla gun yuzu gormedi. Koministlik arada gelir gibi olsada, cikar kavgalari hep engel oldu. Bir kere sunu bilmek lazim bu memlekette en az uc dil bilmek gerekiyor. 6 yi askin degisik kokenli halk yasiyor ulkede: azeri, ozbek, cin, iran, cecen ve pacunlar ilk aklima gelenler. Aslinda dogal gazdan cok cesitli madene, topraklarinin alti zenginlik kayniyor. Yani bu savas Al Kaida yada Mollalara karsi degil adi ne konulursa konulsun, ABD nin bolgeyi kimseye kaptirmama isteginden ileri geliyor.

Aslinda artik hepimiz biliyoruz; savas cikar gavgasi demek, yine biliyoruz ki savas para getiriyor aynen bankalarin batmasi, kriz ortamlari gibi. Bilmeyenler, henuz ogrenemeyenler para kaybedenler oluyor! Bilenler ise, savas olsa, banka batsa falan diye ellerini ovusturuyor ve buna ortam hazirliyorlar.

Neyse donelim Afganistan a, Rusya, Cin ve Amerika aslinda bir yaris icindeler, ulkenin zenginligini ucuza kapma yarisi buda. Amerika bir yandan da kendi vatandaslarini kandiriyor. Guya Al Kaide bu ulkede ve ABD onlarla savas yapiyor. Aslinda onun tek istedigi ulkeyi dahada kaosa sokup, nufusuda azaltmak, kimsenin karsi koymaya gucu yetmiyecegi duruma geldiginde istedigi sekilde ipini oynatmak. (Bir ic savas olaylari oldu ama, ne Nato, ne ABD yani dis guclerin yaptiklari, kesinlikle cozum getirecek tipte olmadi).

Bakin neler yapilmis bu igrenc savas degil, ulke batirma ve insan katliami yapan ABD askerleri: 5000( besbin az deil rakam olarak) bu kadar kisiyi, silahi birakip teslim olmaya razi ediyor(razi eden ordu mensubu taninan bir afgan!), kamyonlara dolduruyor, bir yerlere goturuluyor ve ustlerine ates ediyor. Bes gun bekledikden sonra bu kamyonlarda artik mermiden degil, sicak, havasizlik vs sebepten olenler ve olmeyenler dahil, Dasht -e-Leili de kumlara gomuluyorlar. Kimsede 2001 de bu olaydan bahsetmiyor. Niye etsinki 11 eylul herkese yeterince malzeme oldu(Iki kulede olen sayisi 3067 kisi). Zaten kimin gazetesi tarafsiz yaziyor ki? Bu zavalli halk kimin umurunda? Bugun bile bunu konusan o kadar az ki! Afganistanda olanlar en az Gazze deki kadar acidir. Sadece insan olmamiz yetmeli bence boyle igrenc olaylara karsi bir tavir almaya. Eklemek isterim ki, bir Afganlinin en bilinen ozelligi ozgurlugune duskunlugu, aile ve yurt sevgisidir. Belki yabancilarin hesaplarini bozanda, Afgan Halkinin bu ozelligidir.

 
Toplam blog
: 10
: 467
Kayıt tarihi
: 29.10.09
 
 

Gelse de dünya üstüme, şaşmam doğru bildiğimden, savunurum. Kalabalıklar döndüremezler beni yolumdan..