Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

14 Temmuz '06

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Acılı adana, acısız urfa, abooovvvv

Acılı adana, acısız urfa, abooovvvv
 

Doğma büyüme ankaralıyım ama anne ve baba tarafından adanalıyım. adanalı olduğumdan değil ama adana kebaba ayrı bir merakım var. gerçi son yıllarda kolestrol sorunumdan dolayı çok yiyemiyorum ama birçok yerde adana kebap adıyla satılan bir tür ızgara et olduğunu gördükçe de üzülüyorum. bence istanbulda'ki kebapçıların %95'i sahte adana kebap yapıyor, yani dana etine kuyruk yağı karıştırıp kebap diye sunuyorlar. kebap kıymasını olması gerektiği gibi el bıçağıyla hazırlayan olduğunu da pek sanmıyorum..

Aslında menüsünde adana kebap ve urfa kebap diye ayrım yapan ve "aradaki fark nedir?" diye sorduğunuzda "adana acılı, urfa acısız" diye cevap aldığınız yerlerde gerçek adana kebabı yeme ihtimaliniz azdır. bence oradan ya hemen ayrılın ya da kebaptan başka birşey yemeyi göze alın. çoğu zaman adanalılardan bile daha çok acı yiyen urfalılara hakaret oluyor bu kandırmaca aynı zamanda..gerçekte, acılı ve acısız adana kebabı vardır.. urfa kebabının ne olduğunu bilmiyorum ama onun da acılı veya acısızı olmalıdır diye düşünüyorum.

Bu arada, "adana kebap" artık TSE'li bir ürün oldu. Yani, bu isimle satanların, belirlenen standartlara uyması gerekiyor. Tabi bizde, ne standartlar ve kurallar var da uyuluyor ki buna uyulsun. burada görev, yine bilinçli toplum olarak bize düşüyor. size adana kebap diye sunulan ürünü mutlaka sorgulayın. et cinsi (koyun olmalıdır), kıyması nasıl hazırlanmış, ne kadar yağ katılmış, vs. işin ilginci, şimdiye kadar sahte kebap yiyen ve bunun farkında olmayanlar, gerçek kebap yediklerinde tadını biraz ağır bulabilirler. bunun sebebi de dana ve koyun eti arasındaki farktır.


Önerim, gerçek bir adana kebap yemeniz ki gerçek olmayanı yediğinizde aradaki farkı anlayabilesiniz. yolunuz hasbel kader adana'ya düşerse, sokakta satan kebapçının bile kebabında güzel bir tat alırsınız. istanbul ve diğer büyük şehirlerde, az sayıda yerler var tabi. ustanın ve patronun nereli olduğunu sorun ve yukarıda bahsettiğim menü isimlendirmesine bakın; bunlar size iyi tüyo olacaktır.


Kebabınız gerçek veya sahte olsun, bir tüyo da tazelik hususunda: eğer kebapta aşırı derecede tuz, baharat, acı varsa, etin fazlaca beklemiş olabileceği aklınıza gelsin. aksi takdirde yemekten sonraki birkaç saatinizi, tuvalette geçirebilirsiniz.


Konuyu böyle bitirmek istemem. kebabın yanına neler gider onunla bitireyim.. ayrı tabaklarda olmak üzere ve iyi yıkanmış olmak kaydıyla maydonoz ve roka, ezme salata, ince kıyım soğan üzeri sumak, içecek olarak ille de şalgam ya da ayran.. kebabınızı sipariş ettiğinizde bu garnitürler siz söylemeden geliyorsa, muhtemelen doğru yerdesinizdir.

lezzetiniz bol olsun..

 
Toplam blog
: 66
: 2742
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

MBA değil ama HBA (Herşeyi Bilen Adam) yapmış birisiyim. Hemen her konuda fikrim var ama hiç fikr..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara