Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Adı Cumhuriyet olsun

Adı Cumhuriyet olsun
 

Eğitim sistemimiz, sol lobunu öncelikli olarak kullanan çocuklarımıza göre düzenlenmiş olsa da bu biraz da öğretmenin bu konudaki yeteneği ve bilinciyle ilgili olduğunu düşünüyorum.

Her çocuğun içinde mutlaka dışarıya çıkmayı bekleyen yaratıcı bir yönü vardır. Biz kendi isteklerimiz ve arzularımıza göre çocuklarımızı yönlendirir, hangi alanda başarı kazanacaklarını etiketlersek, bazen bu isteklerimizde hayal kırıklıkları yaşayabiliriz. Şunu baştan kabul etmek gerekir ki, her çocuğun içinde bir cevher saklı ve biz yeter ki, o cevherleri nasıl ortaya çıkaracağımızı bilelim.

***

6 yaşındaki 30 yürek, bir meleğin eşliğinde düzenli, eğlenceli ve keyifli bir şekilde sundukları oyunları ile kendilerini ifade ederken, can alıcı konulara değiniyorlar desem, belki aranızda inanmayanlar olabilecektir. Burası Ahmet Vefik Paşa Orta ve ilkokulu’nun anasınıfı, yıl sonu gösterileri ise herkesi hayranlıkla kendilerine bağlıyor.

“Adı Cumhuriyet Olsun” oyunundan kısaca bahsedelim. Oyun kurtuluş savaşı öncesi Anadolu’nun bir köyünde geçiyor. Köy halkının yaşantısını canlandırıyorlar.

Ayşe hanımın hisleri, şivesi, muhtar eminin desteği, köy kadınlarının kendi işlerinde azimle çalışmaları işleniyor.

Oyunun sonuna doğru coşkunuz, vatan, millet sevgisi ile harmanlanıyor.

Ayşe ananın göstermiş olduğu olgunluk, izleyenleri alkışlarla ayağa kaldırıyor, yer yerinden oynuyor. Savaştan dönen gaziler içerisinde Ayşe ana oğlunu göremeyince, gazilere, sonra dönüp seyircilere oğlunu soruyor. O an çaresizliğinin yerini, onurlu duruşu alıyor.

Genç bir anne bebeğini Ayşe anaya uzatıyor. “Adı Mehmet olsun, Mehmet’in ruhu onunla yaşasın” diyor. Ayşe ana bebeği kucağına alıyor “Adı Cumhuriyet olsun” deyince alkışlar, yüreklerdeki coşkunun sesine, gözyaşlarına karışıyor.

Oyunun gizli kahramanı Şendil Öztekin öğretmenimize soruyoruz. Bu başarının sırrı nedir diye? “ Programımızı bütün öğrencilerin algılama yönleri (işitsel, görsel, kinestetik) ve yeteneklerini dikkate alarak hazırlanıyoruz.

Öğrencileri zorlamadan, yormadan, öncelik kim, hangi rolü üstleniyorsa o öğrenci dikkate alınmıştır. Programımıza hazırlanırken süreyi çok keyifli, uygulamalar ve yaratıcı dramlar ile destekleyerek geçirdik.

Danslarımızı profesyonel dans gruplarına taş çıkaracak kadar öğrencilerim güzel sergilediler. Hepsi görev ve sorumluluklarını, davranışlara döktükleri için sanki sahnemiz profesyonel sanatçılar ile dolu gibiydi.”

***

Ardından ikinci oyunlarını sahneye koydular.

Büyüklerin gıpta ile izlediği oyunları ile tadı damağımızda kalıyor.

Öğrenciler büyük  bir başarı ile canlandırdılar oyunları.

Allah’ım, o mimikler, drama tekniklerini kullanarak oyunu sergilemeleri izleyenleri mest etti.

Bireysel yeteneklerini tek tek isteğe bağlı değerlendiren, çocukların keyifli drama yapabilme yeteneklerini ön plana çıkaran, algılama yönlerini tek tek özenle değerlendiren öğretmenininiz meslek sırrını başarı ile bizlerle paylaşıp, öğrencilerini ön plana çıkardığı için teşekkür ediyoruz.

O minik kalpleri de sevgiyle öperken, yürekten kutlamak düşüyor bizlere…

 

e-mail:belginturan@gmail.com 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..