Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
Güncel
 

Ah İstanbul, unuttuk seni...

Ah İstanbul, unuttuk seni...
 

Ah İstanbul, ah...


29 Mayıs’ da İstanbul’umuzun fethinin 555. yılıydı. 3–4 sayının bir araya gelmesi(555 gibi) benim hep hoşuma gitmiştir. Ayrıca özel bir yeri de olmalı. Nasıl 100. yılın önemli bir yeri varsa, bu sayıların da önemi fark edilmeli.

Ünlü şairimiz Yahya Kemal’in de dediği gibi; Hayal Şehir, İstanbul… İstanbul’a hangi gözle baktığımıza bağlıdır, aslında bu. Cem Yılmaz’ın da dediği gibi; bazıları İstanbul sühuletine bakar Yahya Kemal olur, bazıları da İstanbul sen mi büyüksün ben mi deyip küfrü basar. Ancak ben Yahya Kemal olmayı tercih edenlerdenim. İstanbul’un Türkiye’nin en güzel şehri olduğunu düşünüyorum ve böyle olduğunu da biliyorum.

Bu makaleyi yazma amacım, aslında sitemimi dile getirmekti. İstanbul’umuzun fethinin 555. yılını yaşıyoruz. Ancak dünyaca duyulan bir kutlamaya şahit olmadık, olamadık. Bu şaheser şehir, bu kadar kolay mı alındı? Kaç komutan şehit oldu, Sultan Mehmed’ den önce… İlk yaratılan son sultan, Peygamberimiz(S.A.V.) dahi fethi gerçekleştireni müjdelemiştir. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu fethe yakışır bir kutlama yapmaması, ne acı değil mi?

Televizyonlarda 5–6 dakikalığına haber konusu oldu. Sadece Yeniçerilerin İstanbul’un kapısından girişleri canlandırıldı. Sizce bu yeterli mi? En büyük gösteri merkezlerinde İstanbul anlatılmalıydı. Bir yönetmen İstanbul’un fethini animasyon-film şeklinde hazırlıyormuş. Gayet güzel bir örnek.

İstanbul’a bunlar yakışırdı:

—Panolar kapatılmalıydı…
Kapatılmalı derken, siz anladınız. Her panoda farklı bir İstanbul manzarasını görmek istemez miyiz? Her manzaranın üstünde bir şairimizin naçizane İstanbul şiirlerini görsek, meselâ…

—Televizyon dizilerine konu olmalıydı…
14 Şubat’ta onlarca televizyon dizisinde sevgililer günü canlandırılır. Sevgililer birbirine hediye filan alır. Gayet güzel. Ancak neden dizilerde ‘İstanbul’ konu edilmedi? Sevgililer günü gibi büyük bir kutlamaya gerek yok. En azından bir hatırlatma konulabilir, dizilerde.

—Ulaşım O gün ücretsiz olmalıydı…
29 Mayıs’ da köprüler, İstanbul otoyolları, vapurlar, otobüsler, tramvaylar vs. neden ücretsiz olmadı?

—Okullar da neden yeterli bilgilendirme yapılmadı?
Ortaokula ve liseye giden kardeşlerim var. Lise de dahi, hiçbir bilgilendirme yapılmamış. Özel Liseye gidiyor, kardeşim. Ancak çevremdeki öğrencilere de sordum. Okulda İstanbul ile ilgili program dahi yapılmamış.

—Ücretsiz İstanbul turu yapılmalıydı…
29 Mayıs’ da ücretsiz boğaz, adalar ve tarihi eser turları düzenlenmeliydi.

Belediyenin bunlar için özel bir bütçe ayırması gerekirdi. Kusura bakmasınlar ama, önümüzdeki yıl böyle bir uygulama yapmasınlar. Çünkü 556. yılın hiçbir esprisi yok. Önemli olan 555. yıldı. 560. yıl da önemli değil. Beklesinler bakalım 600. yılı.

Bu şehir, bu kadar kolay mı alındı? 29 Mayıs’ da Fatih Sultan Mehmed, çağ kapatıp çağ açtı. Ama kimin umurunda? Ah İstanbul, ah… Ne günlere kaldık…

Başka bir makalemde görüşmek dileğiyle…



 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..