Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '12

 
Kategori
İlişkiler
 

Aile için farklı bir oyun

Aile için farklı bir oyun
 

Aile içindeki dinamikler her ne kadar farklı olsa da, aile için ideal durum herkesin eşit olmasıdır. Yani ailenin hiçbir üyesi ne diğerlerinden daha üstündür ne de daha az değerlidir. Aslında aile, herkesin karşılıklı sevgi içinde olduğu yerdir. Sevgi ise sadece eşit olanlar arasında var olabilir.

Burada bahsedilen “eşitlik” şu anlamdadır: Ailenin her üyesi, aile ortamında kendi fikrini ifade etme olanağına sahiptir. Böyle bir durum, ancak herkes mevzu olan konu hakkında birbirine danışırsa ve birbirini gerçekten dinlerse mümkün olabilir. Böylece hep birlikte, yaşına ve durumuna bağlı olarak ailenin her üyesi için neyin doğru ve faydalı olduğuna ortaklaşa karar verebilirler.

Çocukların, aile içinde fikirlerin paylaşıldığı bu tür toplantılara katılması önemlidir. Bu sayede sakinleşirler, çünkü aile içinde nasıl bir paylaşım olduğunu, hangi kişiye neyin gittiğini öğrenirler. Ailenin iyi düzenlenmiş, bütüncül bir sistem olarak çalıştığını anlarlar.

Aslında anne ve baba, çocukları ile birlikte küçük bir toplum oluşturur. Bu, ailenin genel iyiliği için herkesin diğerlerine karşı ödün verdiği bir toplumdur. Yani ailenin iyiliği, aile üyelerinden her birinin kendi kişisel iyiliğinden, kendi çıkarından daha önemlidir. Aile üyeleri, ailenin çıkarını kendi çıkarlarının üzerine koymaya çalışırlar ve böylece diğer aile üyelerine örnek teşkil ederler.

Böyle bir yaklaşımı, bir aile oyunu olarak uygulamak en iyisidir. Bu şekilde, çocuklar birdenbire bu paylaşımın onları ne kadar ilerlettiğini, birbirlerini anlamalarına ne kadar yardımcı olduğunu fark ederler. Birbirini anlamak için gösterilen ortak çaba sonunda herkes kendini daha iyi hissettiği için, bu durumdan memnun kalırlar ve keyif alırlar.

Peki, eğer çocuk ödün vermek istemiyorsa, ne yapabilirsiniz?

Öncelikle ona sevgi ile yaklaşmalısınız. Sonra, kendisini ikinci plana koymayı istemediği için ne kadar çok şey kaybedeceğini ona göstermeniz gerekir. Diğer yandan da eğer herkese katılırsa ne kadar çok şey kazanacağını anlamasını sağlamalısınız.

Böyle bir oyunu aile olarak herkesin birlikte oynaması, aileye yeni bir paylaşım alanı açacaktır ve bu alanda sevgi bağı güçlenecektir.

 
Toplam blog
: 78
: 427
Kayıt tarihi
: 01.11.11
 
 

Yaşam yolculuğu hepimizi farklı duraklarda indiriyor. Bu duraklara varmak için çeşitli eğitimler ..