Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '09

 
Kategori
Kahvaltı
 

Akdeniz Mutfağından Esintiler-Salata

Akdeniz Mutfağından Esintiler-Salata
 

Ali Gülcü’nün levrek tarifini uyguladım. Az daha parmakları yiyecektim. Zaten yedi aydır balığa çatal, bıçak sürmüyorum. Müfettişlerle beraber yemek yediğimiz aşırı ciddi bir ortamda hepimiz yemeklerimizi yedik. Bir müfettişin yemeği daha gelmemişti. Bizler çay içerken çipura söylemiş ondan gecikmiş en sonunda geldi. Çipura için çatal, bıçağı kenara koydu eliyle kibarca derisini soydu yedi sonra gerisini yedi. Hepsini elle yedi. Adabı muaşeretmiş görgü kurallarıymış saldı hepsini. Öyle canım çekti ki bir daha balığa çatal, bıçak sürmedim.

Neyse Ali’ye kahvaltılık bir salata tarifi verip ödeşeceğim. Hem kolay yapılıyor hem maddi külfeti yok. Bu salatayı yemekten diğer kahvaltılıklara sıra gelmeyecek yani ara yemekten ana yemek olmaya aday bir salata.

Salatamız için 2–3 kişiye yetecek miktarda malzemeler:

—3 adet yumurta,

—1 adet orta boy domates,

—1 adet orta boy tatlı biber,

—Zeytinyağı

—Tuz.

Öncelikli olarak yumurtalar iyice kaynatılır. Yumurta kaynarken domates ince ince doğranacak. Dilenirse kabuk soyulabilinir ama mutlaka çok küçük taneler olacak. Çoban salatadaki domates parçalarından kat kat küçük olacak. Aynı şekilde biberler de çok ince doğranacak. Bu parçaları küçük yapmamızın sebebi salatada fazla göze batmamaları. Malzemeler az bile olsa burada kahraman yumurtadır. Biber ve domatesin öne çıkmasına izin vermeyin tadı tuhaflaşır. Kesinlikle domates ve biber sayısını azaltma veya artırma yolunu seçmeyin yine karışımın tadı değişir.

Neyse domates ve biberler ince ince doğrandıktan sonra iyice haşlanmış yumurtalar soyulur ve onlar da ince ince doğranır. Zeytinyağı ve tuz ilave edilir. Zeytinyağını fazla koymayın çoban salatadaki gibi olmasın. Karıştırın ve banarak yiyin. Çatal sürmeyin. İçine soğan koymak isteyen, acı dökmek isteyenler, tadı bozulursa bana kızmak yok.

Her mutfakta olan bu ürünlerle karışım yapmak çoğu kimsenin aklına gelmez. Ben bile on yıl önce bu yemekle tanıştım. Bir arkadaş Antalya’ya çalışmaya gidince patronunun karısının kahvaltı sofrasında tesadüfen bu salatayla karşılaşmış. Adını soramamış kendisi bir ad takmış “Akdeniz mutfağından esintiler”

Kalabalık ortamlarda 6 yumurta, 2 domates, 2 biber şeklinde ve klasik dik üçken katlamaları gibi katlayın durun.

Aile üyeleri arasında kavgaları önlemek için tabaklara servis yapın. Yanında Ali Gülcü’nün deyimiyle beyaza beyaz şarap gider desek de sabah sabah şarap içilmeyeceği için çay en iyi ortaktır. Ali Gülcü’nün levrek tarifinden en güzel farkı önlük takmaya gerek yok.

Bu arada levrek tarifi müthişti. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Beğenenler mutlaka yazsın. Beğenmeyenler sonsuza kadar sussun.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...