- Kategori
- Deneme
Akıl
Akıl başka türlü çalışır. Akıl kaypaktır. Zorda kalırsam kaçarım, teslim olurum, dediğini yaparım. Bunların hepsi örneğin ölmekten daha iyidir. Aslolan hayatta kalmaktır. Akıl doğruyu bilmek değildir. Akıl cindir şeytandır, dürüst filam değildir menfaatçidir.
Aklın iyilik doğruluk yönünde çalışması bizim taleplerimizle ilgilidir bizi de referans kaynakları yönlendirir. Beş defa aynı şeyi yapıp olumlu sonuç alsan altıncı da talebin yoksa akıl kafasına göre hareket eder.
Akıl matematik gibidir, iki kere iki dört. Yapımız, tarzımız, mecburiyet ve isteklerimiz aklımıza yön verir; akıl bizi değil biz aklı yönetiriz.
Yanlış kişiler ve yanlış yapanlar akılsız değildirler; yapı, tarz, istek ve mecburiyetleri yanlış yönünde olduğu için yanlış yaparlar.
Aklın örneğin gururlu davranması biz istediğimiz içindir ve biz de genetik yapımız artı yetişme şeklimiz öyle olduğu için isteriz; değilse akıl ne bilir gururu.
Bütün iyi güzel (ya da kötü, çirkin) şeyleri akıl ile yaptığımızı sanırız, akıl araçtır(bilgisayardır yani bir anlamda) ne yüklersen ona göre çalışır. Aklı istediğiniz şekilde yönlendirebilirsiniz. Akıl iradeye aykırı davranamaz. Ben sigara içmek istiyorum, iç der. Sigaranın zararları akılda yazmaz, bilgi ve kültürümüzle dışarıdan veririz, akıl da buna göre şunu yap bunu yap der.
Aklın vicdanı yoktur, örneğin öldürmek istediğin zaman öldürme demez. Bu nedenle aklı yönlendiren şeyler de(yapı, tarz, istek, mecburiyet, bilgi, duygu gibi şeyler) akıl kadar önemlidir. (Bunların olmadığı yahut bilinçlenmediği bir kişide-ilkel insan)akıl hiçbir şey yapmaz; bildiği kadar zorunlu yeme içme vs.
Dediğimiz gibi aklın ahlakı yoktur rezaletin ne olduğunu bilmez, akıl çıplaktır elbiseyi senin kişiliğin giydirir.
Konu uzun, akıl üzerine bir iki bir şey söylemeye çalıştım; ama önemli, insanlarımız aklı başka şekilde biliyor(aç bir hayvana aklımızla acıdığımızı mesela) tekrar bu konuya dönmem gerekecek.