Akıllı elektrik saatleri sizi kandırmasın! / Gündelik Yaşam / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Akıllı elektrik saatleri sizi kandırmasın!

Akıllı elektrik saatleri sizi kandırmasın!
 

Dikkat: 1 watt elektriği bile çeker...Ne de olsa akıllı.


Geçenlerde Ataköy'de oturan iki arkadaşımla konuşurken, elektrik ücretleri konusu açıldı. Her iki arkadaşım da elektrik şirketi tarafından eski saatlerin sökülerek yerlerine akıllı saat adı verilen elektrik saatlerinin takılmasından sonra elektrik masraflarının 3 katına çıktığından şikayet ediyorlardı. Hatta sadece kendileri değil, apartmandaki herkesin bu durumdan şikayetçi olduklarını anlatıyorlar ve kendi aralarında komplo teorileri üretiyorlardı. Onlara göre:

Bir taraftan elektrik şirketleri özelleştirilirken, politik olarak elektriğe zam yapmayan hükümet, eski saatlerin yerine akıllı saatler takarak tüketimin fazla gözükmesini sağlıyorlardı. Yani onlara göre; yeni takılan akıllı saatler daha hızlı dönüyordu. Bu nedenle apartman yönetimi olarak tüketiciyi koruma derneğine şikayette bulunmayı planlıyorlardı.

Ben de bir köşe yazarı edasıyla, bu konuyu inceleyip, gerekirse bir blog yazıp, ilgili mercilere gönderirim diye hava attım. Aslında bizim dairelerde halen eski elektrik saatleri kullanılıyordu ve bizim öyle bir problemimiz yoktu. Ta ki.....3 gün öncesine kadar....

Gündüz dairede birden elektrikler kesilince, daire kapısını açıp dışarıya baktığımda otomatiklerin yandığını gördüm. Bazı dairelerde tadilat olduğundan herhalde birisi yanlışlıkla bizim sigortayı kapatmıştır diye düşünerek sigortaların bulunduğu bölüme indim. Bir de baktım elektrik idaresinden gelen görevliler saatleri değiştiriyorlar. Yani bizim saatleri söküp, yerine akıllı saat takıyorlar.

Ben de yetkililere Ataköy'deki arkadaşlarımın sıkıntılarından söz ettim. Onlar hiç öyle şey olur mu? Televizyon gibi elektrikli aletleri ana düğmesinden kapatılması, tasarruflu ampul kullanılması, gece yattıktan sonra sadece buzdolabı çalıştırılması şartiyle elektrik fiyatlarının artmayacağından söz ettiler. Ama sorun onların anlattıklarından kaynaklanmıyordu.

Gerek elektrik idaresinden telefonla aldığım bilgiler gerekse de internette yaptığım araştırmalar sonunda işin aslı şöyleydi:

Eski elektrik saatleri tek zamanlıydı. Yani şu andaki fiyatlara göre meskenlerde 24 saat kullanılan elektriğin kw/saat bedeli 0.21659 TL.sıydı.

Şu anda takılan akıllı saatler ise 3 zamanlıydı. Yani:

06-17 saatleri arasında kullanılan elektriğin birim fiyatı..... 0.20385 TL.
17-22 saatleri arasında kullanılan elektriğin birim fiyatı..... 0.32133 TL.
22-06 saatleri arasında kullanılan elektriğin birim fiyatı..... 0.11936 TL

Ancak bağlı olduğunuz işletme müdürlüğüne dilekçe ile başvurduğunuzda tek zamanlı tarifeye geçebiliyorsunuz.

Arkadaşlarım bu durumdan habersiz olduğu için, en fazla elektriğin kullanıldığı saat olan 17-22 dilimi arasında hiçbir tasarrufta bulunmadıklarından elektrik ücretleri artıyordu.

Bu durumda yapılması gerekenler:

Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi saat 22.00 den sonra çalıştırın. Buna Ütü de dahil....

Tasarruflu ampul kullanın. Normal ampuller dışarıya fazla ısı verdiklerinden daha fazla elektrik tüketirler.

Televizyon, bilgisayar, dvd gibi elektrikli aletleri stand by durumunda bırakmayın, ana düğmeden kapatın. Çünkü akıllı saatler 1 watt elektriği bile çekiyor. Eski mekanik saatlerde böyle bir durum yoktu.

“Evde enerjinin yüzde 15’i, buzdolabının çalışması için tüketilir ”Onun için “Dolabınızın soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklarda uzak yere yerleştiriniz. Böylece enerji tüketiminizi yüzde 10-15 azaltabilirsiniz. Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutmak gerekli. Daha düşük sıcaklık enerji israfıdır. Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğutunuz. Buzdolabının kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat ediniz.

Benden söylemesi.....

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..