- Kategori
- Eğitim
Akran Zorbalığı
Çocuklar kendi aralarında birbirlerine zorbalık yapar mı?
Okullarda çocuk ve ergenler arasında yaşanan en sık zorbalık türü akran zorbalığıdır (Topçu, 2018). Küçük yaşta kreş ve anaokulu gibi yerlerde öğrenciler kendi aralarında daha çok fiziksel zorbalık(birbirlerine vurma, itme, saç/kulak çekme) tutumlarında bulunurlar. Çocukların yaşları ve sınıf seviyeleri yükseldikçe zorbalık türleri de değişmeye başlar.
Ortaokul ve lise yıllarında sözel(lakap takma, tehdit etme, dedikodu yapma), bedensel (tekme/tokat atma, tehlikeli aletler taşıma/saldırma), duygusal (küçük düşürme, ayrımcılık yapma, gruptan ayrı tutulma) gibi zorbalıklara maruz kalırlar. Akran zorbalığında öğretmen ve ebeveynlerin sorumlulukları bulunmakta ve bu sorumluluğun farkında olmak gerekir.
Bu sorumluluklarımız nelerdir? Neler yapmalıyız? Buna geçmeden önce Amerika da emekli bir okul müdürünü olan Dillon'un "Gerçek şu ki, hiç kimse suçlu değil ve aslında herkes sorumlu." İster sınıfta, evde, okulda, işte hepimiz zorbalığı önlemek için birşeyler yapabiliriz. sözünü belirtmekte yarar var.
Ebeveyn olarak kuşku duyduğunuz herhangi bir konuda öğretmeniyle iletişime geçin, öğretmen ilk başta zorbalığın farkında olmayabilir ancak çocuğunuzun tutum ve duygusal açıdan duygu durum değişikliği yaşadığını anlayacaktır.
Çocuklar günün büyük çoğunluğunu okulda öğretmen ve arkadaşlarıyla geçirirler bu yüzden de yardıma ihtiyaç duyduklarında güvenilir birine ihtiyaç duyarlar, çocukları iyice dinleyin, sevginizi hissettirin ve insanlara güven duymaları için bir alan yaratın.
Bir problem karşısında çocuğunuzla birlikte çözüm arayın, kontrolün kendisinde olduğu hissine kapıldığında kendisini daha güvende hissedecektir.
Okul yönetimi ve rehberlik servisi tarafından, zorbalık yapan çocukların aileleriyle görüşülerek çocukların bu davranışlarda bulunmalarının nedeninin araştırılmasında fayda var çünkü çocuk evde şiddete maruz kalıyor, ev içindeki bireyler arasında şiddetli geçimsizlik varsa bu durum çocuğu psikolojik açıdan olumsuz etkileyebileceği gibi ilerleyen yaşlarda ebeveyn yada evde bulunan diğer bireyleri kendisine ayna tutabilir.
Çocuklarımızın geleceği için onları dinleyelim, onlara ışık olmak adına evde, işte, dışarda yaşadığımız sorunları onlarla aynı alan içerisinde tartışmayalım, çocuk yaşta yaşanan bütün olumsuzluklar, travmalar ilerleyen yaşlarda çocukların her açıdan gelişimini etkileyecektir. Psikologların meşhur sözü olan "Çocukluğuna inelim" sözü boşuna söylenmemiştir.
Sağlık, mutluluk dolu günleriniz olsun.
Psikolog Şiyar FIRTINA