Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Stresli Yaşamımız

Modern dünyamızın rahatsızlığı olarak ifade edilen stres, günlük hayatımızın bir parçasıdır. Stres, insanların davranış ve tutumlarını, bireylerle ilişkilerini ,ruh ve beden sağlığını etkileyen bir kavramdır. Stres kendiliğinden oluşmaz, kişi tek başına çözemeyeceği bir sorunla karşılaştığı ya da bir tehdide maruz kaldığı zaman vücut alarm durumuna geçer. Bu durumda kalp atışlarımız hızlanır ve tansiyonumuzda yükselme, solunum sistemimizde değişimler meydana gelerek vücudumuz ani adrenalin salınımına geçer. Alarm durumunda vücudumuz bize “savaş ya da kaç” der .

    Stresi oluşturan faktörlerin yoğunluğu artıkça vücudumuzdaki değişiklikler de aynı oranla değişim gösterecektir. Stres her bireyde aynı şekilde ortaya çıkmamaktadır.

Stresin farklı belirtileri vardır bunlar;

Fiziksel Belirtiler: endişelenme, yorgun hissetme, enerji düşüklüğü, hazımsızlık, ülser, döküntü, kas ağrıları.

Duygusal Belirtiler: depresyon hissi, ruhsal durumun ani değişmesi, kolay kırgınlıklar, özgüvensizlik ve tükenmiş hissetme.

Zihinsel Belirtiler: dikkat eksikliği & konsantrasyon sorunu, unutkanlık, aşırı hayal kurma, sürekli endişe verici olayları düşünme ve karar vermede zorluk yaşama.

Sosyal Belirtiler: bireylere karşı güvensizlik, planlanan görüşmelere gitmeme, başka bireylerin hatalarını bulmaya çalışmak ve sebepsiz yere arkadaşlarla ilişkiyi kesmek.

    Olağan durumlar dışında bu belirtilerin çok fazla görülmesi kişinin stres altında olduğu anlamına gelmektedir. Stresin kontrol altına alınması için öncelikle stresi farkına varmalı ve birey kendi kişilik özelliklerini dikkate alarak stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmelidir. Toplumumuzda maalesef ki bireyler stresli olduklarını fark etseler dahi kendilerine gerekli zamanı ayırmamakta ve ihtiyacı olan şeyin sadece dinlenmek olduğu yanılgısına kapılmaktadırlar.

      Bir çoğumuz stresli olduğumuz zamanlar çözüm bulmak yerine, yaşadığımız ya da içinde bulunduğumuz kaygı verici durum/durumların çok kötü olduğunu bunun değişmesinin zor olduğunu zihnimizde canlandırırız. Fakat yapmamız gerekenler bellidir: stresin yaşamımızın hangi alanlarından kaynaklandığını düşünmek ve kendi kendimizin aynası olmak. Peki bunu nasıl yapacağız : Sizi rahatsız eden(iş, aile, arkadaşlık ilişkileri, sağlık problemleri(özellikle kilo sorunu), fit bir vücuda sahip olma arzusu, akademik başarı, vb.)duygularınızla yüzleşin. Mutluluğumuzun diğer bireylerin düşünce ve davranışlarına bağlı olmadığını nfarkına varmalıyız. Enerjimizi karşımızdakileri değiştirmek için sarf etmektense, kendimizi değiştirmek için sarf etmeliyiz.

      Stres hayatımızın bir parçasıdır ,olacaktır ama unutmamalıdır ki mutlu bir yaşam sürmek için stresle başa çıkmak da bizim elimizdedir.

 
Toplam blog
: 3
: 111
Kayıt tarihi
: 04.11.18
 
 

Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul'da özel bir kurumda ..