Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '09

 
Kategori
Resim
 

Allah doğayı yarattı, onu güzelleştirmeyi ressamlara bıraktı

Allah doğayı yarattı, onu güzelleştirmeyi ressamlara bıraktı
 

Doğa ile ressam arasında çok sıkı bir bağın olduğu sanılmaktadır. Gerçekler bunu yansıtmasa da ressamın doğaya sırtını çevirdiğini söyleyemeyiz.

Doğayı rehber edindiğini söyleyen ressamlar vardır. Doğa benim en büyük hocamdır diyenler de... Aslında bu sözleri inanarak söyleyenler bile doğayı taklıt eden çalışmalar yapmadılar. Onlar doğanın karşısına geçtiklerinde her vakit, fırçaları ile gözleri arasına beyinlerini yerleştirmeyi ihmal etmemişlerdir. Eğer durum böyle olmasaydı yaptıkları şeye resim denmezdi. Var olan doğayı yeniden yaratmanın anlamsızlığını izaha gerek var mı?

Sonsuzluğa uzanan doğanın, küçücük bir parçası dahi, sanat eseri niteliğinde düzenlenmiş olabilir mi? Kaldı ki; Biz zatan doğal varlıkları değil , kendi oluşturduğumuz(insan yapısı) çalışmalarla sanata varma amacındayız. Yani sanat: İnsanın yaptığından yine insanın haz alma olayıdır.O halda doğa nedir: Doğa ressam için bir kaynaktır, onu istediği gibi yorumlayarak eserinde kullanabilir.

Bir ressam tarafından yapılmış doğa manzaraları, asıllarından daha güzeldir. Ressamlar, doğanın temel mekanlarından olan, dağları denizleri , gölleri, bulutları resmederlerken, kendi hayallerindeki yorumları kattıklarından daha insanca bir eser ortaya çıkıyor. Böylece daha önce hiç dikkarimizi çekmeyen nesneleri resimdeki hallaerini gördükten sonra daha çok sevmeye başladık. Ressam doğaya bakıyor ama onun daha güzelini yapıyor. Buna, doğayı güzelleştiriyor da diyebiliriz.

Ressamların konu aldıkları doğa parçaları resmin gerektirdiği düzen içindeki konumlarına göre değerlendiriliyor. Renk ve biçim olarak isrenilen kimliğe kavuşturulup, bir bütünün uyumlu parçası haline getiriliyorlar. Tual içine girmiş doğa artık resmin bir elemanı olmuştur, yanındaki diğer elemanlarla kaynaşması sağlanmıştır.

Doğa, ressamların eserlerine girdikten sonra güzelleşmiştir. Çünkü, sisli dağlardan, gri bulutlardan, monoton yeşilliklerden; Seyredildiğinde hayranlık uyandıran mükemmel manzaralar oluşmaktadır. Yaşadığımız doğayı sevmemizde ressamların katkıları unutulmamalı. Aynı olay diğer sanatlarda da hissederiz: Şiir sayesinde dilimizi, müzik sayesinda ezgilerimizi daha çok benimsediğimizi söyleyebiliriz.

Gerçek sanatçılar, daha güzel yaşanılır bir dünya oluşturmanın hayalini yaşarlar. Onların hayalleri gerçekleştikçe, Dünyanın daha güzel olacağına inanıyorum.
 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..