Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '10

 
Kategori
Psikoloji
 

Alt benliğin değişimi -2

Alt benliğin değişimi -2
 

Ömer Burhanoğlu (milliyet.com.tr)


Günlük yaşantımızda detaylı bilgilerin artması ile organlarımız ve beynimiz hücrelerine duygu ve yaşantı bilgilerini depolar. Hayal kırıklıkları sonucunda birden acı hissetmemizin sebebi bu depolanan hücrelerdeki bilgilerin silinmek istenmesi tepkisidir. Kızgınlıkla sıcaklığı arttırma ve üzüntü ile ısıyı düşürme yoluyla varlığının devam etmesi istenilmeyen bilgilerin hücrelerden silinmesi veya hücrelerin ölümü sağlanmaya çalışılır.

Çok sevdiğimiz insanlar ölünce veya istenmeyen aşk ayırlıkları gerçekleşince bu bilgilere sahip hücrelerin kullanımı devam etmeyeceği için üzüntü yoluyla soğutmaya (dondurarak yaşatamaya çalışma gayreti) çabalarız. Çok önem verdiğimiz ve olmasını istediğimiz amaç ve planların olmaması sonucunda kızgınlık yaşayarak o bilgilere ait hücrelerin bilgilerinin geçersizliliğini kabullenip ısıyı yükselterek silmeye çalışırız. Bunun çabası bedenimizden dışarı öfke olarak yansır.

Çevremizdeki nesne ve insanlara karşı davranış biçimimizi kontrol etme zorluğu yaşarız. O an içimizdeki faliyetler bilgileri silerken hormonlar da faaliyete geçerek benlik ve üstbenlik bölgelerini etkisizleştirir. Kendimize ve çevreye (topluma) duyarsızlaşırız.

İşin zorluğu belki de her duygu ve bilgi yaşantıların kişi tarafından benimsenme ve kabullenme süreci uzunluğuna bağlı olarak önce benlik veya üstbenlik sonra derinlere altbenliğe olmak üzere üç kopya halinde bulunmasındadır.

Böylelikle uzun süreli plan ve isteklerin oluşmaması halinde silinmesi gereken bilgilerin atılma ve sıkıştırma dönemini hızlandırmak için kişide daha fazla öfke veya üzüntü yaşamasına (travma, şok) neden olabilecektir. Amacını yitirmiş bilgi yüklü hücreler vücuda yabancılaşmaya başlar benlik ve beden onları yabancı (reddetme süreci) gibi algılama sürecine girer.

Bu süreci hızlandıran yas, inziva ve aralıklı gelen öfke nöbetleri geniş bir alanı kaplayan bu bilgileri sıkıştırmaya alanını azaltmaya çalışır. Artık bu hücreler özetlenerek refleks ve güdüler bölümüne itilir. Hücrelerimize kaydettiğimiz yaşantılarımıza ait bilgiler belli bir aşamada dna yapımıza ve nesil sürdürme hücrelerimize kopyalanmaktadır.

Bu sıkıştırma ve kopyalanma sürecini saptamak bizlere beyin ile vücudun işlevi hakkında çok önemli bilgiler verecektir.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..