- Kategori
- Alternatif Enerji
Alternatif Enerji

Muğla'da fotovoltaik park açılışı
Muğla’da fotovoltaik park açılışı
110 kw gücündeki fotovoltaik sistem gücü ve güneş elektrik dönüşümlerinde farklı uygulamaları ile Türkiye’deki en büyük “Fotovoltaik Park” durumunda olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ile Alman Enerji Ajansı ve Sunset Energıetechnık GmbhInnovatıve Energy Systems işbirliğinde kurulan “İki Eksenli Güneşi İzleyen Fotovoltaik Sistem”in açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yapıyor.
Türkiye’nin nükleer enerjiden yararlanması ile ilgili tartışmaların sürdüğü şu günlerde, Muğla’da alternatif enerji alanında önemli adımların atıldığı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde “İki Eksenli Güneşi İzleyen Fotovoltaik Sistem”in açılışı ile birlikte, üniversite kampusu içinde güneşten yararlanarak kendi enerjisini üretin birim ve ünitelerin tanıtımı gerçekleştiriliyor.
Muğla Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nde 17 Kasım 2009 Salı günü gerçekleştirilecek açılış Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Alman Enerji Ajansı’ndan Gabriele Eichner ve Sunset Energıetechnık GmbhInnovatıve Energy Systems’den Dr. Olaf Fleck tarafından yapılıyor.
İki eksenli güneyi izleyen Fotovoltaik Sistem ile Yüksek Verimli Güneş Termal Sistem Uygulamaları’nın açılışı ile ilgili bilgi veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, güneş enerjisi alanında önemli adımlar attıklarını ve üniversite yerleşkesinin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 4’ünü Fotovoltaik sistemlerden karşılar hale geldiklerini belirterek şunları söyledi:
“Yüzde 4 çok düşük bir rakam gibi görünmekle birlikte bizim için çok önemli. Hedefimiz gelecekte üniversitemizin enerji gereksiniminin tamamına yakınını güneşten elde etmek. Bu hedef doğrultusunda, güneş panelleri ile bina yüzeyine kaplama, otopark aydınlatma ve su pompaları besleme, dört farklı modül tipinin kullanıldığı Fotovoltaik sistem ve test merkezi, Türkevi Öğrenci Kafeteryası çatı kaplama, şebekeden bağımsız dağıtılmış aydınlatma birimleri, Spor Salonu ve Yüzme Havuzu güneş-termal sistem, Güneş Gözeleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuarı ve Güneş Enerjisiyle Havalı Kolektörlü Kereste Kurutma Sistemi uygulamaları yanında İki Eksenli Güneşi İzleyen Fotovoltaik Sistem’in de uygulamasını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bütün bu çalışmalarla şu anda Muğla Üniversitesi Türkiye’nin en büyük fotovoltaik parkı haline gelmiş bulunuyor. Bütün bu sistemlerin açılış ve tanıtımı gururla 17 Kasım’da hep birlikte gerçekleştireceğiz.” Fethiye Sarallar