Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '12

 
Kategori
Haber
 

Amasra'nın İncisi, Karaelmas'a yenilecek mi?

Amasra'nın İncisi, Karaelmas'a yenilecek mi?
 

Şenlikli protesto başladı başlayacak. Kurtuluş yok!! Termik'e geçit yok! "Nellede siyiz Facebook'taki Bartın'lıa nelledesiyiz? Eccük sizde konuya eğilün bakay!



                                                         
Karadeniz’in bu şirin Bartın ve Amasra kentleri, karaelmas madeninin tehdidi altında. Yöre halkı, burada yapılmak istenen termik santral için kitlesel  protestosunda “ Ormanıma, suyuma dokunma” pankartları açmış, başlarına gelebilecek musibetlerden haberdar olduğunu, ilgililere göstermişti.

Mahalli basında konu sakız gibi aylarca çiğnenirken, dış basında da durumu ele alanlardan  Sunday’s Zaman’ da, konunun ciddiyetine değinerek “ Karadenizin bu huzur köşesindeki  insanların çoğu iş yaratacağı için kömür madenciliğine karşı değil, termik santrale karşıdır. Madenci oldukları için çevreye verilecek zararın farkındalar” demektedir.

Amasra, benzersiz mimarisi, limanı, plajları ve Roma, Ceneviz ve Osmanlı kalelerini barındıran Karadeniz’in bu huzur köşesi, kitle turizminin yıkımından kurtulmuşken, şimdi insanların büyük düş kırıklığı yaşadığı kömür tehdidiyle karşı karşıya.

Sunday’s makalesine şöyle devam ediyor: “Fatih Sultan Mehmet 1460’da buranın güzelliğiyle büyülenmişti, ancak bugünün yatırımcıları kömür yatakları olan bölgeye baktıklarında para görüyorlar.
Termik santrallerin bilinen birçok kötü sonucu var. Bir tanesi, nitrojenoksit ve sülfür dioksit salımı ile oluşan asit yağmurudur. Asit yağmuru altyapıya, bitki örtüsüne ve deniz canlılarına zarar verir. Ayrıca, termik santraller iklim değişikliğinin nedeni olan dünya karbon dioksit salımının % 41’inden sorumludur. Bartın merkezde çiçekçi dükkânı olan 52 yaşındaki Süleyman Karadayı, “Termik santral yapılırsa burayı ilk terk eden ben olacağım. Temiz suyumuzu ve balığımızı kaybetmek istemiyoruz”, diyor

.
Gülcan Yoğurtçu, Bartın’da bir dükkânda çalışmakta olan 38 yaşında bir kadın, bu dev tesislerin ardındaki güç olarak görülen iktidardaki partiye oy vermiş olsalar da, bölgedeki insanların çoğunun termik santrali desteklemediğini söylüyor. “Biz termik santrale karşıyız”, diyor.
Bartın ve Amasra’da, bazı yöre sakinleri kömür madenciliğinin merkezi olan Zonguldak’taki Çatalağzı termik santralini ziyaret ettiklerini söylediler. Orada gördükleri, külün her yeri kaplamış olmasıydı. Çatalağzı’da denize atılan kül Bartın kıyılarına kadar gelerek deniz yaşamını tehdit ediyordu. Valiliğin 2008 raporuna göre, ağır sanayinin bulunmadığı külsüz Bartın, ekoturizm açısından büyük bir potansiyel oluşturuyor.

 
Amasra Kültür ve Turizm Derneği  ilgilileri ile halkın çoğunluğu, “ Amasra ve Bartın’ın insanlara iş turizmi sağladıklarını söylüyorlar. Yöre halkı, “İş için bizim burada termik santrale ihtiyacımız yok. Marina, Bartın Nehri’nin rehabilitesi ile dinlenme ve tarım olanakları şeklinde değişik turizm projeleri bulunmaktadır. Başka Amasra yok!” di, diyorlar.
Yöre halkı şirketin bölgedeki madencilik ve gaz fabrikalarında bazı yöre sakinlerini istihdam ederek insanların direncini kırmaya çalıştığını belirterek, “Sorunlar var ancak yine de bütünlük içindeyiz” demekteler.


Bartın halkı, bölgede termik santral kurulması dayatmasına karşı mücadeleleri ile ünlü. 1990’larda gaz-yakan termik santrallere karşı durdular, 2000’li yıllarda fuel-oil yakan termik santralleri protesto ettiler

.
Geçen yıl 22 Nisan’da Bartın halkı tesisin kurulmasına karşı 10,000 kişinin katıldığı bir miting düzenledi.


Şirketin son ÇED raporunu – daha önceki teknik nedenlerle reddedilmişti –  Mayıs ayı sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunması beklenmekte. Bu arada Bartın Platformu 22 Nisan’da Amasra’da “Termiksiz Yaşam Şenliği” sloganıyla bir etkinlik düzenleyecek.
Yöre insanları daha sonra Bartın’da Haziran ayında (2-3 Haziran) Çilek Festivali sırasında bir başka benzeri şenlik düzenlemeyi tasarlamakta.
Bu arada, Sunday’s Zaman Hattat Holding’le Bartın’daki ilişkin planları konusunda bazı soruların yanıtlanması için temas kurmuş ve yanıtlanması isteneni soruları önceden vermişse de, şirket yetkilerinden bir ses çıkmamıştır

 

.

  

                Bartın'ın sayfiyelik  kıyı şeridi: İNKUMU . Bartıuna 10 Km. mesafede

 

 

 

 

                           Yöre halkı duyarlı. Zaman zaman ateşli protestolarla seslerini duyuruyorlar.

 

                                                                         Güzelim Bartın Irmağı.
   

 

                                  Bartın'ın sayfiyelik meşhur "Şelalesi"  Şehrin içinde bulunmaktadır.

 

 Amasra :  Dağlarından kömür çıkarılmağa  başlandığı andan itibaren, turizm, bu bölgede biter.

 

 Bartın Gazetesi, Cumhuriyetimizle yaşıt. Zaman zaman konuyu ortaya sererek halkı bilinçlendiriyor

 

                               

 

 

  Amasra, Büyük Liman ve alttaki resimde  Amasra 'nın genel görünüşü

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..