- Kategori
- Yöresel Yemekler
Amasya dolması

harika:)
Malzemeler
Aşlık (aşurelik buğdayın değirmenlerde çekilmiş hali)
Barbunya fasulye (fındık gibi çekiçle kuruyken kırıp haşlanarak kullanılıyor ve kabuklarıda haşlanınca ayrılır)
Domates ve biber salçası
3 büyük boy kuru soğan
maydanoz , nane , karabiber , kırmızıbiber , kimyon , tuz ve sıvıyağ
salamura yaprak
1 büyük baş kuru soğan yemeklik doğranarak sıvıyağda kavrulur salçaları eklenir . Haşlanan barbunya
fasulyelere bol suda yıkanan
aşlık eklediğimiz karışım kavrulan soğanlara katılır . maydanoz , nane , ve baharatlar arzuya göre eklenir .
İçerisine az su koyarak birazcık kaynatılır . Kapağı kapalı olarak soğuması için bekletilir .
Dolmaları pişireceğiniz tencerenin dibine kuzu veya kemikli koyun eti yerleştirilir . Benim tercihim toprak
güveçlerden yana oluyor tavsiye ederim .
Yapraklara azar azar konulan iç malzemelerle dolmalar sarılır ve tencereye dizilir . Dizilirken aralarına ayrı bir
tavada kavrulan soğan ve salça üç sırada bir gelecek şekilde aralara azar azar katılır. İç malzeme bitene kadar
dolmalar sarılır işlem tamamlanır .Tencerenin üzeri bir sıra boş yaprakla kapatılır ve üzerine uygun bir tabak
yerleştirilir .Üzerini kapaltmayacak şekilde ılık su eklenerek 1 saat gibi uzun bir sürede kısık ateşte pişirilir . Bana
afiyet olurken sizlere kolay gelsin dermişim .