Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

28 Nisan '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Toprağın armağanları

Toprağın armağanları
 

bu resim zıraatın sitesinden alınmıştır,gerçek Erzurum da yetişendir.


ŞALGAM; Yöremizde yetiştirilen şalgamın faydaları kanıtlanmıştır. Dışı ince beyaz kabukla kaplı olup, turp gibi ince kazık kökü bulunur. Toprak üstüne yakın kısmı hafif açık mor renktedir. İçi beyaz dolgu olup suyu süt gibi tadı acıdır. Akdeniz bölgesinde de şalgam var ama onun suyu sıkıldığında kırmızımsı bizimki, ise suyu az bulanık olur beyzdır, bizim şalgamımız farklı o şalgam tatlı suyu içiliyor, bizimkinin suyunu içmek dayanıklılık ister. Şalgam toprak altından sökülmeden önce yeşil yaprakları kesilerek kullanılır bu yapraklara 'ÇEÇ’ denir. Fazlası hayvan yemi olarak kullanılır. Şalgam yumru bitkisi topraktan çıkarıldıktan sonra çeşitli yemekleri, salamurası ve turşuları yapılır.

Şalgamın tıbbı özellikleri:

Böbreklerdeki kum ve taşları döktüğü , aynı zamanda iyi bir idrar söktürücü olduğu
Bağırsak hareketlerini hareketlendirdiği, çabuklaştırdığı bir gerçektir.
Şeker hastalığında iyileştiricileri arasındadır. İçiminde doğal mineraller bulunur.
Kendine has liflidir, taze tüketildiği gibi kışlıkta hazırlanır. Güneyde yetişenle alakası yoktur şalgamın suyu kolay kolay içilemez, içilir ama çiy yendiği gibi yemeği , turşusu dolması, yahnisi gibi çeşitlenir. Doğrudan cilde de uygulandığın da faydası görülür., Kış yemeklerinin vazgeçilmezidir. Soyularak poşetlerde dondurucularda saklanmaktadır.
Bu yazılanlar kendi düşünce ve becerilerim neticesinde yazdım. Ayrıca şahsıma ait deneyimlerimden oluşan yemek kitabım kitapçılarda satışta bulunmaktadır.

 
Toplam blog
: 151
: 1010
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara