Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '22

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Ameliyata Bahane Aramıyoruz

HER İSTEYEN BU AMELİYATI OLMALI MI?

İnsanların yüzünün orta hattında bulunan burun, yüz yüze iletişimde en çok dikkat çeken yer olduğunu hiç düşündünüz mü?

Burun şeklinin bozukluğunu ortadan kaldırmak için; akıllı telefonlardaki filtreler, gölgelendirme tekniğiyle yapılan makyaj hileleri, burun dolgusu gibi birçok teknik bulunuyor.

Kalıcı burun güzelliği isteyenler ise, günümüzde çok yaygın bir şekilde gerçekleştirilen rinoplasti ameliyatlarına başvuruyor.

Peki burun ameliyatını talep eden her kişiye, bu operasyonun yapılması ne kadar doğru?

Güzel Görünmek İstiyoruz…

Kadın ya da erkek fark etmez, hepimiz kendimizi daha güzel, çekici ve havalı gösterecek bir burun şekline sahip olmayı isteriz. Çünkü insan güdüleri gereği, güzel olana sahip olmak, kendini beğenmek ve çevresi tarafından beğenilmek istiyor. İşte bu istek ve arzular da insanı güzel olma yolunda çeşitli çabalar göstermeye itiyor.

200 Yıl Önce Formülü Aparatlarda Arıyorlardı!

Yüz güzelliğinin önemli bir unsuru olan burun, yapı itibariyle herkesin yüzünde farklı şekillerde bulunuyor. Kimisi burnunun kemerli, kemikli olmasından, kimi geniş, basık, düşük uçlu olmasından, kimisi de eğri olmasından şikayetçidir. Bu şikayetler, kişilerin kendisini mutsuz hissetmesine, hatta bazılarında sosyal fobiye dönüşecek kadar rahatsızlık vermesine sebep oluyor.

Bu problemi kendi yöntemleriyle ortadan kaldırmaya çalışanlar ise, fotoğraflarda filtre ya da makyaj hileleri gibi yöntemlere başvuruyor. Tabii ki, ömrünün sonuna kadar güzel bir buruna sahip olmak isteyenler, zaman kaybetmeden rinoplasti ameliyatlarına başvuruyor.

Eski dönemlerden bu yana yaşadıkları sorunlara çözüm üretme yeteneğine sahip olan insanoğlu, her devrin tıbbi olanaklarından, teknolojik gelişmelerinden maksimum ölçü de yararlanmaya devam ediyor.

Bundan 200 yıl önce, burun görünümü kötü olan kişiler, burun şekillendirici aparat olarak üretilen bant ve burun üzeri metal - plastik karışımı alçıya benzer bir ürün kullanıyordu. Bugün çözüm ameliyatlarda, kim bilir belki 200 yıl sonra, bugün hayal bile edemeyeceğimiz ölçüde kolay olan farklı yöntemler gelişecek.

Artık Burun Ameliyatı Olmak İçin Bahane Aramıyoruz

Bundan 10-15 yıl kadar önceleri, toplumun burun estetiği ameliyatlarına bakış açısı çok farklıydı. Burun ameliyatının, sadece ünlülere, belli bir sosyo-ekonomik sınıfa ait kişilere uygun bir operasyon olduğu düşünülüyordu.

Ameliyat sayısı artıp, yavaş yavaş buna başvuran insanların sayısında yükselme olmaya başladığı dönemlerde ise devreye başka bir handikap girdi: MAHALLE BASKISI!

Bu baskı nedeniyle, burnunu yaptırmaya kalkan herkes, çevresindekilere “nefes alamıyorum” bahanesini sunmaya başladı. Tabii ki içlerinde gerçekten nefes alamama problemiyle bu ameliyatı olanlar vardı. Fakat birçok kişi, sadece estetik görünüm kaygısıyla ameliyat olmak istiyor, eleştirilmek korkusuyla gerçek nedeni adeta gizliyordu.

Zaman akıp gitti, bireysellik arttı ve burun ameliyatı artık toplumun algısında, her isteyenin başvurduğu, cilt bakımı yaptırmak kadar doğal ve basit bir işlem olarak yerleşti. Fakat bu da bazı tehlikeleri beraberinde getirdi.

Bunlara Dikkat!

Burun ameliyatının toplumda yaygınlaşması, insanlara bu konuda özgürlük sağlarken, aynı zamanda bu durumu suistimale de açık hale getirdi.

Ben bu konuda, her isteyen bireyin burun ameliyatı olması gerektiğini düşünüyorum. Genç, ihtiyar, kadın, erkek…

Fakat, her ameliyatta olduğu gibi, rinoplasti ve revizyon ameliyatları da içerisinde bazı riskler barındırır. Burun küçültme ameliyatı sonrası tıkanıklık, çökme, istenmeyen şekil bunlardan bazılarıdır.

Burun estetiği ameliyatları, incelikleri bilinerek, uzmanlığı ve deneyimi olan uzman cerrahlar tarafından yani emin ellerde uygulandığında pozitif sonuçlar veriyor.

Detaylı burun içi kontrolleri, hekim ve hastanın yeterli ön görüşmeleri sağlanmadan yapılan bazı rinoplasti operasyonları, burnun görünümü düzeltmek isterken, bir takım başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.

Hastalar, hayallerindeki burun şekline kavuşmak ve revizyon ameliyatına maruz kalmamak için, uzman olmayan, tabir-i caizse merdiven altı kurum ve uzman olmayan cerrahlardan uzak durmalı. Ameliyat kararı alırken, çok detaylı araştırmalar yapmalılar.

Evet her isteyen burun ameliyatı olmalı fakat bu yola doğru, deneyimli, hastayı anlayan bir cerrahla çıkmalı.

Güzellik Dolu Günler Dilerim...

Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu

 
Toplam blog
: 39
: 66
Kayıt tarihi
: 15.09.17
 
 

KBB VE YÜZ CERRAHİSİ UZMANI DOÇ. DR. GÜRKAN KAYABAŞOĞLU  ..