Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Ameliyatsız Yüz Germe HIFU

Ameliyatsız Yüz Germe HIFU
 

Estetik ve Plastik Cerrahi alanında gün geçmiyor ki yeni bir tedavi yöntemi ve teknolojik gelişme ortaya çıkmasın. Bu alanda son dönemlerin en önemli gelişmelerinden biri ise özellikle yurt dışında ameliyatsız yüz germe olarak isimlendirilen HIFU  (Yüksek Yoğunlukla Odaklanmış Focus Ultrasound) uygulamalarıdır. HIFU teknolojilerinin en önemli özellikleri; derin ve güçlü bir tedavi yaratmasının yanında herhangi bir iyileşme süresi gerektirmemesi, nispeten ağrısız bir işlem olması, uygulamanın kısa sürmesi fakat etkilerinin uzun dönem devam etmesi olarak özetlenebilir.


HIFU çalışma mekanizması: HIFU aslında ultrasound adı verilen ve ses dalgalarıyla çalışan bir sistem. Diğer ses dalgalarından farklı olarak adeta bir mercek gibi görev yapar ve derinin istenilen katmanlarına fraksiyonel (aralıklı) olarak odaklama gerçekleştirir. Bu sayede SMAS adını verdiğimiz ve kas yoğunluklu tabakada termal bir etki oluşur. Bu etki sayesinde tedavi alanında gerilme ortaya çıkar. Bu gerim etkisi nedeniyle HIFU sistemleri ameliyatsız yüz germe olarak isimlendirilir.


HIFU etkileri: Bilindiği gibi plastik cerrahi işlemelrinde ve özellikle yüz germe ameliyatlarında aslında ameliyat sırasında gerilen ve sıkılaştırılan doku deri değil deri altında bulunan yapılardır. Bu yapıların en önemlisi SMAS adı verilen ve yüz bölgesinde mimik kaslarının devamı olarak görev yapan dokudur. Yüz germe ameliyatında aslında biz bu bu dokuyu gerginleştirmeye ve orijinal olması gereken yerine getirmeye çalışırız. HIFU sistemleri de bizim yüz germe ameliyatında askılaığımız bu dokuyu hedef alır ve tedavi eder. Sistemin ameliyatsız yüz germe olarak isimlendirilmesinin nedeni de budur.


HIFU hangi dokuları tedavi eder. Son dönemlerde HIFU cihazlarında vücut için kullanılan başlıklar ortaya çıksa da tedavi genel olarak yüz, boyun ve dekolte bölgesi için yapılır ve etkileri şu şekilde ortaya çıkar:

-Dudak kenarlarında yer alan nasolabial oluğun tedavisi

-Çene bölgesi kontürünün sağlanması (jawline)

-Alın bölgesi çizgilerinin azaltılması ve kaş kaldırma. Göz kapaklarının tedavisi

-Boyun bölgesinin tedavisi

-Gıdı bölgesinde yer alan cilt ve yağ dokusu fazlalığının tedavisi

-Dekolte bölgesi kırışıklıklarının tedavisi


HIFU tedavisi ağrılı mıdır? Öncelikle işlem öncesinde herhangi bir anestezik krem vs kullanılmaz. Tedavi sırasında genel anlamda hastalarımız ağrıdan şikayet etmezler. Atışlar esnasında iğne batmasına benzer bir duyu oluştuğu ifade edilir. Bu his yoğunlaştırışlmış ses dalgasının tedavi edici etkisinden kaynaklanmaktadır.


HIFU tedavisi güvenli midir? HIFU tedavilerinin güvenli ve etkinliği ile ilgili Amerikan Gıda ve İlaç Sanayi tarafından  (FDA) onay alınmıştır. Zaten tedaviler ile ilgili oldukça yoğun bilimsel çalışmalar ciddi bilimsel dergilerde de yayınlanmıştır.


HIFU tedavisi ile ilgili diğer önemli noktalar: HIFU tedavi sonrasında herhangi bir iyileşme süresi oluşmuyor. Bazı kişilerde 2-3 saat sürebilen geçici kızarıklar görülebilir fakat kişiler sosyal yaşantılarına devam ederler. Etkilerin ortaya çıkması genellikle 1.ayın sonlarına doğru oluyor ve 3-6 ay arası maksimum etkinlik görülüyor. Etkinlik süresi ise değişik bilimsel kaynaklarda farklılık gösterse de 18-24 ay arasında değişiyor.HIFU tedavileri küçük cilt kırışıklarının tedavisinden çok yüz ve boyun bölgesinin genel olarak toparlanması ve gençleştirilmesi amacıyla yapılır.Sonuçları bakımından gerçek bir yüz germe ameliyatının yerini tutması mümkün değildir fakat ameliyat omak istemeyenler için uygun bir tedavi yöntemidir.


Herkese iyi bir hafta diliyorum.

Op. Dr. Ali Tufan Soydan
www.alitufansoydan.com

 
Toplam blog
: 13
: 356
Kayıt tarihi
: 15.04.15
 
 

1996 yılında İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'nde başladığm tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tı..