Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

Anayasa taslağı üzerine

Anayasa taslağı üzerine
 

TC.ANAYASASI


Demokratik toplumlarda, Anayasaların geniş bir mutabakata dayanarak yapılması esastır. Hele, hele Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve HSYK gibi yüksek yargı kurumlarının yapısını değiştirmeye kalkılması durumda, bu dahada önem arzetmektedir.

Meclisteki çoğunluğunuza dayanarak, anayasanın maddelerini değiştirmek ne derece doğru olur. Devletlerin anayasaları, tüm yurttaşları ve azınlıkları ilgilendiren bir sistemdir. O nedenle geniş mutabakatla yapılması gerekir.

Hele referanduma bir bütün halinde sunulması hepten sakıncalı bir durumdur. Beğendiğiniz veya beğenmediğiniz maddeler olabilir, bu durumda ya yapılan değişikliklerin hepsini kabul edeceksiniz yada hepsini ret edeceksiniz buda yapılan çalışmaların heba olması demektir.

Referandumun diğer bir sakıncasıda, buğün beğenmediğimiz, 1982 Anayasası referanduma sunulduğunda halkın %92 sinin evet oyuyla kabul edildiğinide unutmıyalım. Demek oluyor ki referanduma gitmek her zaman doğru bir çözüm olmuyor.

Can Dündar, köşe yazısının bir bölümünde, referandumla ilgili şu görüşlere yer vermişti; '' Halksız demokrasinin etsiz kavurma kadar saçma olacağını, ''Büyüklerimiz ne düşünürse öyle yapalım'' zihniyetinin baskı rejimi getireceğini bilirim. Ancak, ''Halk neylerse güzel eyler'' diyen bir şakşakçı da sayılmam. Çünkü bilirim ki, halka sorsan ne cumhuriyet olurdu, ne demokrasi...

Ne idam cezası kalkardı, ne düşünce suçu.. Halk (27 Mayıs'ta eşsiz bir örneğini gösterdiği gibi), dün omzunda taşıdığının bugün asılışını izler; yarın da ''kahraman'' ilan edip özür diler. Ama ''Halk affetti'' diye, asılmış bir lideri diriltme şansı yoktur. O yüzden temel insan hakları, adalet güvencesi altındadır; hiçbir koşulda oylanamaz. Örğütlülük ve bilinç olmadığı sürece ''halk'', bir kalabalığın adıdır. Örğütsüz, bilinçsiz bırakılan kalabalıklar da, ''zorbaların sonuncusu'' olmaya adaydır.

O yüzden günümüz demokrasisi, (eskisinden farklı olarak) çoğunluk tahakkümüne değil, azınlıkta kalan görüşlerin, zümrelerin, yaşam biçimlerinin korunması ve hepsinin uyum içinde bir arada yaşatılması fikrine dayanır.

Şipşak ''evet/hayır oylaması''na indirgenemeyecek kadar ince bir sanat, BİR GENİŞ MUTABAKAT İŞİDİR.''

Bugün yargıyı kendine kalkan olarak yapılandırmaya yönelik değişiklikler yapmak, demokratik olmıyan bir yaklaşımdır. Hiçbir AB ükesinde yargının kararlarını siyasi partiler, bir husumet olarak algılamazlar..

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..