Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '10

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Doğadaki mucizeler ''Yaban Mersini''

Doğadaki mucizeler ''Yaban Mersini''
 

Yaban mersini


Ülkemizde son yıllarda popüler olan yaban mersini meyvesi, ABD'de 1906 yılında islah çalışmaları yapılmış ve doğadaki yabani formlarına göre, kültüre alınan çeşitlerin özellikleri daha üstün nitelikleri olduğu görülmüştür.

Latince adı, Vaccinium myrtillus olan, yaban mersini ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi dağlarında çok miktarda yetişir. Fundagiller familyasından, boyları 30 ile 100 cm. arasında çok dallı odunsu bir bitkidir. Mayısta çiçek açar, Haziran , Temmuz ayları gibi meyve verir.

Yaban mersininden sıkça söz edilmesinin nedeni bol miktarda antioksidan içermesi ve şeker hastalığı ile obezite sorununu yavaşlatıcı özelliğindendir. Lif, demir ve C vitamini açısından zengin olan yaban mersini, Haziran, Eylül ayları arasında taze olarak yenilebilir. 100 gram taze yaban mersininde %83 su, %15.0 karbonhidrat, %1.50 Lif, %1.70 protein, %0.50 yağ bulunur. 100 gram yaban mersini 62 kalori vermektedir.

Sağlığa Faydaları kısaca; - Özellikle lif kaynağıdır.- Serbest radikallere karşı koruyucudur.- LDL(Kötü) kolestrol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. - Göz yorgunluğu gibi gözle ilgili koruyucu faydaları vardır. - Kabızlık, bulantı, mide krapları gibi rahatsızlıklarda etkilidir. - Damar sertliği oluşumunu engelleyici, antioksidan etkisi vardır.

Yaban mersini üzerine yapılan çalışmalar; Montreal Üniversitesinden Prof. Pierre Haddat uzun çalışmaları neticesinde, yaban mersini suyunun şeker hastası ve şişmanlık hastası olan fareler üzerinde ki deneyinde, farelerin çok yüksek olan kan şekeri seviyesinin normele döndüğünü ve obez farelerin kilo artışlarının ilerlemesinin hızla yavaşladığını ve durduğunu gözlemlemiştir. Prof. bu deneyi insanlar üzerinde deneyerek aynı neticeyi alıp almıyacağını gözlemliyecektir.

İtalyan La Stampa Gazetesinde çıkan bir habere göre, kolestrolden şeker hastalığına kadar birçok derde deva olduğu belirtilen, yaban mersininin içerdiği antioksidanların, fiziksel egzersiz sonrası oluşan kas hasarına karşıda koruyucu olabileceği bildirildi. Yeni Zelanda'da ki Gıda Araştırma Enstitüsünde görev yapan bilim adamları, yoğun fiziksel egzersizlerin kaslara verdiği zararı nasıl önemli ölçüde azalttığını gözlemledi. Laborutuvar ortamında yapılan araştırmanın sonuçlarının, içerdiği antioksidan açısından oldukça zengin olan doğanın ''mavi'' renkli tek meyvesinin, kas dokusunda ortaya çıkan oksidatif stresle mücadelede kullanılabileceğine işaret ettiği belirtidi. Araştırmacıların başka deneylerinde yapılmasının altını çizdiler..

Ormanlarımızda doğal olarak yetişmekte olan yaban mersini, insan sağlığı açısından çok yararlı olduğu gibi, ticari yöndende çok karlı bitkidir.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..