Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '06

     
    Kategori
    Mizah
     

    AnkaMall nasıl okunur?

    Ankara'da Akköprü'de ki Migros Alışveriş Merkezi ismini geçen aydan itibaren AnkaMall olarak değiştirdi. Bu değişikliği yapmalarında ki sebep neydi bilmiyorum ama yanlış bir karar aldıkları kesin. Tanıdığım herkes bu ismin çirkin bir isim olduğunda hemfikir; ancak burada çirkinlik ya da uygunsuzluktan bahsetmek istemiyorum. İlgimi çeken konu bu ismin bir türlü doğru dürüst okunamaması.

    Dükkanın adının "Ankamal" diye okunması doğal olanı. İngilizce bilmeyen bir kimse de bu sondaki ikinci "l" harfi de nerden gelmiş diyerek bu sözcüğü "mal" diye okur. İşin ilginci böyle doğrudan "mal" diye okunması İngilizce açısından da doğru olanı. (bkz. http://www.m-w.com/dictionary/mall)Ancak dükkan reklamlarında da, yazılarında da, çalışanlarının dilinde de "Ankamol" diye tutturmuş, hem de sonaki "l" ince okunyor. İsim değişikliğinin nedenini bilmediğim gibi bu yanlış okumanın da nedenini bilmiyorum. Sanki şu diyalog neticesinde konulmuş gibi:

    A: Bence AnkaMall olsun. Mall İngilizce'de alışveriş merkezi demek, Anka da Ankara'yı anımsatıyor.

    B: Evet, kesinlikle AnkaMall olsun. Hem anlaşılmaz, hem sofistike, hem de konsept falan. Böylece buranın dükkan olduğunu kimse anlamaz, mesela yaşam alanı falan da deriz, güzel olur.

    C: Tamam o zaman. AnkaMall hayırlı olsun!

    Açılışa doğru, tüm hazırlıklar tamamlanır...

    D: Migros'un adını Ankamal yapmışsınız, niye?

    A, B ve C: Ooops! Öyle okunuyordu değil mi?

    A: En iyisi biz yeni bir telaffuz bulalım da onu millete benimsetelim. Mesela Ankamel, Ankamil, Ankamül, Ankamöl... Hah, Ankamol. Oldu mu?

    B: Sondaki "l" ince olsun. Yoksa o da Ankamal kadar kaba olur. Konsept falan olmaz yani. Ne o öyle dükkan gibi, biz orada yeni bir yaşam alanı yaratıyoruz oysa.

    C: Tamam o zaman. Ankamol'ümüz hayırlı olsun.

    Bana sorarsanız "k" harfini de "kağıt"taki gibi ince okursak, eşi benzeri olmayan bir isim bulmuş oluruz. Dükkanın yanındaki çok katlı bina henüz açılmadı, mesela orası da açıldıktan sonra tümüne birden Ankâmol desek nasıl olur. Gider geliriz artık kibar kibar.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 7228
    Kayıt tarihi
    : 29.06.06
     
     

    İngiliz matematikçi ve fizikçi (1642-1727) Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum. Ancak bana sorarsan..