Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Anlamlı Değişim İçin En İyi Kitaplar

D-e-ğ-i-ş-i-m…

Yeni bir yıl, yeni kararlar, gerçekleşmesi beklediğimiz hayaller ve yapmak istediklerimiz... her yıl listeler yaparız… Kendimize söz veririz. Bazı isteklerimizi gerçekleştirirken bazılarını da rafa kaldırırız. İsteklerimizi elde etmeye çalışırken beklide hata yapıyoruz. Yanlış yönleniyoruz ve sonunda hayal kırıklığına uğruyoruz. Boşuna ümitleniyoruz… Boşuna hayal kurmuş oluyoruz… Aslında isteklerimize ulaşmanın en güzel yolu: “değişim”.

Beğenelim veya beğenmeyelim, hepimizin her zaman değişen koşullara uyum sağlamaya çalışırken değişik huyları ortaya çıkıyor. Ne yazık ki yaşam döngüsü bizi olumsuz düşüncelere sürüklese de, biraz çaba ile olumsuz döngüden kurtulup iyi olaylara kapı açabiliriz. 

Sonuçta gerçek bir değişim içten gelir… Bir seçimdir, karardır.

Ne kadar çok kişisel gelişim kitapları okusak ta, araştırmalar da yapsak, eğer insan değişmek istemiyorsa hiç bir şey de yardımcı olamıyor. Yinede ben hayatında  değişim isteyenler için birkaç güzel kitap tavsiyesinde bulunabilirim… 400 sayfalık kitapta sadece bir cümle bile  hayatınızdaki bir şeyi değiştirebilir…

Anlamlı Değişim İçin En İyi Kitaplar:

1-Dört anlaşma: Don Miguel Ruiz

Bu kitabın arka kapağını okumak bile insana güç veriyor. Daha iyi yaşamak için yapmamız gereken 4 anlaşma verilmiş kitapta.

 1. Anlaşma: söz büyüdür/anlaşmaları bozmak. Söz büyüdür, sözle “kara büyü yapan” büyücülere dikkatli olun. Size verdikleri sıfatlarla, yargılamalarla, onay ya da onaylamayanlar sizi zehirlemelerine ya da değiştirmelerine izin vermeyin.

 2. Anlaşma: Hiçbir şeyi kişisel almamak. Biri size  “Hey sen çok çirkinsin” dese bile bunu KİŞİSEL ALGILAMAYIN. Çünkü gerçek şu ki kişi kendi duygu, düşünce ve inanışlarını ifade ediyor. Bu kişinin size gönderdiği zehri kabul kılarsınız. Söylenenleri kişisel algıladığınızda zehri tutarsınız.

 3. Anlaşma: Varsayımda bulunmayın. Olmuş ve olacaklar hakkında varsayımda bulunmak yaşamayı engeller, enerjiyi tükettir. Bu durum en çok belirsizlikler karşısında yaşanır. Var sayım, her şeyi kişisel algılamak, dünyanın merkezine kendimizi oturtmaktan oluşur.

4. Anlaşma: yapabildiğinin en iyisini yapmak. Bu anlaşma üç anlaşmanın kalıcı alışkanlığa dönüşmesini sağlayan anlaşmadır. İlk üçün aksiyonudur. Her koşul altında daima en iyisini yapın, ne daha fazla ne daha az. An her an değiştiği için asla “en iyiniz” olmayacaktır. Kendinize karşı dirençli olun. Her düştüğünüzde kendinizi yargılamayın. Kendinize karşı dirençli olun. Her düşüşte ayağa kalkın ve anlaşmanızı yeniden yapın. Dikkatinizi geleceğe değil. Bugüne yöneltin. Anda yaşayın her günün hakkını vererek yaşayın. Bu anlaşmalara uymak için yapabileceğinizin en iyisini yapın.

2. Mutluluk Projesi: Gretchen Rubin

Rubin’in çığır açan kitabı size 12 ay sürecek bir proje sunuyor. EKSİK OLANI, FELSEFE, BİLİMSEL ARAŞTIRMA, TARİH, ANALİZ VE HAYAT TECRÜBELERİNEYLE TAMAMLAYARAK GERÇEK MUTLULUĞA ULAŞACAĞINIZ BİR PROJE.   Kitap mutlu olmak için birçok nedeni olan ancak yine de melankoli, güvensizlik, halsizlik ve suçluluk duygularından bir türlü sıyrılamayan Gretchenin on iki aya yaydığı projesinin bir dökümü niteliğinde. Herşey Gretchenin bir gün otobüsün bulanık penceresinden dışarıyı izlerken, bir yandan şemsiyesini kapatmaya çalışan, bir yandan kulağında telefon, bebek arabasını idare eden kendi yaşlarında bir kadını görmesiyle başlıyor. "İşte ben," diye düşünüyor o an Gretchen, "bu benim ve artık böyle olmak istemiyorum.

3. 4 Saatlik çalışma haftası: Timothy Ferriss

Çevremdeki herkez planlarını “ileride”, “yaşlanınca” yada “emekli olunca” gibi kelimelerin içine sığdırıyor. İşte o yüzden bu kitap bizlik. Beklemeye hiç gerek yok, beklememek içinse her türlü sebep çok. Hayaliniz, yaşam mücadelesinden kaçmak, dünya seyahatine çıkmak, sıfır yönetim ile yüksek bir gelire sahip olmak ya da sadece daha çok ya? Ayıp, daha az çalışmak ise bu kitap tam size göre. Bu kitabı okuyanlar, haftada yalnızca 4 saat çalışarak zenginliğe ulaşabilir, geri kalan zamanını istedikleri gibi geçirebilirler: Ne patron ol ne de çalışan. Sadece sahip ol. İşlerin yürümesi ve maksimum etkinin sağlanması için minimum gerekliliği olan işleri yap. Daha fazlasına sahip olmak yerine, daha kalitelisine sahip ve kısa süreli işlerle uzun süreli kariyer yaratmayı,  mini emeklilikler yaşamayı öğretiyor. 

4. Etkili İnsanların 7 alışkanlığı Stephen R. Covey

Yedi alışkanlıkları öneriyor: Proaktif Olmak, sonunu düşünerek Başlamak, Düşünmek kazan/Kazan, Öncelikle Anlamaya, Sonra anlaşılmaya, işbirliği… Aşama aşama, insana yaraşır biçimde dürüst, uyumlu, huzurlu, başarılı bir yaşam için değişimine ayak uydurmamızı sağlayan alşıkanlıkları belirliyor, değişimin yarattığı fırsatlardan yararlanabilmek için gerekli olan bilgelik ve güce ulaşmanın yollarını gösteriyor.

 

 
 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..