Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Anne Baba Ergen Üçgeninde İletişim

Anne Baba Ergen Üçgeninde İletişim
 

Ergenlik hiçbir bakımdan hayatın basit bir dönemi değildir.

 -Jean Erskine Stewart

 

Ergenlik insan hayatı içinde çocuklukla yetişkinliği birbirine bağlayan bir geçiş dönemidir.

Genetik ve çevresel-sosyal etkenler çocukluk döneminde olduğu gibi, ergenlik döneminde anne babayla, yaşıtlarla ve öğretmenlerle çok zaman geçiren ergen, şimdi önemli biyolojik değişiklikler, yeni yaşantılar ve gelişim ödevleriyle karşı karşıyadır.Anne babayla ilişkiler yeni bir şekle dönüşür, yaşıtlarla ilişkiler daha yakınlaşır, karşı cinsle ilk buluşmalar yapılır.Ergen düşüncesi daha soyut ve idealisttir.

Ergenlikte önemli sosyoduygusal  (öz saygı- kimlik - dini ve manevi gelişim gibi ) değişiklikler meydana gelir.Kişinin kendini anlamaya yönelik artan çabaları ve kimlik arayışı bu değişiklikler arasındadır.

Çocukların gelişiminde ebeveynler yönetici rolündedir.Ergen ebeveynlerinin yönetici rolünün en önemli tarafı ergenin gelişiminin etkili olarak izlenmesir.İzleme, ergenin sosyal ortamlara, etkinliklere ve arkadaşlara dair seçimlerini takip etmektir.En etkili yöntem ergenin kendi isteğiyle kendisini açmasıdır.Ebeveynler kendisine soru sorduğunda ebeveyn-ergen arasındaki ilişki yüksek düzeyde güven, kabul ve olumlu ilişki niteliğindeyse ergenler ailelerine açıklama yapmaya daha isteklidir.

İletişimin temel noktası özerklik - denetim - bağımsızlık - bağlanma ihtiyaçlarını dengelemektir.

Anlaşılmak ve önemsenmek ergen için çok önemlidir. Bunları bulamadığında iletişimi ve ilişkiyi daha fazla sürdürmenin anlamı olmadığını düşünür ve içine kapanır. Eğer çocuğunuzla ilişkilerinizi yetersiz buluyorsanız şimdiye kadar sürdürdüğünüz ilişki biçimini gözden geçirin.

Ergenin söyledikleri, her zaman söylemek istediklerini anlatmayabilir. Olaylara farklı duygusal tepkiler verebilir. Böyle durumlarda verdiği mesajın altında yatan duyguyu anlamaya çalışın.

Eleştirmek yerine, dinleyin. Ergen çocukları eleştirmeden ve kızmadan dinleyebilmek çok kolay olamayabilir.Ama siz yine de sağlıklı iletişim kurabilmek için çocuğunuzu eleştirmek ve sürekli yapılması gerekenleri söylemek yerine, onu dinleyin.Bu süreçte bir sonraki cümlenizi düşünmek yerine ne dediğine ve demek istediğine odaklanın.Konuşmanızın karşılıklı devam ettiğinden emin olun.

Aile Danışmanı

Şeyma ABAY

 

 
Toplam blog
: 15
: 133
Kayıt tarihi
: 04.09.17
 
 

Marmara Üniversitesi / Aile Danışmanı / Çift ve Aile Terapisi / Boşanma Danışmanlığı / Evlilik Ön..