- Kategori
- Kitap
Annem ve Hayatın Anlamı - Irwin D. Yalom
Alıntıdır
"Nedeni olan herkes, nasıla dayanabilir." diyor okuduğum kitapta. Bugün okuduklarımda bahsedeceğim kitap, Nietzsche Ağladığında, Divan, Her Gün Biraz Daha Yakın ve Aşkın Celladı gibi kitaplarıyla tanıdığımız ünlü psikiyatrist Irwin D. Yalom'dan. "Varoluşçuluk" akımının öncülerinden olan yazar, eserlerini hayat ve hayatın anlamı üzerine yoğunlaşarak gerçek hayat öykülerinden oluşturuyor.
Ülkemizde de çok tanınan, kitapları çok okunan ve sevilen bir yazar.
Okuduğum Tarih:4-14 Mayıs 2001
Annem ve hayatın Anlamı-Irwin D.Yalom
(Psikoterapi Öyküleri)
Çeviri:Zeliha İyidoğan
Kabalcı Yayınevi-1.baskı-2000
Ajandama Yazdıklarım:
Irwin D. Yalom'un okuduğum ikinci kitabı. Daha önce "Nietzsche Ağladığında" isimli kitabını okumuştum ve çok etkilenmiştim. O kitaptan sonra bu biraz sıkıcı ve yavan geldi, ama yine de okudum. 6 tane farklı hastasının yaşadığı psikoterapi öykülerinden oluşan bir kitap.
Yakınları ölen ve ölmekte olan bu insanların, topluma yeniden kazandırılması için uygulanan terapiler basit ve anlaşılır bir dille anlatılıyor. Okurken insan kendini kahramanların yerine koyup, haline şükrediyor veya kendisi ile özdeşleştirebiliyor kahramanları, ayrıca hayatının anlamını ve yaşama nedenlerini, nasılllarını gözden geçirebiliyor. Bir tür içhesaplaşma yapıyor kendisi ile. İ
steyenlere öneririm.
Kitaptan Alıntılar:
-Biz aslında bir anlamı olmayan evrene fırlatılmış olmanın verdiği rahatsızlıkla başetmek zorunda olan, anlamı arayan yaratıklarız. (s.13)
-Gerçeği yok etmemek için sanata gereksinmemiz vardır. F. Nietzsche (s.13)
-Kişi ölümünden çok, ölümün eşlik ettiği mutlak yalıtımdan korkar. (s.30)
-Hayatı hep ikişer ikişer sürdürmeye çalışırız, ama her birimiz tek başına ölürüz, kimse bizim için veya bizimle birlikte ölmez. (s.31)
-Neden'i olan herkes, nasıl'a dayanabilir. (s.32)
-Bütün küçük zorunluklara hayır deme ve kendini en çok istediğin şeye adama özgürlüğüne sahip olduğun zaman, arkadaşların varlığı, mevsimlerin değişimi, denizin çalkantısıdır. (s.32)
Yayınevi Notu:
Nietzsche Ağladığında ve Aşkın Celladı gibi tanınmış kitapların yazarı Irvin Yalom, bu kitapta psikoterapi ve hayatın anlamını arama çabasında kendisinin ve hastalarının yaşadığı deneyimleri konu ediyor. Ölümünden birkaç yıl sonra düşlerine giren kendi annesi; ölümcül bir kansere yakalanmasına rağmen hayatın anlamını yitirmeyen Paula; çok sevdiği ağabeyini ilkgençlik yıllarındaki bir araba kazasında yitirmiş ve şimdi de beyin kanserine yakalanmış kocasının ölümünü yaşamakta olan duygusal olarak ketlenmiş Irene ve diğer yaşantılar...
Her biri terapinin pasif bir çözümleme sürecinden ibaret olmadığını, hastanın ve doktorun birbirini karşılıklı olarak eğittiğini ortaya koyuyor. Kitap boyunca, Yalom, kanser gibi 'ürkütücü' bir hastalığa sahip insanların kendi kendilerini iyileştirmeyi başarma güçlerinin yanısıra çağdaş tıbbın sınırlarını sergilemekten çekinmiyor. Anne ve Hayatın Anlamı, ölüm üzerine, insanın daha anlamlı yaşamak için verdiği kişisel mücadeleler üzerine derin gözlemler içeren bir kitap.
(Arkakapak)