Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '14

 
Kategori
Opera / Bale
 

Antalya operasında İspanyol hovarda Don Giovanni ve başarılı prömiyer

Antalya operasında İspanyol hovarda Don Giovanni ve başarılı prömiyer
 

Foto: Antdob


Antalya Devlet Opera ve Balesi, W.A.Mozart’ın Don Giovanni Operası’nın ilk gösterim(prömiyer)ini gerçekleştirdi.

Librettosunu Lorenzo da Ponte’nın yazdığı operayı Yekta Kara sahneye koydu. Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Salonu’nda sahnelenen operada, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı, şef Artem Makarov yönetti.

Don Giovanni’nin sahne dekorları Chiristian Floeren, kostüm Şanda Zıpçı, koro şefi Mahir Seyrek ve ışık Mustafa Eski tarafından gösterime hazırlandı.

Bir genç soylu(Don Giovanni)nun  serüvenlerinin anlatıldığı bu iki perdelik opera, ilk olarak 29 Ekim 1787 de Prag’da Ulusal Tiyatro’da oynanmış…

 

Bir başka not; Don Giovanni, bestecisi tarafından ‘komik opera’ olarak sınıflandırılmıştır. Ancak, komedi, melodram ve çeşitli fantezileri de içinde barındıran ilginç bir opera örneğidir de!

***

Opera Salonu’nun tamamının dolu olduğu bu ilk sahnelemede Don Giovanni’yi Serhat Konukman canlandırdı. Donna Anna’yı Nurdan Küçükekmekçi  Aydın oynadı . Operamızın başarılı solist sanatçısı Don Giovanni de de iyi bir performans sergiledi. Donna Anna’nın nişanlısı Don Ottavio, Devrim Demirel tarafından canlandırılıyordu. Bu temsilde hem kostümlere hem de bu role takıldım. Operamızın değerli sanatçısı Devrim Demirel, hem canlandırdığı karakterle hem de kostümüyle oturmamış sanki. Her iki yönüyle de iğreti buldum.

Commendatore Toygarhan Atuner, Donna Elvira’yı Bilge Yılmaz, Zerlina’yı Aslı Ayan ve Masetto  ise Alaaddin Ataseven  tarafından canlandırıldı. Leporello da Şafak Güç çok başarılıydı.

NOT: Zaman zaman operalarda sahne dumanla kaplanıyor ya, reji için belki gereklidir ama, rahatsız edici. Kapalı alanı dumana boğmak yönetmenleri ne kadar mutlu ediyor bilmiyorum!

***

Değerlendirmelerimi şöyle yaptım;

Temsilden önce Anna Netrebko’nun Donna Anna’yı, (http://www.youtube.com/watch?v=wVP22QCbLHI)

Sonrasında da Cecilia Bartoli’nin Donna Elvira oynadığı Don Giovanni’yi izledim (http://www.youtube.com/watch?v=uSnB_wxpAdI)

 

Don Giovanni, 20 Mart 2014  (Haşim İşcan saat 20.00) ve 22 Mart 2014 (Haşim İşcan saat: 15.00) tarihlerinde de sahnelenecektir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..