Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Asıl katil önlem almayanlardır

Asıl katil önlem almayanlardır
 

Haberi okumaktan korkuyorum, sanki okumaya gücüm yetemeyecek gibi düşünüyorum. “Yine maganda kurşunu yine ölüm” başlıklı haberin yanındaki elleri cebinde gülümseyen çocuk fotoğrafının artık acı bir anı fotoğrafı olduğunu düşünmek isyan ettiriyor insanı…

Haber şöyle:

“Adana'da dün ailesiyle (…) Seyhan Baraj Gölü kıyısında piknik yapan Akif Can Yıldız'ın (8) başına nereden geldiği belli olmayan bir kurşun isabet etti. (…) ameliyata alınan Akif Can Yıldız'ın kafasındaki mermi çıkartıldı. Tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam eden küçük çocuğun, bu sabaha karşı hayatını kaybettiği bildirildi. (…) Küçük çocuğun babasını hiç görmediği, annesi 3 aylık hamileyken babasının elektrik akımına kapılıp öldüğü, çocuğa da babasının adının verildiği öğrenildi.”

Sizce, çocuğun katili kimdir?

Kendini bilmez bir insan müsveddesi, nereye gideceğini düşünmeden ateş açmış. O kurşun gelmiş bir güzel çocuğun yaşamını bitirivermiş.

O silahın o insan müsveddesinin elinde ne işi var? O silahı nereden almış, nasıl almış. Silahın mermisini nereden almış, nasıl almış. O silahı nasıl taşımış? Kimse görmemiş mi? Kimse engel olmamış mı?

O tetiğe dokunan katildir ama yalnız değildir. O silahı satan, o mermiyi satan, o silahı taşımasına engel olmayan görevliler, o silahı ateş ederken yanında olanlar hepsi katildir.

“Ben onlardan biriyim ama katil değilim” diye birisi çıksın bakalım ortaya. Çıkamaz…

Devletin görevi nedir?

Devletin görevi bireysel silahlanmayı önlemektir. Eğer bir kişide bile ruhsatsız bir silah varsa bunun sorumlusu devlette çalışan ve bu silahların bulundurulmasına ve taşınmasına engel olma görevi olan herkes suçludur.

Silah ruhsatları yelpazesini bu kadar geniş tutanlar sorumludur.

Gereksiz verilen silah ruhsatlarına göz yumanlar suçludur.

Bireysel silahlanması önleyecek yasal düzenlemeleri yapmayanlar suçludur.

Katil adaylarıdır onlar

Ruhsatsız silahı olanlar, kendini koruma masallarını hiç anlatmasınlar. Silah savunma aracı değildir, saldırı aracıdır. Onların her biri bir katil adayıdır. Bunu unutmasınlar. Adana’da 8 yaşındaki çocuğu öldüren katil de bir gün önce katil olmadığını düşünüyordu.

Katil adaylarını yakalamak görevi çok ciddi bir iştir ve bu işin ciddiye alınmaması, ihmal edilmesi gibi lüksleri yoktur.

Yasal hakkımı istiyorum

Toplumun silahlardan ve silah meraklılarından ayıklanmasını istemek benim yasal hakkımdır. Devletin görevi, benim bu hakkımı sağlamaktır.

(1) Yine maganda kurşunu yine ölüm (Cumhuriyet, 12-7-2009): http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&hn=68346

Ankara, 12 Temmuz 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..