Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '06

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Aşk güzel midir

Aşk nasıl bir duygudur sizce?

Bu soruya “harika bir duygudur, en güzel duygudur” veya benzeri cevap verenlerinizin sayısı bahse girerim ezici bir şekilde yüksektir.

Aslında bu popülist bir cevaptır ve bu sorunun samimi cevabı, daha önce yaşadığınız “aşk” tecrübelerinizin sizde bıraktığı izlere bağlı olarak değişir mantıksal olarak. Ama neden öyle olmaz?

Konuyu açmak için “aşk”ın bir tanımını yapıp, aşık olunan çağ, kişi üzerindeki etkileri, sonuç olarak da nasıl sonuçlanabileceği üzerinde biraz konuşmak gerekir.

Aşık olmak, başlangıcında karşı cinsten (normalde) bir kişiyi kafaya takıp, sabah uyanınca onunla güne başlayıp, gün boyu onu düşünüp, akşam yatarken onun hayalleri ile uyumanız demektir. Eğer bu dönemde girmeniz gereken bir sınav, bitirmeniz gereken bir iş veya proje varsa haliniz yaman, her şeyi yüz üstü bırakmanız çok güçlü bir olasılıktır.

Duygusal olarak hassas ve kırılgan bir döneme girip, üstelik de bir tutku, takıntı, kıskanma ve paranoya girdabına düşeceksinizdir. Kıskanmam demeyin, ya sizin için neredeyse her şey demek olan o insanın ilgi duyduğu başka birisi varsa? Ya sabah selam verdiği kişiyle arasında bir şey varsa? Ya sizi red ederse? Ya sizi o gözle görmüyorsa? Ya sizin farkınızda bile değilse? ..diye içiniz içinizi yer, bu karmaşık duygular içinde ezilir fakat şikayetçi dahi olamazsınız.

Aşkınızın karşılıklı olup olmadığını ona açılmadan bilemezsiniz. Her ne kadar aşkın bir büyüsü varsa ve aşık olunan insanda beğenilmek ve sevilmek gurur okşayıcı bir etki oluşturup bu etki aşkınızın karşılıklı olma olasılığını arttırırsa da (aksi taktirde aşık olduğunuz kişinin aynı anda size aşık olması olasılığını bir düşünün) aşkınızın karşılıklı olmama olasılığı yine de yüksektir.

Ama bir kere işi oraya götürebilmelisiniz. Çünkü ilanı aşk etmek insan hayatında yaşayabileceği en büyük cüretlerden biridir. Aşık olduğu insana hiç açılamadığı için aşkını içine gömen ve ömür boyu mutsuz olan insanlar, inanıyorum ki karşılıksız aşk yaşayan insanlardan çok daha fazladır. Karşılıksız aşkın yıkımından bir süre sonra kurtulursunuz çünkü gençlikte insan çok kolay aşık olur ve bir başka aşk da eski aşkın en iyi panzehiridir fakat ilan edilmemiş bir aşkın acısının ömür boyu sizinle gitmesi çok güçlü bir olasılıktır.

Allah kimseye karşılıksız aşk tecrübesi yaşatmasın! Bu nedenle intihar edenlerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değildir. Aşkı bu yönüyle beğenecek birisi olduğunu hayal edemiyorum bu nedenle üzerinde durmayacağım.

Aşkınızın karşılıklı olması sizi güllük gülistanlık bir yaşam beklediği anlamına gelmez. Aşkınızın karşılıklı olduğunu öğrendiğinizdeki coşku, haz ve tatmin, kısa sürede onu kaybetmeme ve koruma paranoyasına dönüşebilir. Unutmayın ki iki cins birbirini hormonal olarak çeker ama erkek ve kadın bunun dışında kalan alanlarda gündüzle gece kadar birbirinden farklıdır. Üstüne üstlük kültürel, sosyal, farklılıklar da olabilir. Çevrenizdeki ilişkilerin kaçta kaçı tamamen aynı kültürel ve sosyal sınıftandır?

Ne var ki bütün bu farklılıklar uzun bir süre görmezden gelinir. Sonuçta onu kendinize ait olarak hissedersiniz ve onu tamamen kaybetme korkusuyla gözünüze çarpan tuhaflıklarıyla yüzleşmekten kaçınırsınız. Ta ki o güne kadar….

Allah aşkına bütün bunların hoş şeyler olduğunu gerçekten söyleyebilir misiniz?

Çocuğunuzun aşık olduğunu duyarsanız ne hissedersiniz? Onun için endişelenmez misiniz hatta ona acımaz mısınız?

Peki nedir o zaman aşkın üzerindeki bu dokunulmazlık ve büyü?

Gençlik olmasın?

İnsan ilk ve en kolay ne zaman aşık olur?

Hayata en iyimser baktığı dönemde, delikanlılığında.

Bana aşk aklımıza geldiğinde sanki delikanlılığımız belleğimizde canlanıyor ve o heyecanla o güne ait her şeyi özlüyoruz gibi geliyor.

Aşk neredeyse ergenlik ve gençlikle kaynaşmış gibidir. Daha sonra da aşık olunur ama ilk aşklar hep o döneme denk gelir.

Mutlu başlayıp biten aşk yok mudur peki? Olmaz mı, var elbette! Örneğin benim yaşadığım. Ama mutlu başlayıp biten aşklarda da yukarıdaki endişe ve problemler bir ölçüde yaşanır.

Zaten benim aşkımda da güzel olan aşk değildir ki; o’dur

Bütün bunların özeti sanırım şu cümle; gençlikte aşk bile güzel.

 
Toplam blog
: 130
: 2132
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..