Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '11

 
Kategori
Siyaset
 

Askeri vesayetin bitiremediği Ak Parti’yi cemaat vesayeti bitirecek

Askeri vesayetin bitiremediği Ak Parti’yi cemaat vesayeti bitirecek
 

Bizim insanımız vesayeti sever, birilerinin kontrolü altına almasına, yönlendirmesine rıza gösterir hatta bilinçsizce biat edebilir. Sen kim oluyorsun ya da hangi amaçla benim özgür irademi kullanmama, özgür olmama izin vermiyorsun diye sormaz, düşünmez.  

Çünkü demokratik bir geleneğimiz yok, insanımızın kendisine özgüveni yok.  Bugüne kadar her dönemde ortaya çıkan toplum mühendislerinin gösterdiği yolda yürümüş, onların istediği gibi olmaya adeta özen göstermişiz.

Bizim insanımız, sadece devletin vesayet sistemine değil, kimi zaman bir toplum kuruluşunun, kimi zaman yasadışı bir örgütün, ya da dini bir cemaatin vesayeti altında kolaylıkla girer. Ya eğitimsizlikten, ya bilinçsizlikten veya fakir fukaralıktan, ama her dönem üzerinde bir vesayet kurulmasına göz yummuştur.

Asker millet olduğumuz için askeri vesayete kucak açmış, memur millet olduğumuz için bürokratik vesayete sığınmış, muhafazakar ve dini bütünler de çeşitli İslami cemaat ve tarikatlara mensup olmuşlar. Biat etmeyi, ortak bir kimlik altına sığınmayı özgür birey olmaya tercih etmiş insanımız.

Bu da bir özgürlük, kişi ister biat eder, ister cemaate girer, ister tarikata, isterse askere kucak diyebiliriz. Ancak o cemaat ya da o cemiyet, toplumu kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirmeye, siyasete oynayarak iktidar olmaya, iktidarı olmanın getirdiği gücü toplumu iyice sindirmek, bastırmak için kullanmaya başlarsa artık kişinin ne aidiyet hissinden, ne inanç özgürlüğünden ne de bireysel hak ve hukukundan söz etmek olası değildir.

Ak Parti iktidarı istediği kadar askeri vesayeti sonra erdirdik desin, iktidar kadroları ya Gülen cemaati ya da Nakşilerin vesayeti altındadır ve cemaatlerin vesayeti altında olduğu müddetçe de hukuk ve demokrasiden söz etmeleri hiçte inandırıcı değildir.

Ekonomideki başarı yine cemaatlerin vesayeti altında olan Anadolu sermayesinin başarısıdır. Bu cemaatlerin güçlü uluslararası bağlantıları ve devasa mali kaynakları göz önüne alınırsa iktidar mücadelesinin hangi boyutlara geldiği daha da iyi anlaşılabilir.

Ak Parti’nin ekonomideki başarısını siyasette neden sürdüremediğini, demokratik açılımlar, özgürlükler, hukuk ve yeni anayasa konusunda neden kaplumbağa hızıyla yürüdüğünü ve cesur adımlar atamadığını da yine bu cemaatler vesayeti bağlamında düşünmek ve değerlendirmek gerekiyor.

Askeri vesayet gibi cemaat vesayetinden de kurtulmadan özgürlük,hak, hukuk, demokrasi maalesef olmuyor.

Aslında AK Parti’nin içinden çatlamasına da bu cemaat vesayeti sebep olacak gibi görünüyor. Kafa kadroları Nakşi, uygulama kadroları Gülenist ve bu iki cemaat gözle görünmese de kıyasıya bir güç savaşı içinde.

Askeri vesayetin bitiremediği Ak Parti’yi kim bilir belki de cemaat vesayeti bitirecek!

 

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..