Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Aşure yapmanın püf noktaları

Aşure yapmanın püf noktaları
 

AŞURE

Muharrem ayının onuncu günü başlayan Aşure Günü, en az 7 farklı malzemeyle yapılan aşureyi sevmeyen yoktur. Ama aşure tarife bakılıp ta yapılacak bir tatlı değildir.

Bazı püf noktaları var.Bunları bilmeden yapılırsa güzel olmaz. Bu püf noktaları da ancak sürekli yapılarak, denenerek öğrenilecek şeylerdir.

Aşure yapmak bir paylaşımdır. Komşularla, yakınlarla paylaşıldığında daha da lezzetlenir. Aşure yapmak ev kadınlarının tekelinde değildir. Çalışan kadınlar da isterlerse çok güzel aşure yapabilirler:)

MALZEMELER
Buğday (aşurelik) 2 su bardağı
Pirinç 1/2 su bardağı
Fasulye 1/2 su bardağı
Nohut 1/2 su bardağı
Üzüm (çekirdeksiz) 1/4 su bardağı

1 adet elma

Kayısı1/2 su bardağı

2yemek kaşığı kuş üzümü

2yemek kaşığı dolmalık fıstık

Yer Fıstığı1/2 bardak

Badem1/2 bardak
İncir 5-6 adet
Portakal kabuğu2-3 dilim
Gül suyu 1 kahve fincanı
Vanilya 1 paket
Fındık 2-3 avuç

Ceviz1/2bardak
Hindistancevizi (rendesi) 2 çorba kaşığı

1yemek kaşığı karanfil
Şeker 5-6 su bardağı

10-15 bardak su

Yarım litre süt

Hazırlanışı

Bir gece önce

    Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır. Su süzülür. Tekrar sıcak su ilave edilip sabaha kadar bekletilir. Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır. Kuru fasulye ıslatılır. Kayısılar yıkanıp ıslatılır. İncir yıkanıp ıslatılır. Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır. Karanfil ıslatılır. Pirinç ıslatılır.

Pişirme günü

    Nohut haşlanıp bir kaba alınır. Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır.

10.Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Dibine tutmaması için sürekli karıştırmak gerekir.

11.Buğday pişerken nohut eklenir. Bir taşım kaynatılır.

12.Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir.

13. Suyu azalırsa sıcak su ilave edilir.

14.Şeker eklenir. Elmaların kabuğu soyulup doğranır.

15.Kayısılar doğranıp, bir taşım haşlanır. Suyu süzülüp aşureye katılır.

16.Aşure tenceresine üzüm, hindistan cevizi, karanfil suyu yada gül suyu, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır.

17. Aşure kaplara dağıtılır. İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp kaplara pay edilir.

18.Yer fıstığı, fındık, badem, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve cevizle ile kaplar süslenir.

Püf Noktaları: Aşurenin rengi açık olsun diye buğdayı birkaç kere yıkayıp suyunu değiştirmek gerekir.

Süt eklendiğinde rengi daha beyaz olabiliyor.

Pirinç unu ya da nişasta katılarak muhallebi kıvamında yapılabilir.

Buğdayın taneleri kayboluncaya kadar pişirilmesi gerekir.

Tarçın rengini koyultuyor. Yenirken ilave edilmesi tavsiye edilir.

Piştikten sonra şekeri çektiği için şekerli seviyorsanız, şeker ilave edebilirsiniz.
 
Toplam blog
: 72
: 3894
Kayıt tarihi
: 20.09.09
 
 

Evli bir çocuk annesiyim. Eğitim alanında çalışıyorum. Felsefe, sosyoloji, edebiyat alannda atöly..