Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk tüccarları!

Akşam 32.Gün'de, satış rakamı milyona ulaşan "Çılgın Türkler" in yazarı Turgut Özakman ile, "Mustafa" nın yazar ve yönetmeni Can Dündar vardı. Başka konuklar da vardı tabii. Ama programın başrolleri bu ikiliye aitti.

"Her şey ortaya çıktı", denilebilecek kadar ayrıntılı ve kapsamlı bir program oldu. Turgut Özakman'ın "Mustafa" üzerine kaygıları ve eleştirileri Can Dündar'dan nazik ve etkili bir lisanla cevabını aldı. Can Dündar'a; "Mustafa" yı bir kere daha gözden geçir" diyen Hoca, sanırım bu programdan sonra kendi kanaatlerini gözden geçirmek durumunda kalacak.

Sözün bir yerinde Turgut Özakman, Türkiyede "Atatürk ticareti" yapıldığını kabul etti. Gerçi bunun ayrıntısına girmedi. Kendisine, "Atatürk alıp satanlar" kimler, bu ticaret nasıl yapılıyor, gibi bir soru da sorulmadı. Sorulsaydı, belki de güzel cevaplar verecekti Hoca.

Türkiyedeki "Atatürk ticareti" ifadesi aslında tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Bunun doğrusu; "Atatürk endüstrisi" olmalı. Biri çıkıp da "Atatürk konulu" kaç ticari meta olduğunu hesaplasa, nasıl bir ekonomik boyut çıkardı acaba?

Benim şu anda aklıma gelen bir yığın kalem var; ama yazmayacağım, herkes kendi düşünsün! Sadece, basın-yayın ve kitap sekterünü düşünmeniz de yeterli olacaktır.

"Mustafa" neden bu kadar büyük bir "vaveyla" ya sebep oldu, biraz da burda aramak gerek. Bu feryatlar belli ki, ticari malı elinden alınan tüccar feryadı!

Çağrı filmini izlemeyen kalmamıştır. Oradan bir sahne hatırlatayım, yazıya son verirken: Peygamberimizin putperestlikle mücadeli sürerken, bu "düzen" sahiplerinden olan Ebu Süfyan, çevresindekilere şunu söylüyor: "Putlarımız bizim sadece inancımız değil, aynı zamanda kazancımızdır."

Çünkü, Kabe'ye dordurulmuş 360 putun her biri bir kavimin, bir kabilenin putu oluyordu ve onlar her zaman bu putlarına saygı sunmak için Mekke'ye geliyorlardı. Yani bu sayede Mekke ticari bir merkez olmuştu. Bunun kaymağını da Mekkenin tüccarları yiyordu.

Aslında, nedensiz gibi görünen her karşı çıkışın altında böyle "mantıklı" bir gerekçe vardır. Akşamki tartışmada, Turgut Özakman'ın ağzından, "Mustafa" filminin yönetmenine karşı yapılan "linç girişimi" nin "mantıklı" nedenini öğrenmiş olduk!

Kendisine teşekkür ediyorum.





 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..