Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '10

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Aydın'da Cahit Sıtkı Tarancı anıldı

Aydın'da Cahit Sıtkı  Tarancı anıldı
 

Ünlü şairlerimizden Cahit Sıtkı Tarancı ( 1910–1956 ) doğumunun 100. yılında bu yıl İstanbul’da, Ankara’da ve Anadolu’nun birçok İl ve ilçelerinde törenlerle anıldı. Anıları yaşatıldı. Geçenlerde ( 6 Ekim 2010 ) Cumartesi akşamı Aydın Şairler, Yazarlar Derneği, Aydın Âşıklar ve Ozanlar Derneği ve Aydın Belediyesiyle ortaklaşa düzenledikleri yoğun bir programla Cahit Sıtkı Tarancı, tiyatro sanatçısı Şükran Güngör Kültür Salonu’nda anıldı.

Yapılan anma töreninde şiirli, türkülü bir müzik gecesi düzenlendi. Program saygı duruşu ve istiklâl Marşı’nda sonra Aydın Şairler ve Yazarlar Derneği başkanı Şair Şükrü Öksüz’ün kısa ve özlü konuşmasıyla başladı. Şükrü Öksüz özetle şunları söyledi:

“Aydın Yazlarlar ve Şairler Derneği olarak, Aydın Belediyesinin, Aydın Âşıklar ve Ozanlar Derneğinin katkılarıyla Türkiye’nin önde gelen şairlerimizden Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğumunun 100.yıldönümü münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz gecemize hoş geldiniz der, sizleri saygıyla selamlıyorum. Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği olarak önümüzdeki aylarda da Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet, Mehmet Akif Ersoy, Atilla İlhan gibi değerli yazar ve şairlerimizi de unutmayacağız.

Derneğimiz geçtiğimiz Ağustos ayında il Merkezindeki ve ilçelerimizdeki şairlerin iştirakiyle 262 şiirden oluşan ve 28 gün süreyle askıda kalan şiirlerini Recep Yazıoğlu Kültür Sarayı’nda sergilemişlerdir. Bundan böyle sanat ve kültür çalışmalarımız devam edecektir. Derneğimizin Faaliyetleri için bize katkı sağlayan Vali Yardımcımız Sayın Bestami Alkan’a, Özel İdare Genel Sekreterimiz Sayın Halil İbrahim Aktemur’a huzurlarınızda teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Hazırlanan programda Cahit Sıtkı Tarancı’nın hayatı ve eserleri konusunda bilgiler verildikten sonra, Sökeli sanatçılardan O.Hasan Bıldırki “ Tarancı’da Yalnızlık ve Ölüm “ konusunda detaylı bir bilgi verdi. O.Hasan Bıldırki ‘nin yaptığı konuşmasında: Cahit Sıtkı hakkında şunları vurgulardı:

“Şiirimizde yalnızlık temleri eski çağlardan beri şiirimizde yer almış, günümüze kadar süregelmiştir. Kanaatimizce, yalnız Türk şiirinde değil, dünya şiirinde bile yalnızlık temini en güzel dile getiren, eski şairlerimizin büyük ustası Fuzulidir.

C.H.P. ‘nin 1946 yılında açtığı şiir yarışmasında Tarancı’ya birincilik sağlayan “Otuz beş Yaş” şiirinde yine yalnızlıktan söz açan şair “Neylersin ölüm herkesin başında” derken, ölümü “Kader” olarak görmektedir.

Hemen birçok şiirinde şükreden Tanrı’ya inanan, Cuma’nın kutsallığına işaret eden şairin inanç yönünü görmekteyiz. İlk gençlik yıllarında şiirlerinde “Ömrümde Sükût / Düşten Güzel “ den sık sık yalnızlıktan söz eder. İlk şiirlerinde gördüğümüz yalnızlık duygusundan, ölüm sayesinde kurtulacağını uman şair:

Ne vefasız geçmişten hayır var,

Ne gelecekten imdada koşar,

Çoktandır tekneyi aldı sular,

Çoktandır ümitler sende ölüm.”der.

Ona göre yalnızlığın en kurumaz kaynağı ölümdür. Tabiatıyla bu kaynak hiçbir zaman kurumayacağı için, şairin yalnızlığı baki kalacaktır.”dedi.

Daha sonra sırasıyla şairin şiirleriyle, Tülay Sarayköylü, Abdülkadir Güler, Halil İbrahim Aktemur, Şükrü Öksüz, Güner Dokuyucu, Mehmet Orhan, Ali Haydar Öztürk, Algün Akdağ, Savaş Sarıkaya, Turhan Sarıtaç, Nimet İncedal, Erkan Acar, Ergün Gül, Dr.Esma Gürsoy, Erkan Acar, Ayfer Güder, Abdülhamit Özcan Cemal Şimşek ve Musa Koyunsev Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirlerinden örnekler sundular.

Şiirlerden sonra geceye saz ekibinin eşliğinde Aydınlı türkücülerden Güzin Şeker, Fatma Toprak, Selda Avcı ve Fethi Civan okudukları yöresel türkülerle ayrıca geceye ayrı bir renk kattılar.

Salonda Aydın’dan, Söke ve Germencik‘ten gelen şairler ve Aydınlı, Sökeli sanatseverler hazır bulundu. Aydın Şairler ve Yazarlar Derneğinin hazırlamış oldukları Cahit Sıtkı TARANCI'yı anma programları amacına uygun olarak ulaşmış oldu.Bir dernek olarak sanatseverlerin ve halkın takdirini kazandılar...

Bir hemşerisi olarak bu anma programından dolayı gurur duydum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Anılan gecede en çok alkış alan Söke Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ( ÇYDD ) başkanı Nimet İncedal’ın heyecanla okuduğu, Cahit Sıtkı Tarancı’nın ünlü şiiri olan “Memleket İsterim” adını taşıyan birlik ve beraberliği çağrıştıran şiiriyle sözümü bağlamak istiyorum.Aslında bu şiir, bugün bile muhtaç olduğumuz birlik ve beraberliye açılan önemli bir mesajdır.

Hemşerim Cahit Sıtkı Tarancı’yı saygıyla ve rahmetle anıyorum.

MEMLEKET İSTERİM

Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun. ( 1 )

CAHİT SITKI TARANCI

1- Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi / İhsan IŞIK,

Elvan Yayınları Ankara- 2006, 8.cilt, Sayfa:3429-3433

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..