Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '09

 
Kategori
Felsefe
 

Aynaya buyurun!

Aynaya buyurun!
 

mesela dedik...


Bir an için bir ülke düşünün ki bu ülkede namaz kılanların telefon konuşmaları dinleniyor, oruç tutanlar sorgusuz sualsiz tutuklanıp mahkeme önüne çıkarılmadan aylarca ve yıllarca hapislerde çürütülüyor, Hacca gidenler bir kısım medya tarafından terörist bir örgütün üyesi olarak ilan ve yargısız infaz ediliyor... Ve o devletin Anayasasında resmi dinin İslam ve devletin de İslam devleti olduğu yazıyor... Örneğin İran, örneğin Suudi Arabistan, örneğin Libya... Tepkiniz, değerlendirmeniz ve yargınız ne olur? Anayasa’sında “İslam Devleti” yazıyor diye o devleti bir İslam Devleti mi kabul edersiniz yoksa namaz kılan, oruç tutan, Hacca giden Müslümanlara hayatı zindan ettiği için “İslam Devleti” iddiasına uygun bir yerinizle güler misiniz?

Şimdi bu konudaki yargınızı bir kenara yazarak başka bir varsayıma (!) geçelim. Bir an için bir ülke düşünün ki bu ülkede milyonlarca insanın (Ve hatta savcıların yargıçların bile) telefonları yasalar zorlanarak ve yasa dışı yollardan dinleniyor, ülke sorunlarına ilişkin muhalif görüş bildirenler hukuksallığı tartışılır kanıtlar ve kanıtsız iddialarla tutuklanıp aylarca, yıllarca hapislerde çürütülüyor, ülkenin profesörleri, gazetecileri, yazarları, aydınları medyanın bir kısmı tarafından terör örgütü üyesi olarak ilan ve yargısız infaz ediliyor... Ve o devletin Anayasa’sında devletin hukuk devleti olduğu yazıyor... Örneğin Fransa, örneğin İtalya, örneğin Türkiye... Tepkiniz, değerlendirmeniz ve yargınız ne olur? Anayasa’sında “Hukuk Devleti” yazıyor diye o devleti bir hukuk devleti mi kabul edersiniz, yoksa düşünen insanlarına, iktidarı sorgulayan karşıt görüşlü aydınlarına, ülkenin yazarlarına, çizerlerine, profesörlerine, gazetecilerine hayatı zindan ettiği için “Hukuk Devleti” iddiasına uygun bir yerinizle güler misiniz?

Şimdi dönün bir kenara yazmış olduğunuz ilk paragraftaki yargınıza ve ikinci paragraftaki soruya verdiğiniz yanıt ile karşılaştırın. Gerçekten demokrasiden yana olup olmadığınızın, hukukun üstünlüğüne içtenlikle inanıp inanmadığınızın, ele güne karşı kendinizi nasıl tanıtmış olursanız olun kendinize karşı dürüst olup olmadığınızın ve onur kavramına nasıl baktığınızın yanıtı orada...

 
Toplam blog
: 195
: 688
Kayıt tarihi
: 04.10.07
 
 

Dünyanın internet sayesinde küçüldüğü günümüzde büyüyen sorunlara ilişkin duygu ve düşüncelerimi pay..