Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '11

 
Kategori
Futbol
 

Azerbaycan-Kazakistan maçı bizi neden bu kadar ilgilendiriyor?

Azerbaycan-Kazakistan maçı bizi neden bu kadar ilgilendiriyor?
 

Takım (ya da ülke) adlarına bakıldığında Avrupa Şampiyonası elemelerinin en sıradan ve sonucu önemsiz görünen maçlarından biri, Doğu Avrupa (aslında Avrupa görünümlü Asya) derbisi...

A Grubunun en vasat iki takımı karşı karşıya geliyor. Biri sonuncu, diğeri sondan ikinci. Yenen sondan ikinci olacak, o kadar...

O kadar değil işte!

Bu maçın skoru, en az bu iki ülke kadar (belki daha fazla) bizi, yani Türk Milli Takımını ilgilendiriyor.

Bilindiği gibi finallere statü gereği ev sahibi takım, grup birincileri ve en iyi ikinci direkt katılıyor. Diğer grup ikincileri de play off oynayacak. Yani, yarısı ancak bu şerefe nail olabilecek.

Bu noktada en iyi ikinci olup doğrudan final yolu tutmak oldukça önemli ve ihtimal de söz konusu. Ancak en iyi ikincilerin belirlenmesinde ince bir detay söz konusu. İkinciler sıralanırken grup sonuncusu (daha doğrusu altıncısı) ile yapılan maçlarda alınan puanlar değerlendirme dışı kalıyor. 8 grubun 3'ünün 5 takımlı olması bu uygulamayı gerektiriyor.

2004 (AK) ve 2006 (DK) elemelerinde grup ikincisi olarak çıktığımız play offlarda yenilerek elenmiştik...

Okyanusu geçip, derede boğulmak pek de yabancısı olmadığımız bir durum. Zorlu mücadelelerden alnımızın akıyla çıkabildiğimiz bir dönemde grubun zayıf halkası Azerbaycan'da bıraktığımız üç puan milli bir felaketti. Ki bu üç puan mevcut puan durumunda (sıralamada) esas anlamının yanında bir de en iyi ikinciler hesabında suratımıza tokat gibi iniyor. En azından şimdilik...

Grunun son sırasında ilk maçta Azerbaycan'ı yene üç puanlı Kazakistan ve hemen üzerinde de sadece Türkiye'yi (!) yenen bir Azerbaycan var. Azerbaycan'ı bir üst sıraya taşıyan de geçtiğimiz gün Belçika'dan alınan bir puan.

Bu tabloyu tersine çevirecek tek etken de bugünkü Azerbaycan-Kazakistan mücadelesi. Öyle ki Kazakistan bu deplasmandan üç puanla dönmeyi başarabilirse son sıraya düşecek olan Azerbaycan'a kaybettiğimiz üç puan, en iyi ikinciler hesabında devre dışı kalacak ve canımızı daha az acıtacak.

Bu üç puan dışında Belçika'da bırakılmış iki ve Almanya'ya kaybedilmiş 3 puanımız var. Mevcut puanlarımız en iyi ikinci hesabında şansımızı devam ettirmeye yetiyor.

Velhasıl bugün hepimiz Kazak'ız. Dün İngiliz olduğumuz kadar :)

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..