Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '10

 
Kategori
Öykü
 

Ba'şe'nin Kalbi - 1

Ba'şe'nin Kalbi - 1
 

Körlüğünün evveliyatı genç yaşlarına uzanan ve diğeri doğuştan kör olan iki yaşlı adam yaşarmış topal eşeklerin atlar kadar hızlı koştuğu, bir çiğnem sakızın bin dirhem altından daha değerli olduğu, develerin bir konaktan bir konağa kırk yılda gidebildiği bir adada.

Asırlar süren yağmurların çürüttüğü, oklarının paslarını aslanların yürekleriyle silen kemankeşlerin koruduğu, her biri bir dağ kadar görkemli ağaç kavuklarına tapar ve avuçlarıyla sımsıkı tuttukları bir inci eriyene kadar kahkahalarla şiirler okur, utançlarını, korkularını haykırır ve çürümüş ağaç kavuklarında yankılanan dualarını tanrıların tekrarladığına inanırmış bu adanın insanları.

Ada halkının geyik boynuzundan yaptıkları helvaları, adanın çok uzaklarında, bu adadan habersiz yaşayan insanlara satmak için yedi bin kalyonu olan ve her bir kalyonu ayrı bir diyara sefer yapan, asırlar sürdükten sonra dinen yağmurlardan öncesini bilen, bu nedenle ada halkının kendisine Ba’şe ismini verdiği bu yaşlı adamın gözlerinin neden kör olduğunu bildikleri için, ada halkından hiç kimse, Ba’şe’nin yaptığı uzun seferlere katılmaz, uzak diyarları arzulamazmış.

Ba’şe’nin yedi bin kalyonu sefere çıktığında en yakın diyara gitmek bin gece sürerdi. Öyle ki en uzak diyara yapılan sefere çıktılarında, Ba’şe’nin kırk bin tayfası aklaşmış saçlarıyla eve dönecekleri son ve en uzun sefere çıktıklarını bilirlerdi. Ba’şe, tayfalarını, altından başka hiçbir şeyin değerli olmadığı, kargalarının geyikler gibi boynuzlu olduğu, güneşin ay takvimi hesabıyla yılda bir kez göründüğünde bütün çamları eritip damla damla sakız yaptığı, adadan en uzaktaki bu diyardan seçerdi.

Nehma’da yaşayan herkes bilirdi, Ba’şe’nin tayfası seçilmenin kırk yıl sürecek bir yolculuğun ardından kırk bin dirhem altın yüküyle dönüş demek olduğunu ama Nehma’da yaşayan hiç kimse, Ba’şe’nin halkının kendilerinden üç bin yıl daha uzun süre yaşadığını bilmez, seferden dönen tayfalara Ba’şenin halkını, adasını sorduklarında, tayfalardan hiçbiri hiçbir şey hatırlamazdı.

Ba’şe’nin kalyonları Nehma kıyılarının ufuklarında belirdiği vakit, Nehma kralının ay ışığında dans ederek başlattığı törenlerde, binlerce karganın boynuzu kesilirdi, kalyonlar kıyıya demir atana kadar. Bütün Nehma Halkı kırk yıl önce uğurladıkları akrabalarını karşılamak için bu törene katılır, Nehma kıyılarında yaktıkları binlerce ateşin etrafında toplanırdı.

Karga boynuzlarının ve çam sakızlarının takas için hazırlanmasının ardından, Nehma Halkı’nın adını Gaje koydukları bu törende Nehma Kralı, halkının gözyaşları içerisinde dinleyeceği konuşmasını yapardı.

devam edebilir

 
Toplam blog
: 33
: 539
Kayıt tarihi
: 31.10.06
 
 

Yazmayı seviyorum...Çünkü yazdıklarımı okuyanlar, beni farklı düşünmeye götürebiliyorlar.....