Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfo

16 Mart '20

 
Kategori
Beslenme
 

Bağışıklığınızı arttırın

Dünyada WHO tarafından Pandemi ilan edilen Covit -19 virüsü yani Koronavirus tüm dünyayı etkisi altına aldı. Ülkemizde çok ciddi önlemler alındı ve alınmaya devam ediyor Sağlık Bakanlığı ve Bilim kurullarının aldığı tedbirler önlemler için öncelikle teşekkür etmemiz gerekir. Lütfen panik yapmadan yetkililerin aldığı önlemeler dışında kendi tedbirlerinizi almaya gayret edin. Hepimizin bildiği gibi tedbir her zaman çok önemlidir. UNUTMAYIN PANIK YOK
Çünkü Koronavirüs ile savaşmak için bağışıklığımızı güçlü olması çok önemlidir . Bağışıklığınızın düşmesine etki eden en önemli faktör strestir. Lutfen doğru mecralardan edinilmeyen bilgilere Itibar etmeyin. İnsan psikolojisini olumsuz etkileyeceği ve paniğe yanlış adım atmaya neden olacaği için her zaman doğru adreslerden gelen beyanlara itibar ederek hareket etmeye çalışın.
Bağışıklığınızı güçlü tutabilmek bu dönemde en önemli etki ve tedbirlerin başında gelmektedir.
Öncelikle
?Güne kahvaltı ile başlamaya gayret edin. Kahvaltınız da yumurta ,peynir ,tam bugday ekmegi,C vitamini içeriği yüksek olan kırmızı biber, maydanoz ,nane ,taze meyve ceviz bulundurmaya çalışın
?Ara öğün yaparak beslenmenize özen gösterin.Ana öğünlerimizde kesinlikle atlamayın.
? Sıcak içecekleri Sık sık yudum yudum tüketmeye çalışın.
?Her önünde tüm besin gruplarından tüketmeye gayret edin.
?Ana öğünleriniz de et süt yumurta balık peynir gibi kaliteli protein kaynaklarını ihtiyacınız ölçüsünde tüketmeye çalışın.
?Sülfür ve antioksidan kapasitesi çok yüksek olan soğan, sarımsak ,brokoli, pazı karnabahar ve lahana gibi ürünlere mutlaka her gün sofranızda yer vermeye çalışın
?C vitamin içeriği yüksek meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterin
?Günde 5 porsiyon meyve ve sebze mutlaka beslenmenizde yer verin .
? Tam buğday ekmeği ,bulgur vb kaliteli karbonhidrat kaynaklarını ihtiyacınız ölçüsünde her öğünde tüketin.
? Çorbalar kremalı olmamak kaydıyla iştah denetimine yardımcı olmasının yanı sıra içerdiği besleyici özellikler ile öğünlerde yerini alabilir.
?Eğer alerjiniz yoksa veya herhangi bir ilaç kullanmıyorsanız zencefil, zerdeçal, karabiber gibi baharatlara beslenmenizde yer vermeye çalışın.
? Besin Destek ürünleri kullanırken kronik hastalıları olan ve ilaç kullanan bireylerin mutlaka doktor ve ilgili diyetisyelerin den bilgi almaları doğru davranış olacaktır. Gereksiz yere besin destek ürünün vb kullanmayın.

?Sebze ve meyvelerinizi iyi yıkamaya gayret edin
?Salatalarınızda yemeklerinizde limon sirke vb fermente ürün ve C vitamini içeriği yüksek besinleri kullanabilirsiniz.
? Mutlaka ana öğünlerinizde yoğurt ayran kefir gibi fermente ürünlere yer vermeye çalışın .Tansiyon sorununuz böbrek hastalığınız varsa turşu ve turşu suyundan dan uzak durmaya çalışın
? Bağışıklığınızı olumsuz etkileyecek “Detoks uygulamaları” “ aşırı katı zayıflama programlarından” uzak durun. Bu dönem de yanlış zayıflama yöntemlerinden uzak durmak , yağlanmamak ,mevcut kilonuzu korumak ,kan şekerinizi de sorun varsa kan şekerinizi yönetmek oldukça önemlidir.
?Yaşlı ve çocukların beslenmesine ayrı özen gösterin.
? Kişisel farklılıklara dikkat ederek günde 2-3 litre mutlaka su tüketmeye gayret edin
? Ellerinize iyi yıkamaya çalışın.

?6-8 saat arası mutlaka düzenli uyuyun.
?Bulunduğunuz ortamları havalandırmaya gayret edin.
?Kişisel hijyeninize çok dikkat etmeye özen gösterin.
?Uzun süre kapalı ve kalabalık ortamlarda kalmaktan uzak durun Açık havada yürüyüşler yapmaya gayret edin.
?D vitamini seviyenizi mutlaka takip edin Eğer düşükse uzmanların önerisi ile uygun destek almaya gayret edin.
?Panikten yanlış ve yanlı bilgiden uzak durun.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİ İLE…

 
Toplam blog
: 62
: 98
Kayıt tarihi
: 22.05.08
 
 

1991 Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Diyetinfo-Diyetisyen Şengül Üre. Sağlıklı beslenme ile zayıf..