Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '07

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Bahçemiz - 9

Bahçemiz - 9
 

Sanal bahçemizde ki bazı bitki ve ağaçlarımızı daha tanımıya calısalım.

ANTHURİE.

Işık istiyen, yalnız güneşin direk ışınlarına maruz kalmamasına özen gösterilmelidir. 18 derece sıcaklık en sevdiği ısıdır. Yazın devamlı bir şekilde sulanması lazımdır. Dikkat vereceğiniz su kireçten arınmış olmasına dikkat ediniz.
Sulama esnasında yapraklarına suyun gelmemesi özen gösterin yoksa ilerde lekelere sebeb olur. Toprak konusunda bir seçim yapmaz. Kuru havaya maruz kalmadığı taktirde haşerata karşı korunur.

CIRSIUM ARVENSE/ DİSTEL
Doğum yeri orta Avrupa olup doğanın değişmez yaban çiçeğidir. 10-1, 25 cm kadar büyür kökleri toprağa çok yayılır. Yaprakları dikenlidir. Bazı yörelerde dalları soyularak salata ve yemeği yapılır. Haziran-Ekim aylarında çiçek açar. Kurutularak, vazolarımızın süs çiçeklerinden biridir. Asteceae ailesinde gelmekte olup. Değişik form ve renklerde cinsleri vardır. Uçucularımızın sevgilisidir.

LAVANDULA ANGUSTİFOLIA /LAVANTA
Akdeniz ülkeleri ana vatanıdır. 12.nci yüzyıllarda ilaç olarak keşfedilmiştir.Yağı çıkartılarak Parfüm sanayinde ve Tib. da Deprasyona, ateş düşürücü ve yağından açık yaralar üzerinde faydalanılmaktadır. 20-60 cm kadar büyüyen.G üneşe ve kuraklığa karşı dayanıklı normal bir toprakta yaşam sürebilir. Çiçekleri mavi renkte olup, Haziran - Eylül arası açar. Halk arasında bazı uçuculara karşı bahçelere dikilmesine rağmen ispat edilememiştir. Bu arada iştahsızlık, astma, migren, hazımsızlık, deprasyon, grip, öksürük, sinirsel kalp atışları içinde kullanılmaktadır.

AZALEE/ACELYA
Doğu asya ülkeleri, Cin, Japonya doğum yeridir. Nisan - Eylül arası çiçek verir. Oda ve bahçelerimizin süsüdür. 2000 ne yakın çeşidi olup 50'ye yakını; bahçelerimiz de fidan olarak 50-60 cm kadar büyür. Rhodödendrum ailesinden olup bu ailenin ufak çiçek açanıdır. Odalarımızda ki bu çiçekler gözlerimiz önünde yavaş yavaş büyür. Sabır ve çok bakıma ihtiyaç olan bir türdür. Direk Güneşe karşı korunması yarı bir ışığa ihtiyacı olup. Oda sıcaklığının en fazla 18 dereceyi geçmemesi lazımdır. Yazın Balkon veya bahçemize çıkarabiliriz. Kışın tekrar içeri almak şartı ile. Dona karşı dayanıklı değildir. Azalee suya batırılarak dikilmesi lazımdır sıkıştırma işleminden kaçınmalıyız. Su verilirken suyun tabağa çıkmaması bizim ölcümüz olacaktir. Verilen suyun kireçli olmamasına dikkat edilmesi çok önemlidir. Yağmur suyu ile bu işlemi görebiliriz. Sıhhatli çiçeklerimize En az ayda bir kere toprak hizzasına kadar suya daldırıp. Bu banyo suyuna sıvı gübre konularak en az bir kaç saat bırakılması lazımdır. Kurumaya yüz tutmuş çiçekleri ve yabani yeni tripleri keskin bir makasla kesilmelidir.

O zaman bütün kuvvet yeni gelecek çiçeklerine gider. Çiçek bitiminden sonra 5 cm kadar bir budama yapılması lazımdır. Çiçek diplerinde yosunlaşma durumu veya köklerin toprak yüzeyi karşısında daha büyük bir saksıya ihtiyacı olduğunu bildirir. Kullanıcağınız toprak torf veya Ph değeri çok kuvvetli olması gerekir. Kurumaya yüz tutan çiçeklerimiz için tek çare haftada en az iki defa suya batırılarak yapılan banyo ve suyun içine 1 veya iki damla bulaşık suyu damlatılması lazımdır. Bu da suyun aktivetesini yavaşlatır. Zehirli olup inasan üzerinde. Baş dönmesi, kusma, migde iltihaplanması, ishal, kalp ritminin bozulması, deri kasıntısı. Hayvanlar üzerinde. Kedi köpek ve hamster, kuşlarda yukardaki faktörlerin dışında aşırı deprasyon görülmektedir.

AESCULUS HIPPOCASTANÜM /AT KESTANESİ
Cornea cinsi Köyü pembe çiçek açar. Zehirlidir. Kan dolaşımı bozukluklarına, damar iltihaplanmasına yol açar.

Dikkat çocuklarımızın diğer kestane ile karıştırıp yememesine özen gösterin.
Tib da ilaç olarak kullanılır.

35 metreye kadar büyüyen gölgesinden faydanılınan bir ağaç türüdür. Çiçekleri Beyaz olarak açar. Dökülen yapraklarının gübre olarak kullanılmaması tavsiye edilir. Dayanıklı bir ağaç olup. Toprak seçimi yapmaz.

CASTENEA SATİVA/ YENEN KESTANE
Zehirsiz olup meyveleri yenir. Kestane olmasına rağmen Fağaceae ailesine aittir. Meyvelerinin benzerliği At kestanesine gibidir.
Yaprakları Boğaz, öksürük ve bronj rahatsızlıklarına iyi gelir.
Saygılarla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..