- Kategori
- Yemek - Mutfak
Bakla (Babamın tarifi bir başkadır.)

Resim evcininden alınmıştır
Canım ne zamandır bakla istiyor ama şöyle bol dereotlu ve yoğurtlu tarafından. Özelliklede geçen hafta restaurant'ta yediğim bakladan sonra, daha bir canım ister oldu. Çünkü aradığım lezzeti tadı bulamamıştım o yediğim baklada.
Baharın müjdecisidir o nazlı sebze, ömrü 1-2 aydır en fazla ha bitti ha bitecek. O zaman şöyle ağız tadı ile bir bakla yemek gerekiyor raflardan kalkmadan önce değil mi.
Pek çok kişi sevmez nedense baklayı. Halbuki vitamin ve protein açısından oldukça lezzetlidir. Üstelik hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler. Kum'u olanlar unutmayın ki kum düşürmenizde bakla zevk ile size yardımcı olur.
Bu kadar sözden sonra artık bir bakla tarifi yapmak şart oldu değil mi... Ama benim tarifim öyle sıradan bir tarif değil. Sevgili babamın bana öğrettiği tarifi anlatacağım size. Bakla sevmeyen kişilerin bile denediğinde beğeneceği kadar iddialı bir tarif bu benim tarifim.:-)
Çünkü bu benim babamın tarifi..
Malzemeleri:
1 Kg. Taze bakla ( Baklaların fazla büyüğünü almayın),
1 Büyük baş beyaz soğan,
1/2 Demet dereotu,
2 Yemek kaşığı un,
1 Çay bardağı zeytinyağı,
1 Tatlı kaşığı şeker,
1 Çay bardağı sıcak su
biraz tuz.
Üzeri için:
Yoğurt,
1/2 demet dereotu,
2-3 diş sarımsak.
Yapılışı:
Baklaların uçları kesilerek ayıklanır çok büyük olmadığı taktirde ortadan bölmeyin uzun kalsınlar bir leğene yıkama için koymadan önce leğendeki sudan 1 kaşık unu eritin ondan sonra baklaları koyun ve içinde 10 dk. kadar bekletin.
Fazla derin olamayan ama geniş bir tencereyi ateşe koyun. İçine bir çay bardağı zeytinyağını dökerek ısıtın hafif. Aman ha yakmayın ben çünkü hep yakıyorum sonra yeniden baştan başlıyorum... Isınan yağın içine, ay şeklinde doğradığınız soğanları ilave edip karıştırarak öldürüyoruz ama kesinlikle pembeleşmeyecek. Yıkama suyuna koyduğumuz undan kalanı soğanların üzerine koyup topaklanmasına izin vermeyecek şekilde karıştırıyoruz. Unu az kavuracaksınız. Sudan çıkardığımız baklaları tencereye ilave edip üzerine suyunu koyup sosla karışmasını sağlıyoruz. Yarım demet dereotunu ince doğrayıp üzerine döküyor ve ağzını kapatıyoruz. Ağzını kapattıktan sonra tencereyi yukarı kaldırıp şöyle bir ileri geri sallayın ki baklalar bir güzel sıraya girsin...Yaklaşık 15-20 dakika sonra baklamız pişmiş olur. Altını kapatmadan yarım demet dereotundan kalanları üzerine döküp altını kapatıyoruz tencerenin. Tencerenin ağzını açmadan soğumaya bırakın. Ağzı açık soğutursanız baklanız kararır unutmayın.
Artık en güzel yerine geldik sunuma. İsteğe göre sarımsakları ezip yoğurda katın dere otlarından bir kaç dal bırakıp gerisini en fazla 1cm. uzunluğunda doğrayın. Çok ufak doğramayın yazıktır dereotuna. Dereotunun bir kısmını yoğurda katıp karıştırın. Bu karışımı kayık bir tabağa çıkarttığımız baklanın üzerine dökün üzerine kalan dereotunu da bir güzel süz yapın ve bir kaç dal dereotu ile bunu şenlendirin , servise hazırdır artık baklamız. Afiyet olsun.
Sonu gelen baklayı yemeden uğurlamayalım derim..
Ben dün akşam pişirdim bu akşam afiyetle yiyeceğim.