- Kategori
- Gezi - Tatil
Balkanlar/ Arnavutluk - Tiran gezisi

Balkanlara yaptığımız seyahatten aklımda kalanları yazmak istiyorum, unutmadan :)
Pegasus'un Tiran'a uçuşları henüz çok yeni ve elbette bilet ücretleri oldukça uygun. Sabiha Gökçen havaalanında uçağın kalkışını bekliyoruz. Pegasus uçağı neredeyse tamamen doldurmayı başarmış durumda.
Başarılı bir uçuş sonrasında gecikmesiz olarak Tiran havaalanına varıyoruz. Tiran havaalanının çevresi dağ manzaralarıyla gökyüzünden oldukça ilgi çekici görünüyor. Ufak havaalanından ülkeye girişimiz oldukça hızlı oluyor. Polis memurları hızlı ve güler yüzlülüler. Ayrıca bazı arkadaşlardan öğrendiğim sınırda ayak bastı parası olan 15 euro ödememiz söz konusu olmadı. Belki bu uygulama kaldırılmıştır. Keşke Türk vatandaşlarının yurt dışı çıkış pulu harcıda bitebilse!... Siyasetçiler dünya ülkesiyiz diyorlar ancak bu dünya ülkesinin vatandaşları kapıdan çıkmak için, harç ödüyorlar ne tezat değil mi?
Havaalanından bir miktar Arnavut Leki'si çekiyoruz (Arnavutluk para birimi: Leki). Bu şehirde metro yada benzeri bir toplu taşıma aracı malesef bulunmuyor. Havaalanı turist bilgilendirme masası "şehir merkezine tek ulaşım taksi" diyor, ancak etrafta biraz araştırma yapınca shuttle otobüsünün olduğunu görüyoruz. Bu otobüse binmeden önce, metrobüs ile biraz antreman yapmanızı öneririm aksi taktirde elinizi ayağınızı nereye koyacağınızı bilemeyebilirsiniz :)
Şehir merkezine birlikte yolculuk yaptığımız insanların neredeyse tamamı aynı uçakla geldiğimiz kişiler, bu kişilerin hepsi genç gezgin insanlar. Hepsi farklı şehirleri bir rota halinde gezmeyi planlamışlar. Bu kadar çok gezginin ülkemizden yolculuk yapması açıkçası hoşuma gidiyor.
Yarım saat kadar süren yolculuk sonrasında şehir merkezine ulaşıyoruz. Açıkça söylemek gerekirse neden Tiran'dayız bilmiyorum. Tiran gerçekten tahmin ettiğimden bile ufak bir şehir.
Arnavutluk 400 yıllık Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinden sonra 1912 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Ancak ülkenin kaderi bu kadarla kalmamış. Kosova'yı Sırbistan'a kaptırmış. 1. ve 2. dünya savaşında işgal edilmiş. 1946 yılından sonra Enver Hoca'nın liderliğinde kurulan komünist rejim 1992'ye kadar devam etmiş. Ülkede komünist yapılar ve modernleşme çalışmaları aynı anda göze çarpıyor.
Ülke Avrupa'nın en bakir yerlerinden biri… Doğa yürüyüşleri ve benzeri outdoor etkinlikleri için Arnavutluk kesinlikle değerlendirilmesi gereken yerlerden biri. Ülkenin %75'i dağlarla kaplı, ancak bence şehir turu düşünüyorsanız ,Tiran Bir günde gezilecek bir şehir.
"Kartal Yurdu" denen bu güzel ülkede yapabileceğiniz etkinliklerden bazılarını Tiran'dan aldığım broşürden inceleyebilirsiniz. Daha fazlası için üzerinde yazan web sitesi sizi bekliyor. www.albaniaexplorer.com
Şehire dönecek olursak; Tiran'ın merkezi oldukça hareketli ve cıvıl cıvıl. Ulusal tarih müzesinin önününde oturarak şehrin en önemli noktalarını gözlemleyebiliyorsunuz.
Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi; Müzenin girişinde kocaman bir Arnavutluk (Albania) Mozaiği bulunuyor. Bu mozait soldan sağa doğru Arnavutluk tarihini anlatıyor.
Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi – Albanian National History Museum
Şehirin sokaklarını adımladıkca çalışanların, yürüyenlerin, sokaktaki insanların çoğunun kadınlardan oluştuğu dikkatimi çekiyor. Erkeklerin oranı oldukça az. Bence gayet güzel :)
İskender Bey Meydanı (Sheshi Skenderbej); İskender Bey meydanı özenle düzenlenmiş ve turistlerin uğrak noktalarından biri konumunda. Meydanın tam ortasında at üzerinde İskender Bey heykeli bulunuyor. Meydanın bir kenarında 18. yüzyıl mimarisi olan Ethem Bey Camii ve saat kulesi bulunuyor. Meydanın diğer tarafını ise Opera binası süslüyor.
İskender Bey Meydanı -Sheshi Skenderbej
İskender Bey Heykeli
Ulusal Tarih Müzesi;
Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi – Albanian National History Museum
Opera Binası;
Tiran Opera Binası
Ethem Bey Camii;
Ethem Bey Camii
Tiran sokaklarından fotoğraflar;
Taş Köprü;
Etiketler: Albenia Arnavutluk avrupa Balkanlar Gezi Rehberi Gezi Yazıları Gezilecek Yerler Tiran Tirane