Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Balkanlardan gelen lezzet- Tekirdağ Köftesi

Balkanlardan gelen lezzet- Tekirdağ Köftesi
 

Yolu Trakya’nın şirin ili Tekirdağ’dan geçenler, sahil yolu boyunca sıralanmış köftecilerde bu lezzeti tadıp gerçek Tekirdağ Köftesi yediğini düşünerek yollarına devam ederler. Oysaki gerçek lezzet için ara sokaklara girmek lazım.

Balkan göçmenlerinin mutfağımıza kazandırdığı bir lezzet olan köfte farklı illerimizde değişik biçimlerde karşımıza çıkıyor. Bu kültürel çeşitlilik ülkemizi bir köfte cenneti haline getirmiş durumda. 1924 mübadelesi ile gelen Selanik, Makedonya göçmenleri ve 1930’da gelen Bulgaristan göçmenleri Trakya’ya yerleşip, başta köfte olmak üzere kendi mutfak kültürlerini getirdiler. Tekirdağ köftesi bunun en güzel örneklerinden birisi.

Tekirdağ köftesi ünlendikçe, endüstriyel bir yemek haline dönüştü, geleneksel metotlardan uzak, yağsız lezzetsiz köfte yapanlar dört bir yanı sardı. Herkes Mersin’e giderken tersine gidip akıntıya karşı kürek çekenlerden yok değil. Tıpkı Köfteci Abti gibi. Köfteci Abti’nin bulunması çok zor değil, Tekirdağ çarşının içinde Kolordu Caddesinde, kime sorsanız gösterir.

Üç nesildir köftecilik yapan Abti’nin tek şubesi var, Tarık Özcan malzemelerini özenle seçiyor. Lezzetli kıyma ile iç yağı kullanarak hazırlamış köfteler nefis. Edirne’de Selimiye Camii karşısındaki Park Köftecisi Osman’ın bir kenara bırakırsam, son zamanlarda yediğim en lezzetli köfte diyebilirim.

Tekirdağ’a gelmişken peynir helvası yemeden gitmek olmaz. Balkan kökenli bir tatlı olan peynir helvası peynir, yağ, yumurta, un ve şekerle yapılıyor. Tekirdağ merkezde nerdeyse metrekare başına bir peynir helvacısı düşüyor. Bazıları maliyeti düşürmek için helvadaki şeker oranını artırınca ortaya geniz yakan şekerli peynir helvaları çıkıyor.

Sahildeki birkaç nesildir peynir helvası yapan Balkan Pastanesi ise farklı. Taze sütten helvada kullanılan peynirini mayalıyorlar, aynı sütten nefis bir dondurma da yaptıklarıiçin kentin yerlileri tarafından mekânın sahibi Dondurmacı Suat olarak tanınıyor. Peynir helvası yanında sakızlı dondurma ile iyi uyum sağlıyor. Bu hoş tatlının fiyatı ise bedavadan biraz pahalı, 2.5 lira. Tekirdağ’a yolu düşenlere köfte ziyafetini peynir helvası ile sonlandırmaları tavsiye ederim. Diğer yemek yazılarımı http://sevdigimrestoranlar.blogspot.com/ 'dan okuyabilirsiniz.

Köfteci Abti :(0282) 264 08 44

Balkan Pastanesi : (0282) 263 09 10

 

 

 

 
Toplam blog
: 45
: 1685
Kayıt tarihi
: 01.06.12
 
 

Boğaziçi kimya mühendisliği, Bilgi MBA mezunuyum, ilaç sektöründe çalışıyorum. Boş zamanlarımda g..