Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

kevser şekercioğlu akın

http://blog.milliyet.com.tr/kevser

09 Ağustos '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Özbek pilavı, pratik tarif ve bilgiler

Özbek pilavı, pratik tarif ve bilgiler
 

internetten alıntıdır


Aşkın a-ş-k hallerini, yüreğimin anladığı, dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım ama Ağustos ayındaki Ramanzan’da oruç halde aşk-meşk işleri çok da cazip görünmüyor çölde susuz kalmış gözlerime. Ruhumun ev sahibi sen sakın üstüne alınma ama şu aralar en büyük aşk buz kalıplarının seslice döndüğü kocaman bardaktaki su ve salata bana göre. Geldim, dönüş yoluna döndüm bir suya bir de rengarenk salataya doyamadım. Onun için bu yazı birinci ağızdan bir pilav tarifi ve pratik bilgilerden oluşacak.

Malzeme:1 kg pirinç,

½ kuşbaşı dana eti (miktar artırılıp azaltılabilir), (arzuya göre yağlı koyun eti de olabilir)

1 kg havuç

300 gr tereyağı

1 büyük kuru soğan, kimyon, kırmızı pul biber, tuz

Yapılışı:Yağ ve et rengi değişene kadar kavrulur, sonra ince doğranmış soğan konulur, ince ince uzunlamasına doğranmış havuçlar üzerine dizilir ve hep birlikte biraz da onlar birlikte kavrularak, kimyon ve pul biber konulur. Üzerini kapatmayacak ölçüde su konulur. Su kaynayınca yarım saat pişirilir.

Daha sonra tencerenin üzerine, önceden ıslatılmış pirinç konulur, üzerini bir santim geçecek kadar su ve tuz konur, yüksek ateşte tencerenin kapağı açık şekilde biraz çektirilir. Kaşıkla havuçlara dokunmadan karıştırılır, sonra yine düzeltilip, kaşıkla dört beş delik açılır ve deliklerin içindeki su iyice çektirilir. Sonra ateş iyice kısılır ve tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte demlendirilir. 10 dakika sonra pirinçler yine havuçlara dokunmadan bir kere daha karıştırılır. Ateş kapatılarak demlenmeye bırakılır.

Büyük bir servis tabağına tencerenin içindeki pilav ters çevrilmek suretiyle aktarılır. Bu kadar fazla pişirilmiş pilav kalabalık bir şekilde afiyetle yenir 

Pratik tarif ve  bilgiler:

-Mantı haşladığınız suyu dökmeyin. Mantı suyuyla pişirilmiş süzme mercimek çorbasının hem kıvamı hemde lezzeti inanılmaz oluyor.

-Alışılmışın dışında evde kalan tek-tük meyveleri birleştirerek değişik lezzetlerde kompostolar yapabilirsiniz.

-Kızmızı biberleri közleyin (fırında tepside de pişirebilirsiniz) buzluğa koyun. Çıkarınca sirke, sarımsak, tuz, yağ koyarak kapaklı bir kutuda bir gün bekletin. Estetik bir görüntü ve nefis bir lezzetle tanışın. (Sevda’nın tarifi)

-Mevsim konserve mevsimi, soğanı ince kıyın, sivri biberle öldürün, rendelenmiş domatesle suyu kalmayıncaya kadar pişirin, sıcak sıcak kavonoza koyun, yeni kapakla kapatıp ters çevirin, bütün bir gece ters kalsın, ertesi sabah düz çevirip saklayacağınız karanlık bir dolaba saklayın, kışın menemen yapmak için  ya da sebzeli bulgur pilavı yapmak için kullanabilirsiniz.

-Kolay Levrek; 1 diş sarmısak, yağ, tuz karabiber karıştırılır. Fırça yardımıyla levreğin içine dışına sürülür ve bir kaç saat bekletilir, ızgarada pişirilir. (Sevda’nın tarifi)

-Demlik ve su ısıtıcılarının kireçlenen içlerini limon tuzuyla temizleyebileceğiniz gibi bol sirkeli suyla kaynatarak da aynı sonucu alabilirsiniz. 

 

 
Toplam blog
: 374
: 869
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1965 Akçakoca doğumluyum. Evli ve dört kız annesiyim, küçük bir kızın  anneannesiyim. A.Ü. Halkla..