Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Bekir Tamer Gökalp

http://blog.milliyet.com.tr/tamerii

23 Ağustos '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bankacılık sektörü ve İMKB'nin yükseliş trendi

İçinde bulunduğumuz küresel krizin etkilerini 2010 yılından önce azaltamayacağı dünya genelinde rakamlarla desteklenen genel bir görüş. Uluslararası sermaye kendine yeni ve güvenilir limanlar arıyor. Ancak reel ekonomide kazanç hem uzun hem de belirsiz bir süreç. Hal böyle olunca finansal piyasalar sonuçlarını daha çabuk alabilecekleri bir ortam.

Avrupa ve ABD Merkez Bankaları kısa vadeli faiz oranlarını 0-0, 25 faiz oranı bandında tutacakları ve kısa vadede bir faiz artırımına gitmeyecekleri yönündeki açıklamaları yurtdışı piyasalarda olumlu bir hava estirdi ve bu hava Türkiye’ye de yansıdı. Uluslar arası yatırım kuruluşu Goldman Sachs’ın baş ekonomisti O’Neill, yatırımcılara Çin’deki hisse senetleri fiyatları karşısında dikkatli olmaları çağrısında bulunurken, Türkiye’yi hisse senedi alınabilecek alternatif pazarlar arasında gösterdi. Dolayısıyla yüksek getiri arayışı içindeki uluslar arası sermaye gözlerini gelişmekte olan piyasalara diktiler.

4 Ağustos ta gerçekleştirilen Merkez Bankası bono ihalesinde faiz oranları tarihi dip seviyesi olan tek haneli rakamları gördü. Gerçekleştirilecek olan Para Piyasası Kurulu toplantısında da faiz indiriminin 0, 25 veya 0, 50 arasında olabileceği bekleniyor. Bono faiz oranlar ı ve bankaların mevduat faiz oranları neredeyse tek haneli seviyelerde. Böyle olunca da mevduat ve bonoda umduğunu bulamayan yatırımcının alternatif olarak kısa vade de yüksek getiri elde edebileceği yatırım aracı hisse senedi piyasası. Hem yurtiçi yatırımcı hem de yurtdışı yatırımcı kısa sürede daha yüksek getiri hedefliyor.

Endeks 2009 yılının rekorunu kırarak 44.302 seviyesiyle haftayı kapadı. IMKB’ yi rekor seviyeye çıkaran şey acaba neydi. İMKB’ de en gözde sektörü bankacılık sektörü. İMKB 30 içinde 10 banka var ve bankalar 2009 yılı altı aylık karlarını açıkladılar. Türk bankacılık sektörünün altı aylık karlılıklarına baktığımızda karını % 33, 14 artırarak global rakiplerini kıskandıracak düzeylere ulaştığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda sektörün sermaye yeterliliği, ve karlılık yapısının güçlülüğünü koruduğu görülmektedir.

BDDK verilerine göre 2009 meduat bankalarının toplam mevduatı 2008 yılının aynı dönemine göre 17, 28 % artarken, toplam kredileri 2008 yılının aynı döneminde 6, 02 % kadar artmıştır. Kredilerdeki artış oranının düşük olması bankaların daha temkinli hareket etmelerinin bir göstergesi olarak algılanabilir.

(milyon TL)
2008/6
2009/6
% Değişim

Toplam Krediler
316.034
335.477
6, 02

Toplam Mevduat
388.397
444.992
17, 28

Kar/Zarar
7.548
10.050
33, 14

Türkiye’de ki bankaların karlılıkları incelendiğinde yaşanan faiz indirimlerinin etkisi olduğu söylenebilir. Merkez Bankalarının faiz indirimine devam etmesi, mevduat faizlerine verilen faizlerin azalması anlamına gelirken, kredi faiz oranlarının düşüşün daha geriden gelmesidir. Aradaki farkın artması da kar anlamına geliyor. Örneğin mevduat faizlerinin yaklaşık % 10 seviyesinde iken kredi faiz oranlarının da yaklaşık %20 seviyesinde olduğunu düşünürsek bankalar aradaki farkı kar olarak algılanabilir. Durum böyle olunca da bankalar karlılıklarına karlılık katıyorlar, bu da IMKB’ de bankacılık sektörü hisselerine yansıyor.

 
Toplam blog
: 9
: 702
Kayıt tarihi
: 18.08.09
 
 

Ekonomist  ..