Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Bekir Tamer Gökalp

http://blog.milliyet.com.tr/tamerii

23 Ağustos '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dolar ve yeni rezerv para polemiği

Merkez bankaları ve uluslar arası finans kuruluşları döviz yükümlülüklerini yerine getirmekte karşılaşabilecekleri riskleri aşabilmek amacıyla kasalarında döviz bulundururlar. Bulundurulan dövizin rezerv para özelliği taşıyabilmesi önemlidir. Günümüzde uluslar arası arenada en kabul gören rezerv para dolardır. Son günlerde en çok tartışılan konulardan biri doların rezerv para özelliğini koruyup koruyamayacağıdır.

Küresel krizin ABD ekonomisini fazlasıyla yıprattığı ve dolara olan güvenin uluslararası piyasalarda fazlasıyla azaldığı önemsenmesi gereken bir gerçektir. Ancak alternatiflere baktığımızda doların rezerv para özelliğini yitirmesi ABD’nin dünya ekonomisindeki önemine bağlıdır. Dünya ekonomisinde petrol başta olmak üzere tüm emtiaların dolarla alınıp satılmaktadır. Yabancı kaynaklı kredilerin çok büyük bir kısmı dolar üzerinden verilmektedir. Bu özellikler de Amerikan parasına olan talebin mevcudiyetine işarettir. Günümüzde doların yerini alabilecek alternatif bir para birimi bulunmamaktadır.

Çin’de yayınlanan Finansal İstikrar Raporu’nda egemen ülkelerle bağlantısı olmayan bir uluslar arası rezerv para oluşturulması ile ilgili görüş bildirilmiştir. G-8 zirvesinde de benzer tartışmalar yaşanmıştır. Tek ülke para birimine bağlı uluslar arası finansal sistemin büyük miktarlı para arzı kendi ekonomilerini desteklemek anlamında değerlendirilebilir ancak doların değerini de düşürebilmektedir. Bu bağlamda endişeleri kabul edilebilir. Ancak Çin, Japonya, Hindistan ve Rusya gibi ülkeler mevcutta döviz rezervlerini dolar cinsinden tutmaktadırlar. Sadece Çin’in döviz rezervi 2 trilyon dolar civarındadır. Bu ülkeler her ne kadar alternatif para birimlerini yeni rezerv para olarak düşünseler de bunu gerçekleştirebilmeleri kısa vadede çokta mümkün olabilecek bir gerçeklik değildir. Çünkü finans piyasalarında böyle söylentilerin çıkması bile doların değer kaybına neden olmaktadır ve bu ülkeler için ciddi bir zarar niteliğindedir. Hiçbir ülkenin bu zararı kısa vadede göze alması mümkün değil gibi gözükmektedir.

Yeni rezerv para tartışmaları bir süre daha devam edecek gibi gözükmektedir. Ancak hiçbir ülkenin tek başına karar veremeyeceği ve kolayca uygulayamayacağı bir durumdur.

 
Toplam blog
: 9
: 702
Kayıt tarihi
: 18.08.09
 
 

Ekonomist  ..