- Kategori
- İlişkiler
Barajları açmak duvarları yıkmak kadın cinayetlerini bitirmek
Kadın cinayetlerinin önlenmesi devletin, güvenlük güçlerinin, ailelerin ve herkesin elbirliğiyle, herkesin sorumluluk almasıyla gündemden kaldırılabilir.
Kadın cinayetlerinden söz ediyorduk. Bu yaranın kanını durdurmak için ne yapabiliriz diyorduk.
Aklımdan geçenler var demiştim.
Onlardan biri barajları açmak, duvarları yıkmak.
Hastalıklı ataerkil bakış açısını kısa zamanda değiştiremeyeceğimize göre o bakış açısının sahibinin karşısındaki kurbanlık koyunu bilinçlendirmek, eğitmek, desteklemek, güçlendirmek.
Gerçi hem kasabı, hem kurbanı bilinçlendirmek daha güzel olur ama biz hiç olmazsa kurbana öncelik tanıyalım.
Çünkü gümbürtüye giden hep o oluyor.
Kızlarımıza kadınlarımıza evlerimizde, okullarda, vakıf ve derneklerde, camilerde, kiliselerde, cem evlerinde, aklınıza gelen her yerde kurbanlık koyun olmadıklarını öğretmek.
Öğretmek yetmez, inandırmak, kabullendirmek.
Başta bilgi ve bilinç olmak üzere sorunu çözecek ama kimseyi öldürmeyecek her türlü yumuşak silahı önlerine koymak, ellerine vermek.
Ondan önce zaman içinde oluşan geleneklerin ve çeşitli inançların karşılarına koymuş olduğu barajları açmak, önlerine dikmiş olduğu duvarları yıkmak.
“Kızım kocandır, döver de, sever de” dememek.
“Kızım kurban olayım, katlan ailemizi zor durumda bırakma, elinden geldiğince sabret, dışarıya yansıtma” dememek.
“Erkeğe el kınası olan şeyin kadına yüz karası olması” durumunu masaya yatırıp tartışmaya açmak.
Evlilikte taraflar arasındaki çözümsüz olarak nitelendirilebilecek sorunların cinayetle değil boşanmayla çözülmesinin daha doğru olduğunu, kimsenin kendi kendine cellat rolü üstlenemeyeceğini, üstlenmemesi gerektiğini toplum kesimlerine benimsetmek.
İşin kangren olmasına fırsat vermeden devlet eliyle kurulacak iyileştirme merkezlerinde, koruma kurumlarında eziyet gördüğü kesinleşmiş kadınları duruma ve kadının talebine göre yakındığı insanlardan uzak tutmak, yerini değiştirmek, sınırlı görüşmelere olanak tanımak.
Bu süre içinde yeniden yaşanabilir bir ortam oluştuğuna kadın inanırsa kontrollü bir şekilde ve sosyal hizmet görevlilerinin gözetiminde koşullu olarak bir araya gelmelerini sağlamak. Bir süre de o şekilde gözetim altında tutmak. Gözetim süreleri içinde gerçekleşecek baskı ve darplar için ağırlaştırılmış cezalar uygulamak.
Bölge bölge, şehir şehir bilimsel araştırmalar yaparak kadına baskıya neden olan sağlıksız töreleri, gelenekleri, inanışları belirleyip onları yok etmek için ciddi ve etkili eğitim programları düzenlemek, okul müfredatlarına yeni bölümler ekleyip kadınlarımızı ve kızlarımızı haklarını bilen, savunabilen, kendine güvenen insanlar olarak eğitmek.
Ciddi pozisyonlarda kendilerini gerekirse fiziksel güç kullanarak ya da öldürücü olmayan yardımcı araçlar kullanarak nasıl savunabileceklerini öğretmek.
İnsan olarak kadının da en az erkek kadar hakları olduğuna önce kadınlarımızı, kızlarımızı inandırmak ve haklarına sahip çıkmalarını sağlayıcı önlemler almak.
Kısacası zarar veren tarafı durdurmak için çareler düşünürken, zarar gören tarafı da güçlendirip kendini savunur hale getirmek.
Şiddete neden olan tarafın bu davranışını sınırlayacak her türlü önlemi alırken, şiddete maruz kalan tarafın da her yol ve yöntemle kendisini savunabilir hale gelmesine zemin hazırlamak.
Hangi bölgede, hangi inançtan olursa olsun dayağa karşı çıkmak. Dayağı alışkanlık haline getirmiş olan her kim olursa olsun caydırıcı şekilde cezalandırmak. Konu dayağa maruz kalan eş olduğunda her türlü savunma ve koruma mekanizmasını harekete geçirmek.
Dayağı alışkanlık haline getirmiş olanları izlemeye almak, ölüme sebebiyet verecek şekilde kontrolsüz olarak dayak atanları cinayete sebep olmamış bulunsa da cinayet düzeyinde suç işlediğine hükmederek cinayete sebep olmuş gibi ağır cezalarla cezalandırmak.
Dayak nedeniyle güvenlik güçlerine, savcılıklara yapılan başvuruları daha özenle ve büyük bir ciddiyetle kabul etmek, gözaltı sürelerini dayakçı tarafı caydıracak şekilde yeniden düzenlemek, gözaltı esnasında konunun anlamı, önemi, sonuçları konusunda şahsı bilgilendirmek ve kesin olarak ikinci şikayette çok çok daha ciddi müeyyidelerle yüzleştirmek. Bu süreçlere sosyal hizmet görevlilerini de katarak gerçekten yürümeyecek evlilikler, beraberlikler konusunda duruma göre kamu yararı, tarafların sağlığı ve güvenliği gözetilerek kararlar verdirmek, vermek.
Sürecin çok önemli bir parçası olan güvenlik güçlerinin bu tür vakaları hafife almalarının, “aile meselesidir, aile içinde çözülür” anlayışıyla kendi inisiyatiflerini işin içine katarak kapatmaya çalışmalarının yanlış olacağını kendilerine bildirmek ve duruma göre bu konuda kusuru olanlarını da caydırıcı müeyyidelerle daha titiz olmalarını sağlamak.
Ortama ve konuma göre, genç kızları henüz evlenmeden önce kendilerini savunabilecek kadar fiziksel mücadeleye hazırlamak. Savunma sporları ile duruma göre sprey gibi caydırıcı araç gereçleri kullanabilecek şekilde eğitmek.
Aile ortamında özgüven kazanmış, eğitimli, haklarını bilen kadın kendini kolay kolay ezdirmeyeceğini bilmek, bildirmek. Bu bilincin özgüvene ve karşı koymaya zemin oluşturacak şekilde toplum katlarına yayılmasını sağlamak.
Bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilecek şeylerdir.
Ayrıca kızlarımızın eğitimine önem vererek, hakları konusunda bilinçlendirerek, özgüvenlerini arttırarak bu toplumsal yaranın sağalmasına ciddi katkı sağlayabiliriz ve sağlayalım.
Buna bugünden ve evlerimizde başlayalım.
Kızlarımıza, evlatlarımıza ikinci sınıf insan, vatandaş gözüyle bakmaktan önce biz vazgeçelim.
Bizler, toplumun bu kanayan yarasının iyileşmesini isteyen insanları da onlara yardımcı olalım.
Yüzyılların, yararsız geleneklerin, el âlem etkisinin birlikte ya da ayrı ayrı kurmuş oldukları engelleri, tuzakları; zaman içinde bir yandan büyürken bir yandan da çürüyen barajları açalım, duvarları yıkalım.
08 Aralık 2014 Perşembe
20.00