Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarının temeli; yetenek, ilgi ve yoğunlaşma

Başarının temeli; yetenek, ilgi ve yoğunlaşma
 

İnternetten alınmıştır


İlgi; güdüsel, birikimsel, imrenme veya modadır.

İlginin temelini oluşturan yukarıdaki temel kavramların dışında tabii ki başka nedenleri vardır ama açımızla irdelersek;

İnsan doğasından üreyen güdüsel ilgi yeteneğe dayanıp konsantrasyonla bütünleştiğinde başarılı olmanın en önemli temelidir. Örneğin futbola ilgi yeteneğe dayanıp konsantrasyonla bütünleştiğinde üreyen enerji kadar futbolcu olmayı sağlar ve eğer yetenek yoksa sadece taraftar olmaya yeter.

Bireyin yaşam seyrinden doğan birikimsel ilgi duruma ait nitelik sağlar ama güdü yoksa eylem ve sonuç olmaz. Örneğin doğasında olmayan eğitimi alan biri uzmanlaşır ama yapmaz.

Birilerine imrenerek üreyen ilgi başarısızlığın en önemli nedenlerinden biridir. İmrenme kopyalamaya teşebbüstür ama sonucu başarısızlık olmaz mı?

Hele hele moda olduğu için üreyen ilgi maskaralıkla sonuçlanmaz mı? Düzgün fizik için üretilen bir stil giyisiyi fiziğine uymayan biri giyerse nasıl olur diye düşünün ve moda olduğu için üreyen ilgi de öyle olmaz mı?

İlgi başarının temelidir ancak bireyin doğasındaki bir yetenek ise...

---------------------------------------------------------------------

FARKLI BİR AÇIDAN

Potansiyeli olan her birey, yaşamı algıladıkça hedefi ve başarıyı da algılar. Zihninde kendini ifade edeceği bir tanım yapar.

Öğrenime başlayan çocuk diğerlerinden fazla olmakla övünür, eksik olmaktan sıkılır ANCAK her bireyin başarısı için ana faktörün yetenek ve potansiyeli olduğunu belirlenmesi gerektiği halen atlanıyor gibi…

İlgisi; yetenek ve potansiyeli (profili) doğrultusunda oluşan her birey hak ettiği başarıya ulaşır. AMA profili tanımlanmadan başkalarına imrenerek hedef oluşturan (rol modelcilerin) taklitçilerin başarıya ulaşmalarının bir tesadüften öteye bir şey olabilir mi?  

İlgisi, yetenek ve potansiyeline göre oluşan gerçek olma süreciyken, rol modelcilik ne olacağı belirsiz süreçtir ancak çok az rolmodelci görsel başarıya ulaşıyor gibi görünse de başarıyı içselleştirebileceğini sanmıyorum.

Başka bir ifadeyle rol model seçmek taklitçilik, ben olmaksa hak ettiğini elde etme çabasıdır. Hiçbir taklit gerçek olamayacağı gibi her gerçek hak ettiğini elde der.    

BU çerçevede ana sorumluluk ebeveynlerde sonra temel eğitimcilerdedir. Çocuğun özünü oluşturan yetenek ve potansiyeli deneylerle veya analizlerle belirlenerek, ilgilerinden kendine uygun olan (lar)  desteklenerek başarı yolculuğuna keyifle başlaması ve sonuca ulaşmasının keyfini yaşatır…

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..