Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '14

 
Kategori
Siyaset
 

Başbakan’a uyarı üzerine uyarı…

Başbakan’a uyarı üzerine uyarı…
 

bolbilgi.com


Bizim akıllı Başbakanımız RTE her gittiği ülkede, o ülkenin nasıl yönetilmesine ilişkin ilginç düşünceler ileri sürüyor ya… Bu düşünceler giderek rahatsızlık yaratmaya ve dikkat çekmeye başladı.

İlk önce Almanya Başbakanı, Angela Merkel, RTE’nin Almanya ziyareti öncesi,  Almanya’da nasıl konuşması gerektiğine ilişkin kesin uyarılarda bulundu.

Buna karşılık , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Mayıs'ta Köln'deki konuşması Alman basınında ve Alman siyasilerde geniş  yankılar buldu. Lanxess Arena'daki konuşmaya yönelik değerlendirmeler ve açıklamalar yapıldı. (gazeteler)

Bu açıklamaların olumlu yönde olduğu söylenemez. Örneğin:

Welt am Sonntag gazetesi, “Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Thomas Strobl'ın açıklamalarından alıntı yaparak "Erdoğan gelmeseydi daha iyi olurdu" başlığına yer verdi. CDU'lu siyasetçi, Erdoğan'ın ziyaretinin, göçmenlerin Alman toplumuna uyumuna katkı sağlamadığını belirtti.”

Diplomosi, karşılıklı saygıya dayanan uluslar arası ilişkilerin yıllar içinde birikmiş görgü kurallarını içinde taşır. Diplomatlar her söyleyecekleri sözcüğe son derece çok dikkat ederler ve içinde bulundukları ülkeyi hiçbir şekilde rahatsız etmek istemezler.

Ama son zamanlarda bu böyle olmuyor. Bazı devlet adamlarımız Zücaciyeciye girmiş fil gibi içinde bulundukları, davet edildikleri  toplumun adap, görgü kurallarını hiçe sayarak, o ülkenin iç işlerine ilişkin önemli noktalara değinebiliyorlar.

Sayın RTE bunu Rusya’da yaptı. Putin, sözleri alayla karşıladı.

Almanya’ya gitmeden önce Angela Merker, RTE’nin nasıl birisi olduğnnu bildiğinden, kendisine ihtarda bulundu. Ama o yine bildiğini yaptı. Almanya’nın yabancı işçilere dair genel siyasi tutumuna ilişkin bazı önemli açıklamalarda bulundu.

Bunun üzerine sert bir değerlendirme yapan Thomas Strobl, "Erdoğan, Köln'de bizim anladığımız anlamda ifade, basın ve gösteri özgürlüğü konusunda bir problemi olduğunu gösterdi" dedi.

Buna karşılık Almanya Cumhurbaşkanı, Joachim Gauck da Türkiye’ye geldiği zaman, kendi açısından , özellikle fikir özgürlüğü ve hukuk devleti kavramlarına vurgu yaptı… Bazı eleştirilerde bulundu.(zaman.com.tr/ 29.4.14)

Gauck’un sözleri hoşuna gitmeyen Erdoğan, AKP Grup Toplantısı'ndaki  konuşmasında Gauck için "Herhalde kendisini hala rahip zannediyor" ifadesini kullanarak, Gauck’a verdi veriştirdi..

Bu sözlerde Alman basını tarafından hiç de iyi bir şekilde karşılanmadı.

Sayın RTE’nın  tavırları bu minval üzere sürüp gidiyor. Hangi memlekete gitse , o memleketin diplomatları ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Çünkü öyle laflar söylüyor ki; yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal… Artık kolay kolay yutamıyorlar.

Şimdi, çok yakında RTE Avusturyayı ziyaret edecek. Aldımı  Avusturya devlet adamlarını bir telaş, Acaba RTE burada ne diyecek, ne gibi çamlar devrilecek!

Bunun için ülkeler artık önemli tedbirler alıyorlar. Başbakan Erdoğan’a ne söylemesi; ne söylememesi gerektiği hakkında tavsiyeler de bulunuyorlar.

Yakında Avusturya'yı ziyaret edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturyalı 28 yaşındaki Bakan'dan tehdit aldı. Avusturya'nın  Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "Avusturya’da Almanya'daki gibi bir konuşma olursa bu, buradaki Türklerin zararına olur." dedi. 28 yaşındaki Bakanın sözleri tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. (Kırıkhan.net)

Vaziyet-durum bu merkezde.. Sayın Erdoğan nereye gidecek olursa , oranın diplomatları, devlet adamları, “Şimdi ne yaparız, nasıl cevap veririz…” gibi taktikler, stratejiler geliştiriyorlar.

Ama korkarım bu gidişle, artık RTE’yi dünyada davet edecek devlet sayısı çok azalacaktır.

Adamlar ne yapsınlar yani; çağırsınlar da başlarına bir kocaman dert mi alsınlar.

Ondan sonra, ayıkla bakalım pirincin taşını. Hangi birini düzeltsinler ki…

Türkiye’de oluyor, bunlar normal… Alışmışız… Burada ver yansın ediyor. Millet şaşmıyor. “Kasımpaşalıdır, ne yapsa yeridir,” deyip sineye çekiyorlar. Öyle seyrediyorlar.

Başbakanımızda da laflar Maşallah pabuç gibi, öyle yalanıp, yutulacak cinsten değil.

Ne yapsınlar adamlar? Çağırsınlar da başlarına Belediye mi alsınlar…?

Onun için devletimiz son zamanlarda Afrika ülkeleri ile ilişkileri çok geliştiriyor. Bari gidecek bazı yerleri olsun. 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..