Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Başbakan devam et. Niçin duruyorsun?

Başbakan devam et. Niçin duruyorsun?
 

Başbakan ne diyor?

1. Erken seçim olacak. (katılıyorum, olmalı)

2. Cumhurbaşkanını halk seçecek. (katılıyorum, seçmeli)

3. Seçim 4 yılda bir yapılacak. (katılıyorum, 5 yıl uzun bir süreydi)

4. Cumhurbaşkanı 5 artı 5 olarak seçilecek. (katılıyorum, 7 yıl da uzun bir süreydi, 5 yıl sonunda sorgulamak yararlıdır)

Başbakan ülkenin anayasal bir çıkmaza girmesiyle anayasa değişikliği yoluna gitti. 367 sayısı bundan sonra ülkeyi tıpkı 1980 öncesi gibi cumhurbaşkanı seçimlerinde çıkmaza soktu. Bundan sonra mecliste 184 milletvekili olan her parti cumhurbaşkanı seçimlerini engelleyebilir ve ülkeyi erken seçime sürükleyebilirdi. Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi bu engellemeyi engelledi..!

Başbakan bu anayasa değişikliğini görevde bulunduğu bu 4.5 yıl boyunca yapmalıydı. Bu değişiklikleri son ana bırakması veya son anda son bir hamle ile bunu yapmak istemesi siyaseten yanlış olabilir ama ülkeye yararlıdır. Hata bu değişikliklere birkaç tane de biz ekleyelim:

1. Acilen antidemokratik seçim barajı kaldırılmalı veya en azından %5’e indirilmelidir.

2. Türkiye’de yasal olmayan seçim ittifakları yasal hale getirilmeli ve bunun yolu açılmalı.

3. Siyasi dokunulmazlıklar kaldırılmalı.

4. Demokratik olup olmadığı sıkça tartışılan ve hatta son tartışmaların da merkezine oturan 1982 Anayasa’sı daha demokratik ve katılımcı hale getirilmeli ve sadeleştirilmeli.

5. “Atamalı” bir şekilde ilerleyen siyasal parti ve seçim kanunu daha tabana yönelik yapılmalı ve milletvekili adaylarının da halk tarafından seçilmesi sağlanmalı.

Türkiye’de bütün demokratik ve reformist hareketler olağanüstü durumlarda oluşturulmuştur.

Bu olağanüstü durumu da ülke yönetimi ve siyasi iktidar halkın lehine kullanıp, bu demokratik reformları yerine getirmelidir. Unutulmamalı ki önümüzdeki seçim dönemi bu geçmiş 4.5 senenin bir kenara itilip sadece bu son reform sürecine partilerin ne kadar yanaşıp ne kadar yanaşmadığı ile paralel sonuçlanacaktır.

 
Toplam blog
: 73
: 2878
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

1985 yılının bir Nisan sabahında (ki kendisi 15'i olur) sabah ezanından sonra (saat daha bizim kö..