Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
KOBİ
 

Başbakanımız Sayın R. T. Erdoğan'a mektup MKOBİ bildirgesi

Başbakanımız Sayın R. T. Erdoğan'a mektup MKOBİ bildirgesi
 

MKOBİ Uzmanı


Önce Küçük Düşün- “Think Small First”

Ekonomik hayatın en önemli unsurlarından biri de işletmelerdir. Son yıllarda kamu sektöründeki küçülme eğilimleri geleneksel sanayi sektörlerindeki yeniden yapılanmalar, özellikle hizmet sektöründeki hızlı gelişmeler ve beraberinde yaratilan yeni is alanlari ve yeni istihdam olanaklari küçük işletmelerin ve küçük ölçekli girişimlerin önemini arttıran nedenlerin başında gelmektedir. Özellikle merkez endüstri ülkelerinde gerek büyük sanayi sektörü ve büyük işletmeler yoğun teknoloji kullanımı nedeni ile, değil yeni istihdam olanaklari olusturmak aksine, mevcut istihdamda bile sınırlamalara başvurmaktadırlar. Gelişmekte olan çevre ülkelerde de benzer durum görülmektedir. Özelleştirmeler, büyük istihdam yaratan yatırımlardaki düşüş veya emek gücünün daha ucuz olduğu ülkelere kayma eğilimi başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada ve AB, OECD, BM gibi kurumlarda son otuz yıla damgasını vuran arayışlara neden olmuştur.

AB’de 1973 yılında yoğun bir şekilde başlayan çalışmalar KOBİ’leri ilgilendiren iktisadi ve bürokratik alanlarda diğer birçok önemli yasal önlemler, düzenlemeler ve reformlar ile devam etmektedir. Bu tarihi adımların birincisi 2000 yılında Avrupa Birliği’nin KOBİ felsefesinin temellerini oluşturan üye ülkelerin hükümetlerine yönelik on maddelik tavsiyeler şeklindeki Avrupa Birliği Küçük İşletmeler Şartı olmuştur. 2008 Temmuzunda Avrupa Komisyonunda kararlaştırılarak üye ülkelerin hükümetlerine sunulan yeni adı ile (A Small Business Act for Europe-SBE) “AB Küçük İşletmeler Yasası” ilişkin kararı takip etti. Bu önemle üzerinde durulması gereken adımla, aradan geçen 8 yılda Avrupa Birliği’nin Küçük ve Mikro işletmeler ölçeğinde önüne koyduğu hedeflere adım adım yaklaştığı tüm açıklığı ile görülmektedir.

Bu önlemler paketi gerekçesinde Avrupalıların önlerine koydukları “Avrupa Birliği sınırları içinde bulunan KOBİLER, artık kırmızı kart görmeyecek, tam tersine onların ayaklarının altına kırmızı halı serilecek” (J. M. D. Barroso, 2008) parolası sadece Avrupalıların değil başta ülkemizin ve tüm dünya ülkelerinin önemle benimsemeleri gereken bir hedef olarak görülmelidir.

Bu düzenlemeleri yakından takip eden Osman Sirkeci`nin Doktora Tezi ve Mikro İşletmeler alanındaki bilimsel araştırmalarına uygun olarak TİDAF ve DEÜ-İİBF işbirliği ile başlatılan çalışmalar bu yönde atılan küçük, ancak önemli adımlar KOBİ’lerimizin iktisadi hayatta daha başarılı ve üretken olmalarına katkıda bulunacaktır.

Prof. Dr. Fevzi Devrim

DEÜ İİBF Maliye Bölüm Başkanı

Sayın Başbakanımız,

Recep Tayyip Erdoğan

Bilindiği gibi ABD’de eşik altı kredi krizi olarak başlayan finansal kriz, günümüzde başta Almanya ve Japonya olmak üzere gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede oluşan iktisadi durgunluğu küresel bir krize dönüştürmüştür. Daralan dünya ticaret hacmi, düşen büyüme oranları ve artan işsizliğin yanında, yoğunlaşan şirket iflasları, yeni dönemin en çarpıcı sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bununla birlikte, gerek ülkeler bazında ve gerekse küresel ölçekte, krizin reel kesim ve özellikle de MKOBİ’ler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik etkin önlemler alınamamakta ve çoğu önlemlerde sadece temenniden öteye gitmemektedir. İşte böyle bir ortamda, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren çok sayıda üyemiz ile üyemiz olmayan işletmeleri de ilgilendirecek acil önlemlerin alınması yönündeki taleplerimizi kamuoyunun gündemine sunmuş bulunuyoruz.

Bu amaçla; TİDAF olarak, “On Ana Başlık” şeklinde hazırladığımız alternatif “MKOBI Acil Talepler Bildirgesi”ni ekte bilgilerinize sunuyor ve gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını talep ediyoruz.

Saygılarımla

Ahmet Serdar Yenice

TİDAF Genel Başkanı

MKOBİ KÜRESEL ACİL TALEPLER BİLDİRGESİ[1]

2007 yılı sonbaharında ABD’de kredi piyasasında başlayan eşik altı (suprime mortgage) krizi günümüzde küresel bir ekonomik krize dönüşmüştür. Gelişmiş dünyanın finans piyasaları bir yandan uzun yıllara yayılacak etkilere sahip çöküntüler yaşarken, diğer yandan da ciddi bir küresel durgunluğa neden olarak reel sektör üzerinde de çok ciddi baskılar yaratacak sorunlara neden olmuştur. Bu nedenle daralan dünya ekonomisi ve azalan dünya ticareti, hem küresel boyutta dünyadaki tüm ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesini hem de ülkeler bazında ciddi ekonomik önlemler alınması gerekliliğini dünya kamuoyunun gündemine taşımıştır.

Dünya ekonomisinde başlayan daralmanın birkaç yıla yayılabilecek bir ekonomik çöküntüye dönüşme olasılığı ve bununla birlikte gündeme gelecek yoğun işsizlik, şirket iflasları vb gibi ciddi tehlikeler nedeniyle; büyük işletmelerle, geniş tüketici kitleleri arasında kurdukları bağlar kadar, yeni dünya düzeninde üstlendikleri önemli iktisadi ve sosyal rolleri nedeniyle MKOBİ’ler üzerlerinde en fazla yoğunlaşılması gereken bir olgu olarak karşımızda durmaktadır.

Avrupa’daki 250 bin Türk girişimciyi temsil etmekte olan, TİDAF’ın yöneticileri olarak bizler; kalıcı ve etkin önlemler ile her geçen gün derinleşmekte olan finansal krizin, MKOBİ’lere daha ağır darbeler vurmasına engel olunabileceğini ön görmekteyiz.

500 milyonluk kitlesi ile küresel olarak tüm iktisadi girişimlerin % 99’unu oluşturan MKOBİ’ler, ancak gerek ülkeler özgülünde, gerekse uluslar üstü organizasyonların, ortaklaşa koordineli tedbirleri ile yaşanan küresel krize karşı korunarak güçlendirilebilirler.

Bu amaçla; TİDAF Yönetimi olarak, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, DTÖ, IMF, Dünya Bankası, gibi küresel kurumlara ve tüm ülke hükümetlerine aşağıda ana başlıklar şeklinde düzenlediğimiz tedbirlerin acilen alınması çağrısında bulunuyoruz.

MKOBİ’lerin Küresel Acil Talepleri;

1. Eğitimin Her Aşamasında Girişimcilik Eğitimi ve Kültürü;

Eğitimin her aşamasında kendine güvenen, düşünen, üretken ve yaşamın her alanında aktif, girişimci ruhlu bireylerin yetişmesine ve yetişkinlerin bu durumlarının ömür boyu korunmasına yönelik, eğitim ve öğretim politikalarının, acilen küresel kampanyalar ile desteklenip, teşvik edilerek uygulamaya alınması,

2. MKOBİ’lere Ödüllü-Ücretsiz Ömür Boyu Danışmanlık;

Mesleki eğitim ve danışmanlık alma olanağı ve geleneği olmayan bu kesimin, genel olarak, küresel iktisadi verimliliği arttıracak teknik gelişmeleri, yeni bilgi ve teknolojileri kullanmalarını sağlayacak şekilde özendirme ve ödüllendirme paketleri ile güçlendirilmiş, meslek içi eğitim benzeri, sürekli bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin ücretsiz sağlanmasına yönelik düzenlemelerin yapılması

3. MKOBİ Girişimcilerine Sıfır Bürokrasi;

Girişimciyi cesaretlendirici, Kırmızı Halı politikalarının acilen uygulanması bakımından, girişimci adaylarının tüm yasal ve bürokratik izin, ruhsat vb. işlemlerini uzmanca ve ücretsiz yerine getirecek kamusal ve özel kurumların oluşturulması, tedbir ve düzenlemeleri,

4. Küresel MKOBİ Yardım ve Kurtarma Fonu, Girişimcilik Hibeleri ve Faizsiz Küresel MKOBİ Kredisi;

Uluslar arası MKOBİ Fonları ile aşırı borç yükü altındaki MKOBİ’lerin borçlarının devlet tarafından üstlenilmesi, MKOBİ Kredi Fonlarından karşılanan ve küresel boyutlu 10 yıllık faizsiz veya çok düşük faizli, küçük kredi ve başarılı girişimciyi ödüllendirici hibe politikaları ile önlemler alınması, MKOBİ’ler için BASEL uygulamaları yerine daha basit kurallar ve devlet garantili kredi uygulamasına geçilmesi,

5. Yıllık 100 bin Euro’ya Kadar Kazanca Vergi Muafiyeti;

OECD gibi uluslar arası kuruluşlar tarafından belirlenen ölçüler esasında, Yüksek, Orta ve Düşük gelirli ülke sınıflamasına ve ülkeler özeline göre 50 bin, 25 bin’lik muafiyet uygulaması yönünde düzenlemelere gidilmesi,

6. Mikro Girişimlere 0 Vergi;

KDV veya Satış Vergisi’nde Mikro İşletmelere Muafiyet, üretken olmayan, Küçük girişimci üzerindeki verimsiz, bıktırıcı muhasebe kayıt maliyetini ortadan kaldıracak, bir maliye politikası ile MKOBİ’lerin sair tüm vergi, resim ve harçlardan muaf tutulması,

7. MKOBİ’lerin Kullanımına Uygun Bilgi-İşlem Aletlerinin Geliştirilmesi ve İnternet Kullanımının Yaygınlaştırılması;

Teşvik edici araştırma ve geliştirme çalışmalarının desteklenmesi ile çok küçük, elverişsiz mekân ve iş ortamlarında daha etkin internet kullanımını sağlayacak araç ve tekniğin sağlanması,

8. Küresel MKOBİ Birliği, MKOBİ Bakanlığı;

MKOBİ’lerin her türlü mecburiyetten ve zorlamadan uzak, kendilerinin ve kendi çıkarlarının temsil edildiği, gönüllü birliklerde örgütlenmelerinin bürokrasi ve aristokrasiden arındırılacak şekilde düzenlenmesi, MKOBİ’lerin her türlü sorun ve durumundan sorumlu uluslar-üstü bir MKOBİ BİRLİĞİ oluşturularak, küresel politikaların etkinleştirilmesinin ve denetlenmesinin sağlanması, her ülkede bir MKOBİ Bakanlığının kurulması,

9. Küresel MKOBİ Bilgi Bankası;

MKOBİ’lerin bilgi ve deney birikimlerinin merkezileştirilerek, değişik platformlar bazında, etkin ve yaygın biçimde kullanıcıların hizmetine sunulması,

10.Küresel MKOBİ Fuarcılık;

MKOBİ’lerin teşvik edileceği, küresel MKOBİ fuarcılığının başlatılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik tedbirlerin alınması, gerekli her türlü düzenlemenin yapılması, ertelenmesi mümkün olmayan önlemler olarak önümüzde durmaktadır.

Bu tedbirler gelecek yıllarda karşılaşılabilecek daha ağır ekonomik sarsıntıları aşmada ve 2020 yılı hedeflerinin daha umut verici çalışmalar, güvenli, görece refah ve huzurlu bir yürüyüşle gerçekleştirilebilmesinin temel taşları olacaktır. Unutulmamalıdır ki, AB’nin Lizbon hedeflerindeki başarısı, MKOBİ’lerin de İşbirliği yoluyla rekabetçiliğin sağlanmasındaki katkılarına bağlıdır.

Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu

Genel Başkan Ahmet Serdar Yenice

Genel Sekreter Nesrullah Karaca

Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Birliği Sorumlusu Osman Sirkeci

İstişare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Canan Balkır

İstişare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özer

 
Toplam blog
: 15
: 1082
Kayıt tarihi
: 11.10.08
 
 

İzmir'in ılık kış günlerinden biri 21 Ocak 1959 günü Bulgurca Köyü'nde dünyaya geldi. O günlerde ..